Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Leko je doveden da bi osvajao trofeje, Kup bi trebao biti samo prvi u nizu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 23.05.23. | 08:00

Hajduk je ogromni favorit protiv Šibenika koji je ispao u niži rang i upitno je može li bez morala iznenaditi Splićane

„Kup je naš“, pjevat će navijači Hajduka ili Šibenika u srijedu na Rujevici, no po svemu sudeći Rabuzinovo Sunce trebalo bi pripasti Bijelima jer u taj susret ulaze kao veliki favoriti. Šibenik je iznenadio Dinamo tako da neće biti ništa od okršaja Splićana i Zagrepčana u finalu, no i ovako se radi o velikoj utakmici.

Utakmici u kojoj Šibenik nema što izgubiti sada kada je izgubio status u elitnom rangu i postao član Prve NL u novoj sezoni. Mali su izgledi da bi Šibenik u ovakvom stanju mogao iznenaditi i Hajduk, jer se radi o demoraliziranoj skupini igrača koja je u prošlom kolu i službeno izgubila mjesto u HNL-u.

Zato je Hajduk izraziti favorit zbog bogate povijesti i sedam dosadašnjih kupova, ali i boljeg skora ove sezone, dvije pobjede i jednog remija. Istina, da će možda u završni dvoboj ući s potpuno promijenjenom obranom, jer sigurno neće biti Tonija Borevkovića kojega će zamijeniti Mario Vušković, dok je Chidozie Awaziem pod upitnikom. Liječnička služba Hajduka radi sve kako bi osposobila nožni zglob standardnog stoper, no ukoliko on ne bude fit, upast će Francisco Ferro ili Stefan Simić.

Da se kojim slučajem igralo protiv Dinama, mobilizacija bi bila potpuna, ali i ovako se sprema Bili vlak s navijačima Hajduka koji će u velikom broju pohrliti na Rujevicu. Torcida se organizirala, oni obično smisle nešto posebno za velike utakmice kao što se može reći za ovu.

Nema veze što se igra sa Šibenikom, jer u pitanju je trofej koji bi donio radost u grad pod Marjanom te sezonu učinio uspješnom. Kup i drugo mjesto imaju prolaznu ocjenu, premda se predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić nadao da bi mogao uzeti i prvenstvo. No, Kup je također uspjeh, pogotovo što bi to bio drugi uzastopni, nakon što je prije toga Hajduk od trofeja postio od 2013. godine.

Za sljedeću sezonu Hajduk ima obvezu napasti plasman u skupinu Konferencijske lige što bi donijelo financijsku injekciju, ali bi napokon srušilo famu o tome da Hajduk ne može do natjecanja po grupama u kojima nije bio još od sezone 2010/11. Na stranu Konferencijska liga koja bi donijela šušur u Dalmaciju i pomogla Hajduku da bude konkurentniji u prvenstvu.

Sada je fokus na Kupu, jednoj utakmici, pretposljednjoj ove sezone, jer je nakon toga ostao još jedan dvoboj na Poljudu, opet sa Šibenikom. Hajduk ima imperativ osvajanja trofeja kako bi na pozitivan način završio sezonu i obradovao navijače, jer još svježa u sjećanju je slika s lanjskog finala u Poljudu protiv Rijeke kada su navijači napravili invaziju na teren nakon što je osvojeno Rabuzinovo Sunce.

Nešto slično moglo bi se dogoditi i sada samo na drugi način, pa da se u slučaju osvajanja Kupa organizira spontani doček za povratak igrača koji bi trebali stići čarterom negdje oko ponoći u Split, no puno bolje bilo bi, pod uvjetom da Hajduk obrani trofej, da se u posljednjem kolu sa Šibenikom održi fešta pred punim tribinama.

No, prvo skoči, onda reci hop, pa stoga treba pričekati da se završi utakmica u kojoj Šibenik ima stvarno minimalne šanse, a Hajduk ogromnu ulogu favorita, pa neka se radi o samo jednom susretu koji može odlučiti neki zalutali 'metak'.

Glavni adut Hajduka je Marko Livaja koji se odmorio malo za finale Kupa, baš kao i Filip Krovinović te Dario Melnjak, dok je Jan Mlakar nošenjem kapetanske vrpce i pogotkom u Koprivnici podignuo samopouzdanje.

Priprema se sve za ucrtavanje loga Kupa pokraj Hajdukova semafora, na mjestu gdje su upisani svi trofeji, međutim valja vidjeti može li se ovako uzdrmani Šibenik motivirati te labuđim pjevom pokvariti feštu Bijelih.

Osim toga, bio bi to prvi trofej Ivana Leke na klupi Hajduka, jer uostalom, doveden je da bi ih osvajao, a pobjeda bi mu kupila kontinuitet i priliku za napad na nešto više, a to je naslov prvaka koji Hajduk sanja od 2005. godine, no za to će biti potrebno dovesti i nekoliko pojačanja po njegovu guštu te mu dati odriješene ruke, jer kad je bio prvak Belgije, osvajač Kupa i Superkupa, onda je to znak da bi mogao i u Hrvatskoj u kojoj već godinama dominira Dinamo koji sigurno neće 'spavati' u prijelaznom roku.


 


Tagovi

HajdukNK Hajduk SplitNK ŠibenikHrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceRijekaRujevicaIvan Leko

Ostale Vijesti