Action Images via Reuters/Jason Cairnduff
Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Kamo ide Slaven? Navijači su 'ludi' na gazdu, prvu zvijezdu želi United, a ekspresan povratak je imperativ

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 26.09.22. | 16:09

Loše su startali u novu sezonu, ali ova iznimno mlada momčad, sa svega petoricom igrača starijih od 30 (koji nemaju naslovne uloge), itekako stigne sve promijeniti do kraja. Cilj je jasan, to je promocija, a budući da je isto uspio učiniti s WBA-om, oduševljenje navijača lako je za razumjeti.

Svi oni koji vole engleski i hrvatski nogomet, a ovog ponedjeljka od 14 do 14.30 su uzeli mali predah od posla i interneta, kad su se vratili na 'poziciju', imali su što za vidjeti. Prvo su iz Watforda potvrdili da je Rob Edwards razriješen svih dužnosti u klubu, a svega 15-ak minuta novim trenerom imenovan je Slaven Bilić, bivši hrvatski izbornik koji se tako u trenerskoj karijeri po treći put vraća na Otok.

Iako su navijači jako zadovoljni dolaskom Slavena Bilića, na društvenim mrežama najviše se ističe njihova ljutnja prema vlasniku kluba koji je unazad 10 godina promijenio čak 15 trenera. Posljednji, Rob Edwards, na klupi nije izdržao ni puna tri mjeseca. Talentirani velški stručnjak (39) je lani odradio sjajan posao na klupi Forest Greena, njegov dolazak na klupu navijači su podržali, ali iako je talijanski vlasnik javno govorio kako će biti uz svojeg trenera i kad momčad ne bude išlo, njegove se riječi nisu pokazale najiskrenijima budući da je nakon dva remija i jednog poraza odlučio prekinuti suradnju s njim te na njegovo mjesto instalirati 'Super Slava'.

Obitelj Pozzo preuzela je Watford prije 10 godina. Njih se, uz Norwich, nepopularno naziva 'yo-yo klubom' budući da su unazad dvije godine dva puta ispadali i dva puta izborili promociju u Premier ligu. S hrvatskim strategom potpisan je ugovor na 18 mjeseci, ali zbog Pozzovog temperamenta navijači su nekako skeptični po tom pitanju.

„18 mjeseci? Bit će dobro ako tu nakon Svjetskog prvenstva“, jedan je od komentara na službenu objavu Watforda da je Slaven Bilić njihov novi trener.

„Nemojte me krivo shvatiti, Bilić je sjajan trener, ali s Pozzom ništa nije sigurno“, dodaje još jedan 'nezadovoljnik' među navijačima Watforda.

Gino Pozzo je, talijanskim rječnikom, persona non grata u klubu i omalenom gradu (90 tisuća stanovnika) nedaleko Londona. Njegov otac, Giampaolo, već skoro 30 godina je vlasnik Udinesea, a osim Watforda, kojeg također ima u svojem portfelju od 2012. godine, sedam je godina bio vlasnik Granade. Sinu je dao 'vođenje' Watforda, ali iako mnogi smatraju da je on nedorastao takvoj ulozi, 81-godišnji Giampaolo ne može sve sam kontrolirati.

Watford je lani, praktički bez ispaljenog metka i sa svega 23 osvojena boda, ispao iz Premier lige. Slabiji od njih je za jedan bod bio Norwich, a oba kluba su godinu prije toga izborila direktnu promociju u Premier ligu s osvojenih 97, odnosno 91 bod u Championshipu.

Godinu prije toga, opet su u naslovnim ulogama Norwcih i Watford koji su opet, baš kao i dvije godine kasnije, ispali iz Premier lige kao posljednja i pretposljednja momčad prvenstva. Dakle, ono što se očekuje od spomenuta dva kluba ove sezone je promocija, ali trenutna razlika između drugoplasiranih Kanarinaca i 10. Watforda je šest bodova. Iako nije još ni prva četvrtina sezone završila (u Championshipu se igra minimalno 46 kola, uz možda pokoju utakmicu više ako momčad izbori doigravanje), Pozzo je odlučio smijeniti trenera. Slaven Bilić zapravo nije u toliko nezgodnoj situaciji. Do kraja sezone ostalo je puno utakmica, a u novoj momčadi imat će priliku raditi s nekoliko iznimno talentiranih mladih igrača, puno više nego što je to bio slučaj u WBA prije nekoliko sezona.

Uvjerljivo najveća zvijezda kluba je 24-godišnji Senegalac Ismaïla Sarr kojeg je ljetos htjelo 'pola Premier lige'. Manchester United je navodno bio veoma blizu, ali su se u konačnici odlučili za znatno skuplju opciju, Brazilca Antonyja, s tim da je Senegalac bio primamljiv i čelnicima Leedsa i Newcastlea.

Nadalje, tu je i Brazilac João Pedro koji je svoj 20. rođendan proslavio 'guglajući' sve moguće o novom mu treneru Slavenu Biliću. Spomenuti dvojac, uz Kena Semu, trenutno je jedni kojima bi Gino Pozzo dao 'prolaznu ocjenu', dok su svi drugi, po njemu, podbacili.

Watford je ostao bez Emmanuela Dennisa, lani najboljeg igrača momčadi koji je za oko 15 milijuna eura krajem prijelaznog roka otišao u Nottingham Forest, a klub su napustili još i Kamara (Udinese, 19 milijuna eura), Cucho (9.5 milijuna eura, Columbus) te Caetano (6.5 milijuna eura, Tigres). Jedini igrač za kojeg se u ljetnom prijelaznom roku platila odšteta je 25-godišnji napadač iz Obale Bjelokosti Vakoun Issouf Bayo koji je stigao iz Charleroija za 5.8 milijuna eura.

Dolazak Slavena Bilića mnoge je iznenadio, ali Gino Pozo ističe kako osim rezultata želi i da njegova momčad ima jedinstveni stil igre.

„Uprava je donijela odluku o smjeni trenera budući da je zajedničko mišljenje svih nas da je promjena bila neophodan za dobrobit našeg kluba“, rekao je Pozzo pa dodao:

„Smatramo da je Rob imao dovoljno vremena da nam pokaže identitet ove momčadi, ali rezultati nisu pratili naše želje i ambicije“, zaključio je priču o sad već bivšem strategu pa se okrenuo novom treneru, Slavenu Biliću:

„Mi moramo ići prema naprijed te smo upravo radi toga osigurali potpis iskusnog stratega koji je nedavno izborio promociju u Premier ligu.“

Inače, iako je predsjednik velika rak rana navijača te bi velika većina odmah potpisala da on već od sutra više nije dio kluba, onaj drugi, počasni, je jedan od najvećih simbola Watforda. Riječ je o Sir Eltonu Johnu, jednom od najvećih engleskih glazbenika svih vremena.

Ono u čemu su vlasnici i navijači ujedinjeni je nada da će Bilić lansirati Watford na vrh Championshipa te sa Stršljenovima izboriti ekspresan povratak među elitno društvo. I postati njihov 'Rocket man'. Bilićeva reputacija na Otoku je neokaljana, uspjehe je ostvarivao svugdje gdje je bio pa tako nama razloga vjerovati bi se to moglo promijeniti.



Tagovi

Slaven BilićWatford

Ostale Vijesti