Reuters/Lee Smith/Molly Darlington
Reuters/Lee Smith/Molly Darlington

Kane vs Haaland: Harry će htjeti pokazati novom klincu u kvartu da je i dalje prva golgeterska njuška lige (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.02.23. | 08:40

Dvoboj prvih Topnika lige u utakmici velikog uloga

Arsenal je prvi trepnuo – jučer su Topnici poraženi na Goodison Parku kod davljenika Evertona i time su Manchester Cityju odškrinuli vrata prema povratka u utrku za titulu prvaka. Bez obzira što se Pep Guardiola prije koji tjedan poslužio psihološkim trikom, istaknuvši kako Arsenal već može staviti šampanjac na hlađenje, trenutnih pet bodova razdaljine i ne djeluje toliko nedostižno.

A kako bi ostalo na tome, City će danas morati slaviti protiv Tottenhama i to u Londonu. A to nije baš lagano gostovanje. Štoviše, u posljednje dvije od tri utakmice Spursi su čvrgnuli Građane, promoviravši se u momčad koju mančesterski sastav teško pobjeđuje.

Dva kluba se susreću sada već drugi put u 18 dana. U prvom poluvremenu te utakmice navijači Spursa su u jednom trenutku sigurno pomislili, „čovječe, kako to da se mi ne borimo za naslov“. Jer, Spursi su bili baš jako dobri. Iako je u početnih pola sata okršaj ponudio malo toga, do kraja poluvremena je prvo Kuluševski matirao Edersona, da bi prije odlaska na veliki odmor i Emerson Royal zapisao svoje prezime među strijelce.

Onda je u drugom dijelu Pep Guardiola pokazao zašto je Pep Guardiola. Rošadama je sasvim preokrenuo ritam utakmice i događanja na terenu su se ubrzo krenula okretati u njegovu korist. Alvarez, Haaland i dva puta Mahrez su zabijali pogotke i odveli Građane do vrijedne pobjede. I razočarali navijače oba kluba iz sjevernog Londona.

U međuvremenu je najvažnija vijest da je Joao Cancelo, jedan od, do jučer, najboljih bekova Premier lige pretrčao u Bayern kako bi se konačno naigrao, budući da ga je iz sastava izgurao golobradi 18-godišnjak Rico Lewis.

Ali baš nikoga na Etihadu to ne čudi. Guardiola nikada nije robovao imenima ili ugovorima, a Lewis pokazuje da je s pravom u udarnoj postavi. Zašto? Odgovor leži u igri norveške gol-mašine Erlingu Haalandu.

Norvežanin je do sada utrpao 25 pogodaka, no i dalje se čini kako se Građani nisu sasvim naviknuli na igru s klasičnim centarforom. Stvar je u tome da niti je Guardiola preferirao igru s takvim profilom napadača, niti krilni igrači Cityja, u ovom slučaju Mahrez i Grealish odgovaraju Haalandovim napadačkim potrebama. Norveški napadač se sjajno snalazi kada mu loptu u kazneni prostor ubaci Kevin de Bruyne, no Mahrez i Grealish imaju naviku ulaziti prema unutra, na svoje jače noge, a takvi ubačaji nisu Haalandu toliko primamljivi. I zbog toga Guardiola potiče svoje bekove da se što više priključuju napadačkim sekvencama kako bi stvorili višak i otvarali prostore veznjacima za kreaciju, ali i ubačajima pronalazili Haalanda u srcu kaznenog prostora.

Reuters/Jason CairnduffReuters/Jason Cairnduff

Igra Cityja nije još niti izbliza podređena Haalandu, ali kako i Guardiola kaže, njegove golove se ne može zanemariti. I zbog toga će u perspektivi City sve više gravitirati prema željama svog ubojitog centarfora.

U suparničkom taboru je slična situacija. Doduše, Tottenham već neko vrijeme svoju igru pokušava prilagoditi rasnom golgeteru kakav je Harry Kane. Engleski reprezentativac je sa 16 pogodaka (uz jedanu asistenciju) drugi u poretku strijelaca Premier lige iza nedodirljivog Haalanda i sigurno da mu nije drago da mora gledati u leđa novom klincu u kvartu.

Iako ga neće biti na klupi na ovoj utakmici zbog operacije, Antonio Conte je iskoristio zimski prijelazni rok kako bi momčad ojačao bekovske pozicije koje su ključne za njegovu nogometnu filozofiju. I kako bi olakšao igru upravo Kaneu. Iz kluba su otišli Djed Spence i Matt Doherty, a pristigao je Sportingov Pedro Porro na posudbu. Porro bi trebao zauzeti desni bok, dok je na suprotnom Ivan Perišić, a Emerson Royal i Ryan Sessegnon su im pouzdane zamjene.

Talijan očekuje od svojih bočnih igrača da mu daju širinu i brzinu, do Dejan Kuluševski i Son Heung-min moraju hraniti Kanea upotrebljivim loptama.

Reuters/Paul ChildsReuters/Paul Childs

A kapetan Tottenhama će spremno čekati i najmanju priliku. Željet će pokazati da je, barem u ovih 90 minuta, i dalje glavna napadačka njuška Premier lige. O dvoboju Haaland vs Kane pričao je i Guardiolu u najavi ogleda.

„Izuzetno smo sretni s Erlingom Haalandom i naravno da mislim da su i u Tottenhamu izuzetno sretni s Harryjem Kaneom“, izjavio je strateg Citya.

„Kane je nevjerojatan igrač. Ono što on radi na terenu je fenomenalno, od golova pa do same igračke kvalitete. On je jedan od najboljih napadača koje sam vidio u životu. Čak i ako ne osvaja trofeje. To nema nikakve veze“, rekao je Pep, pa dodao:

 „Što se tiče nedostatka trofeja, to vam je kao i s trenerima. Postoje nevjerojatni treneri koji ne osvajaju naslove. Jesu li zbog toga lošiji treneri? Nisu. Jednostavno to se nekada dogodi. U Tottenhamu su sretni s Kaneom, a mi smo također sretni jer imamo Haalanda koji će biti sjajan i u narednim godinama“, podvukao je Guardiola.

Očekivane postave

Tottenham (3-4-3-):

Man. City (4-3-3):



Tagovi

Premier ligaManchester CityTottenhamHarry KaneErling Haaland

Ostale Vijesti