Jonathan Moscrop/PA Images/PIXSELL
Jonathan Moscrop/PA Images/PIXSELL

Jurić danas Rijeci osigurava 700 tisuća eura

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 09.05.21. | 09:06

Sjetimo li se transfera Vizingera, ispostavit će se da su Riječani pravi 'majstori' za zaraditi novac na svojim bivšim igračima kad oni već neko vrijeme nisu u klubu.

Sve je spremno za debi Ivora Pandura u talijanskoj Serie A. Iznimno talentirani Riječanin je u ljeto 2020. godine zaradio transfer u Hellas Veronu koja je za njegove usluge izdvojila fiksno 900 tisuća eura, s tim da u slučaju ostvarivanja određenih bonusa iznos transfera se može znatno povećati.

21-godišnji vratar je odradio izvrsnu sezonu 19/20. na golu svojeg matičnog kluba, a dobre izvedbe tokom cijele sezone, a naročito u nekim 'važnim' utakmicama (finale Kupa) bile su dovoljne čelnicima Jurićevog kluba da na adresu riječkog kluba pošalju ponudu koju oni neće moći odbiti.

Pandur je na golu Rijeke debitirao prije godinu i pol dana. U 19. kolu 1. HNL Rijeka je na Rujevici ugostila Varaždin, na krilima raspoloženih Čolaka i Acostyja upisali su 3:1 pobjedu, a zanimljivo je kako su za goste u prvoj postavi bili Ivan Nevistić i Daniel Štefulj. Iako su svi prethodno navedeni igrači iznimno kvalitetni, Rijeku je pandemija koronavirusa zaboljela možda i najviše od svih drugih hrvatskih klubova pa tako više nijedan od spomenutih igrača više nije stanovnik Rujevice.

Uoči početka sezone, Damir Mišković u planu je imao samo jednu stvar – kako što bolje prodati Antonija – Mirka Čolaka. Vjerovao je Mišković da će odličan učinak Čolaka s kraja sezone 19/20. biti dovoljan da zainteresira veliki broj klubova, ali usprkos kojekakvom spominjanju Nantesa i Fenerbahčea, ispostavilo se da je jedino PAOK bio dovoljno konkretan pa je tako prvi napadač Rijeke završio na jugu Europe. Na njegovu žalost, grčka avantura uskoro se pokazala tragedijom, sportski direktor i trener koji su doveli hrvatskog napadača otišli su nedugo nakon ostvarenja ovog transfera, a samim time je Čolakova uloga postala dosta minorizirana. Danas je povremeni hrvatski reprezentativac posuđeni igrač Malmoa, ali iako imaju 15% od profita od budućeg transfera, na Rujevici ipak ne očekuju neki dodatan priljev novca od svojeg nekadašnjeg prvog napadača.

No, ista stvar ne vrijedi i za Ivora Pandura. Naime, pojedini talijanski mediji, iako isti navodi nisu potvrđeni, javljaju kako će Ivan Jurić danas osigurati Riječanima dodatnih 700 tisuća eura. Iako je Pandur već debitirao za prvu momčad u Coppa Italiji, njihove informacije govore da će Verona za debi Pandura u Serie A morati izdvojiti dodatnih 700 tisuća eura. Hrvatski stručnjak na klupi Verone je na konferenciji za medije uoči današnjeg ogleda protiv Torina potvrdio kako je za susret otpao prvi vratar Silvestri te bi – kako sad stvari stoje – do kraja sezone 'jedinicu' trebao preuzeti mladi Riječanin.

S druge strane, naše informacije su nešto drugačije. Kako doznaje portal Germanijak, Rijeka je u transferu Ivora Pandura dogovorila dva bonusa. Oba iznose po 500 tisuća eura, s tim da prvi stupa na snagu kad Pandur skupi 20 nastupa za Veronu u svim nastupima, dok drugi kad se Verona spasi od ispadanja u drugi rang talijanskog nogometa (što odavno je). Preciznije, prvo će se isplatiti taj za ostanak u ligi, a tek onda za 20 nastupa. Ako ih, iako u to ne sumnjamo, Pandur skupi...

Tako bi Rijeka, na igraču koji je transferiran prije nešto manje od godinu dana, trebala dobiti oko pet milijuna kuna, što je i više nego velik novac. Podsjetimo, uoči samog početka sezone 20/21., Rijeka je od transfera Darija Vizingera iz Celja u WAC zaradila 400 tisuća eura iako je aktualni hrvatski U-21 reprezentativac napustio klub u siječnju 2018. godine. Kako? Riječani su ga pustili u Celje za simboličnu odštetu, ali su ugradili opciju kako im od sljedećeg transfera pripada 50%.

Na isti način je Miškovićeva momčad 'izgubila' oko dva milijuna eura kad je Franko Andrijašević otišao u Gent, ali usprkos tom popriličnom gubitku, taj se posao, u kojem je Andrijašević došao u Rijeku u zamjenu za Marka Leškovića i 1,5 milijuna eura, i dalje smatra jednim od najboljim u povijesti kluba. Ne samo iz financijskog stajališta, jer Rijeka je ostvarivala i veće izlazne transfere, već iz stajališta što je sve Andrijašević napravio u dresu kluba s Kvarnera.

Za kraj, spomenimo kako je Pandur jedan od 13 Hrvata koji ove sezone igraju u Serie A, a jedino on i nekadašnji vratar Hajduka, Karlo Letica, nisu upisali nijedan službeni nastup u elitnom razredu talijanskog nogometa ove sezone.


Tagovi

Ivor PandurHellas VeronaHNK RijekaRijekanogometni transferitransferiSerie AIvan Jurić

Ostale Vijesti