Reuters
Reuters

Kraljevi okrunjeni 14. put, ocjena 10 za Thibauta Courtoisa (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 28.05.22. | 23:31

Real Madrid svladao je Liverpool u finalu Lige prvaka i došao do 14. titule prvaka Europe u povijesti, a hrvatski veznjak Luka Modrić do svoje pete u dresu Kraljevskog kluba.

Piše: Niko Rukavina

Real Madrid osvojio je 14. naslov prvaka Europe nakon što je u finalu Lige prvaka 2021./22. svladao Liverpool s minimalnih 1:0 na pariškom Stade de Franceu. Jedini pogodak na utakmici zabio je Vinicius Junior u 59. minuti iz praktički prve prilike Reala na utakmici, a apsolutni junak dvoboja je Realov golman Thibaut Courtois koji je bravuroznim obranama sačuvao svoja vrata i zaradio ocjenu - 10.

Luka Modrć igrao je do 90. minute i stigao je do svojeg petog naslova prvaka Europe s Kraljevskim klubom.

Od kada se igra Liga prvaka, Real Madridu je ovo osmi naslov prvaka Europe iz osmog finala.

Iako je Liverpool imao više prilika, Redsi su u finišu sezone ostali bez dva najbitnija trofeja - prvaka Engleske i Europe.

Napomenimo kako je utakmica kasnila pola sata zbog velikih gužvi pred Saint-Denisom.

Carlo Ancelotti i Jurgen Klopp na teren su poslali očekivane sastave u 4-3-3 formacijama. Malo iznenađenje u redovima Liverpoola bio je Ibrahima Konate umjesto Joela Matipa na mjestu stopera, a Ancelotti je na desnu stranu postavio Federica Valverdea umjesto ofenzivnijih Rodriga ili Marca Asensia.

Liverpool je agresivnije ušao u utakmicu, visokim presingom stiskali su Realovu obranu, no Madriđani su se uspjeli othrvati naletima Redsa i brzo umrtviti utakmicu. Zbog važnosti ovog dvoboja očekivao se oprezniji ulazak obje momčadi tako da smo prvu prigodu vidjeli tek u 15. minuti. Trent Alexander Arnold prošao je po desnoj strani, 'zavrnuo' u sredinu, a tamo se našao Mohamed Salah koji puca iz prve, ali Thibault Courtois bravuroznom reakcijom spašava svoj gol.

Redsi su nastavili s pritiskom, pokušali su s distance Sadio Mane, Salah i Alexander Arnold, ali su prva dva udarca išla ravno u belgijskog golmana, dok je pokušaj desnog beka Liverpoola visoko preko gola. Najveću prigodu u prvom dijelu vidjeli smo u 21. minuti. Mane je primio loptu na rubu kaznenog prostora, oslobodio se čuvara i opalio, no Courtois je fantastičnom reakcijom skrenuo loptu u stativu. Real je preživio veliki pritisak Liverpoola.

Madriđani su uspjeli ponovno ublažiti pritisak Liverpoola, no Madriđani su bili u potpunosti bezopasni prema naprijed. Napade su orijentirali preko lijeve strane i Viniciusa Juniora, ali je obrana Liverpoola bila besprijekorna i nije dozvolila brzonogom Brazilcu da se razmaše.

Koliko je Real Madrid bio jalov prema naprijed dokazuje tek jedan udarac na Alissonova vrata u prvom dijelu koji još, k tome, nije išao u okvir. I onda, Real Madrid je iz ničega zabio. Benzema je primio loptu u suparničkom šesnaestercu, lopta se vratila do Valverdea, koji uz pomoć Fabinha šalje loptu natrag Benzemi. Francuz je bio neumoljiv, no oglasio se VAR. Iako je zadnji loptu dirao Fabinho u trenutku Valverdeovog upućivanja lopte Beznema se nalazio u zaleđu te je gol poništen.

U nastavku utakmice Liverpool je nastavio s agresivnom igrom, a onda se pojavio - Real Madrid. Ne asistent Federico Valverde, ne strijelac Vinicius Junior, nego Real Madrid. Iz prve prave akcije na utakmici, ne računajući poništeni pogodak Benzeme, Real je zabio. U 59. minuti utakmice Federico Valverde dodavanjem je prebacio cijelu obranu Liverpoola kojoj se iza leđa prišuljao Vinicius Junior i zabio za vodstvo Real Madrida.

Liverpool je brzo pokušao uzvratiti, ali se na putu prema golu ponovno pronašao Courtois. I to u dva navrata. Prvo je sjajno obrano udarac Salaha s 20-ak metara, a onda je sjajnim refleksom obranio udarac Egipćanina iskosa.

Pokušao je Klopp promijeniti tijek igre trima zamjenama, prvo je ušao Diogo Jota umjesto Diaza, a 12 minuta kasnije i Nabil Keita te Roberto Firminho umjesto Jordana Hendersona odnosno Thiaga Alcantare.

Što se utakmica približavala kraju, to je Liverpool pojačavao pritisak. Što je Liverpool pojačavao pritisak, to je Courtois branio nevjerojatnije. U dva je navrata zaista nevjerojatnim reakcijama spasio svoja vrata. Lopta je nakon udarca Salaha pogodila Jotu, promijenila smjer i uhvatila Belgijca na krivoj nozi. No, to mu nije smetalo te je Realov vratar skinuo udarac. Courtois je do 83. minute imao najmanje pet čudesnih obrana, a onda smo vidjeli najčudesniju. Salah je prošao kraj Mendyja namjestio se za udarac, a Courtois mu je obranio - laktom!

U tim se trenucima Liverpool u potpunosti otvorio i oprostio je pregršt prostora Realu u obrani, Madriđani su u dva navrata mogli u potpunosti riješiti pitanje pobjednika, ali prvo Vinicus Junior, a onda i Dani Ceballos nisu najbolje iskoristili kontranapad. Liverpool do kraja nije uspio. Real Madrid osvojio je 14. naslov prvaka Europe.

U nastavku pronađite tijek utakmice:


Liverpool - Real Madrid 0:1

Strijelci: 0:1 Vinicius Jr. (59')

Stadion: Stade de France

Sudac: C.Turpin (FRA), VAR: J. Brisard (FRA)

Žuti kartoni: Fabinho (Liverpool)

Crveni kartoni: /

Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexandre-Arnold, Van Dijk, Konate, Robertson - Thiago (77' Firmino), Fabinho, Henderson (77' Keita) - Salah, Mane, Diaz (65' Jota)

Real Madrid (4-3-3): Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Mendy - Modrić (90' Ceballos), Casemiro, Kroos - Valverde (85' Camavinga), Benzema, Vinicius Jr. (90' Rodrygo)


Liga prvaka, finale

Subota, 29. svibnja

Liverpool – Real Madrid 0:1


Tagovi

Real MadridLiverpoolLiga prvakafinale Lige prvaka

Ostale Vijesti