Jim Dedmon-USA TODAY Sports
Jim Dedmon-USA TODAY Sports

Kristijan Kahlina za Germanijak: “MLS je osma liga na svijetu, iza Petice, Portugala i Brazila, Biuku će trebati vrijeme za prilagodbu”

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 02.01.23. | 12:00

Vratar Charlotte koji je prije godinu dana stigao u MLS se osvrnuo na komentare koji su se pojavili u javnom eteru nakon potpisa Stipe Biuka za Los Angeles

Američki MLS naglo je ovih dana postao popularan u Hrvatskoj. Odlazak Stipe Biuka izazvao je niz polemika u kojima prevladava silna doza podcjenjivanja. Dobar razlog da okrenemo broj Kristijana Kahline, vratara Charlotte u koji je stigao točno prije godinu dana iz bugarskog Ludogoreca. Uhvatili smo ga u posljednjim danima odmora…

“U četvrtak nam počinju pripreme za novu sezonu. Bio sam kod kuće, odrađivao treninge i terapije zbog problema s leđima ali polako se vraćam i mislim da bih trebao biti spreman do početka nove sezone koja počinje koncem veljače”, javio se Kahlina koji je u prošloj sezoni upisao tridesetak nastupa za Charlotte. Sasvim dovoljno da nam otkrije dojmove koje nosi iz MLS-a.

“Iskreno, ja sam prezadovoljan. Ne da je odlazak tamo ispunio moja očekivanja već ih je debelo premašio. To je bio iskorak za mene a imao sam iskustva iz Europa lige i Lige prvaka s Ludogorecom. Kada bih ukratko trebao opisati MLS onda bih rekao ovako: kvalitetom na razini Europa lige, organizacijom na onoj Lige prvaka”, jasan je Kahlina u uvodu. Naglasio je još pune stadiona, perfektno organizaciju koja pazi na svaki detalj, stadione…

“Nogomet je tamo u velikom zamahu. Svjesni su da ih za četiri godine čeka organizacija Mundijala i vidi se kako su prionuli poslu. New York će igrati na novom stadionu, svako malo dolaze novi igrači i to nisu islužene zvijezde iz Europe kako se voli prikazati već ozbiljni igrači i potencijalne zvijezde”, tumači naš sugovornik koji ne zamjera komentare koje su nastale prvenstveno iz neznanja.

“Znam po sebi jer sam imao jako puno upitnika kada sam dobio ponudu. Ne mogu reći da sam se podcjenjivački odnosio prema ponudi Charlotte, ali sigurno sam se puno preispitivao. Na koncu je sve ispalo odlično”.

Kahlina, kao i Charlotte kreću u svoju drugu sezonu. Ugovor traje još dvije godine, postoji i opcija produžetka.

“Tu je najbitnije ući u play off. Dakle u tih sedam klubova po plasmanu u regularnom dijelu sezone. I to je veliki uspjeh ako se to postigne jer je zaista teško. Klubovi su izjednačeni, odlučuju detalji. Zaista sam oduševljen svime tamo i nemam nikakvu namjeru ranije se vratiti. Osim naravno ako ne bude neka opcija iz Europe ali tu dolazi u obzir samo Lige petice”.

Stav našeg vratara u suprotnosti je s onime što čitamo nakon što je Stipe Biuk odlučio izabrati Los Angeles za nastavak karijere.

“Ma čitao sam i ja pa ne vjerujem što sve nisu u stanju ljudi napisati. Vidite, MLS je 8. liga na svijetu. Iza liga petice, one portugalske i brazilske. Da je došla ponuda i da je Biuk otišao u Nizozemsku, primjerice, onda bi to bio dobar put. Ovako, eto, nije. Gluposti”, naglasiti će Kahlina dodajući kako je talentirano krilo izabralo sjajan klub koji je lani osvojio MLS. Igrat će Ligu prvaka, Kup… Bit će tu sasvim dovoljno utakmica za Biuka.

“Prije svega, da ne misle ozbiljno ne bi ga platili toliko koliko su ga platili. Dakle, Biuk će sigurno dobiti priliku da se dokaže i projekt je kluba. On će imati perfektne uvjete da se razvija. U organizacijskom smislu MLS je nešto najbolje što postoji u svijetu sporta. Njemu ništa neće nedostajati. I onda je sve na njemu. Ako pokaže talent, za sezonu, dvije ga vidim negdje u Europi u ozbiljnom transferu. Odavno je MLS prestao biti liga u kojoj dolaze stariji igrači zaraditi koji dolar za mirovinu. Pogledajte malo rostere klubova. Ima igrača koji su u najboljim godinama došli ovdje i potencijalnih mladih zvijezda i Južne Amerike”, objašnjava nam Kahlina koji tvrdi da Biuku neće biti lako na početku jer je MLS “svemirski brod” za HNL.

“U svakom pogledu. Siguran sam da će dobiti vrijeme da se prilagodi, ali mora biti svjestan da to neće trajati predugo. Velika je konkurencija jer je klub posložen, privlačan mnogima i puno njih ga vidi kao stepenicu za Europu. Imaju sjajnu špicu, kupili su još jednog igrača na lijevom krilu iz Francuske. Puno je utakmica, moraju biti dobro pokriveni po pozicijama. Ovdje se kupuju ozbiljni igrači. Evo, Orlando je kupio Martina Ojedu kojeg su u Maksimiru označili kao igrača za Ligu prvaka. Atlanta je dovela Almadu za 15 milijuna eura iz Argentine. Koncentracija kvalitete je sve veća”, zaključio je naš sugovornik.


Tagovi

Kristijan KahlinaMLSStipe BiukHajdukintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti