Kakav nogomet? Šest legendi koje su kopačke zamijenile klizaljkama, palicama, rukavicama...

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 17.11.16. | 09:58

Većina igrača nakon karijere odluči preuzeti uloge trenera ili menadžera, ali ove ikone nisu htjele biti konvencionalne...

Nogomet je danas izrazito lukrativan biznis, gdje i ispodprosječni nogometaši zarađuju barem deset puta više od prosječnog građanina. Mnogi od njih kasnije ostanu u sportu, preuzimajući trenerske uloge ili eventualno menadžerske.

Međutim, što je s onim igračima koji nogomet ne vide jedinom ljubavlju i „najvažnijom sporednom stvari na svijetu“, već gaje određeni senzibilitet spram nekih drugih sportova, toliko da su se odlučili okušati ostvariti karijeru i u njima. Red je da vidimo koja su imena, među kojima je mnogo ikona, ostvarila zapažene uloge u drugim sportovima.

1. Gabriel Batistuta

Legendarni Gabi Gol je s nogometom raskrstio 2005. godine, ali ni u mirovini nije odlučio sjesti na kauč i gledati u prazno. Primio se svoje druge strasti, pomalo ekskluzivnog pola, a par puta se našalio kako bi se prihvatio pola i ranije, da se za mjesto u reprezentaciji morao boriti sa Messijem.

2. Eric Cantona

Ikona Manchester Uniteda snimao je reklame i pojavljivao se u filmovima otkako se iznenada umirovio iz profesionalnog nogometa 1997. godine, ali je također odlučio kako mu ipak nije dosta žongliranja lopte nogom. Aktivno je igrao nogomet na pijesku, gdje je bio i reprezentativac Francuske od 2002. do 2005. godine, kada je postao igrač-izbornik i čak odveo ekipu do naslova svjetskih prvaka!

3. Bixente Lizarazu

„U maloj boci otrov leži“, kaže legendarna poslovica a ona se itekako može primjeniti na omalenog člana francuske reprezentacije koja je postala svjetski i europski prvak. Lizarazu je možda visok samo 1.69 m, ali odlučio je da je u mirovini najbolji izbor za njega – Jiu-Jitsu. Francuski Bask je osvojio i naslov u svojoj prvoj sezoni u ovom borilačko sportu, iako je na početku priznao da mu nije bilo baš svejedno.

„Kada sam tek došao, sve što sam vidio su obrijane glave, razvaljene uši i lica ubojica. Pomislio sam – sranje“, rekao je Lizarazu, ali očito da se brzo snašao.

4. Ilhan Mansiz

Poznat po zlatnom golu protiv Senegala i fenomenalnom driblingu kojeg je uvalio Robertu Carlosu na SP 2002. u Japanu i Koreji, Mansiz je ostavio itekakav trag u legendarnoj generaciji turske odabrane vrste. Nakon što je okačio kopačke o klin 2007. godine, Mansiz se prihvatio jednog potpuno neuobičajenog sporta, pogotovo za bivšeg nogometaša – umjetničkog klizanja. Mansiz je u klizanje prvotno ušao preko reality showa, da bi odlučio kako mu se svidjelo. Nastavio je izvoditi trikove na ledu zajedno sa partnericom Olgom Bestadinovom.

5. Santiago Canizares

Veliko ime španjolskog nogometa, Santiago Canizares osim vratarskih vještina izaziva sjećanja zbog bizarne ozljede radi koje je propustio SP 2002. godine. Tada je bocom kolonjske razrezao stopalo, što ga je u konačnici koštalo mogućnosti odlaska na svjetsku smotru. Golmanske rukavice je stavio u ormar 2008. godine, ali je izvukao – vozačke! Canizares se naime prihvatio vožnje relija, gdje je adrenalin održavao na visokoj razini vozeći utrke za Suzuki. Relijem se bavi i Daniele Massaro, bivši talijanski reprezentativac koji je igrao u i finalu SP 1994.

6. Tim Wiese

Još jedno vratarsko ime, Tim Wiese – bivši njemački reprezentativac – prije tek desetak dana ostvario je svoj kečerski debi. Wiese je sada WWE kečer, poznat pod imenom „Mašina“. Sličnim putem, negdje između njega i Lizarazua je otišao i bivši igrač Dinama Miroslav Slepička, koji je sada ultimate fight borac.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Tim WieseEric CantonaGabriel BatistutaBixente LizarazuIlhan MansizSantiago Canizares

Ostale Vijesti