Shakhtar FC
Shakhtar FC

Jovićević za Germanijak: "Mudrik je već sad bolji od Viniciusa, bit će jednom kandidat za Zlatnu loptu"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 15.01.23. | 11:25

"Ljetos, u situaciji kad se nije znalo što će biti s klubom, gazda Ahmetov hladno je za njega odbio 22 milijuna od Lerverkusena. U samo šest mjeseci postao je igrač od 100 milijuna eura, to vam govori kakav je Mudrik igrač", kaže njegov trener Igor Jovićević, kojemu, također, pripadaju zasluge za veliki napredak mladog Ukrajinca

Mihajlo Mudrik (22) trenutno je najveća priča prijelaznog roka. Šahtarovo lijevo krilo bio je meta dvaju engleskih klubova, Arsenal i Chelsea tukli su se za njega, Chelsea je pobijedio, a transfer će doseći čarobnu granicu od 100 milijuna eura. Zasluge za veliki 'boom' mladog Ukrajinca, zasigurno idu i na adresu Igora Jovićevića. Hrvatski strateg na klupi Šahtara, preuzeo je klub u teškoj, neizvjesnoj situaciji upitne egzistencije i šest mjeseci kasnije može se pohvaliti da je stvorio igrača za kojim se otimaju najbogatiji klubovi. No, vratit ćemo se Mudriku, koji je povod ovom razgovoru, ipak je red početi životnim pitanjima, ukrajinskom svakodnevicom, koja je sve, samo ne optimistična. I kad u takvim uvjetima stasa igrač od 100 milijuna eura, onda je priča još i nevjerojatnija.

"U Antalyji smo na pripremama i bit ćemo ovdje sve do sredine veljače i uzvrata s Rennesom u Europskoj ligi. Tada ćemo se vratiti u Lviv i tamo nastaviti živjeti i trenirati.", priča Jovićević, opisujući kako izgleda nogometni život u Ukrajini.

"Mučimo se, ali ne predajemo se. Gledamo ovdje u Turskoj kako traje rat, neki dan je pogođena stambena zgrada u Dnjipru, gdje sam godinama živio. Strašne slike dolaze do nas, međutim, Ukrajinci su neslomljivi, a nogomet je jedan od načina borbe. Primjećujem da su u ovih godinu dana potpuno promijenili mentalitet, postali su jedan, prkosan narod, ne razmišljaju odustati. Prolaze kroz ono što smo mi prolazili devedesetih, postaju nam slični. Vidi se to i u nogometu, prvenstvo se igra, iako je protokol kompliciran. Često nam treninge i utakmice prekidaju zračne uzbune i napadi, tako smo, primjerice, utakmicu protiv Oleksandrije igrali puna četiri sata. No, priviknuli smo se koliko smo mogli i uvijek vjerujemo da će to ludilo jednom prestati."

I, u takvim uvjetima, Ukrajina i Šahtar stvorili su Mihajla Mudrika, vjerojatno i najskupljeg igrača siječanjskog mercata. Vratimo se, dakle, Mudriku.

"U subotu poslijepodne napustio je naš kamp, ispratili smo ga i poželjeli mu sreću. On je nedavno rekao da želi u Arsenal, da mu je to želja, ali ipak se ovdje pita i klub. Vidjeli ste da ga je Chelsea jako želio. U konačnici, za priču o Mudriku i nije presudno kamo je otišao, bit će to transfer od 100 milijuna eura, što je velika stvar za Šahtar i za sve nas, naravno, i za Mudrika."

Onda nam je Jovićević otkrio kako se pozdravio s Mudrikom u subotu na zadnjem treningu.

"Uručio sam mu statuu lopte (naslovna fotografija, nap.a.) za najboljeg igrača Šahtara u prvom dijelu sezone. I rekao mu da je to tek početak, da mu želim da jednog dana osvoji i onu veliku loptu. Zlatnu loptu, da. Mislim da ima taj potencijal, da može, ako ovako nastavi, a nema razloga sumnjati da neće, Mudrik će biti kandidat za Zlatnu loptu. Eto, takav je to igrač."

Kad je ljetos Jovićević došao u Šahtar, Mudrik je već bio na izlaznim vratima. Ali, daleko od ovih svota koje se danas spominju.

"Moram istaknuti gazdu Rinata Ahmetova i njegov poslovni instinkt. Tada je u klub stigla ponuda Leverkusena od 22 milijuna eura. Pazite, to je bilo razdoblje, kad se nije znalo što će biti s nogometom u Ukrajini, što će biti sa Šahtarom, kako ćemo prebroditi ovu situaciju. Ali, Ahmetov je rekao 'NE'. Kazao nam je da Mudrik ne ide nikamo, igrat ćemo Ligu prvaka u kojoj se želimo što bolje predstaviti, napraviti što je više moguće pa ćemo na zimu pričati o Mudriku i transferu. Bio je to rizičan potez, ali pokazao se punim pogotkom. Odigrali smo jako dobro u Ligi prvaka, izborili Europsku ligu, iako su nas mnogi smatrali potpunim autsajderima. A Mudrik je postao najtraženiji igrač na tržištu u Europi."

Potom je Jovićević potcrtao ovaj podatak.

"Zamislite koliko je to napredak, od 22 milijuna u srpnju do 100 milijuna u siječnju! Ne pamtim da je ijedan igrač napravio takav pomak u samo šest mjeseci. Fantastično!"

Zasluge za to idu i na Jovićevićev 'brk'.

"Ma, zasluge prije svih idu momčadi, koja je odigrala sjajnu polusezonu, pogotovo u Ligi prvaka i njemu samome. To su dečki koji su, predvođeni Mudrikom, dobili šansu nositi Šahtar u teškim trenucima, osjetili su da je to njihov trenutak. Uvijek je u Šahtaru bilo puno Brazilaca, Ukrajinci su često bili u drugom planu, ali ova je generacija silom prilika dobila šansu i to su ti mladići prepoznali. Rekli su sami sebi da je to njihov trenutak, da žele napraviti nešto sa Šahtarom, prepuni prkosa i motiva, to su i uspjeli. Uz to, mi smo igru i prilagodili Mudriku, momčad je radila za njega, stvarala mu prostor i omogućila mu da pokaže klasu."

Jovićević nam kaže da se radi o mentalno iznimno jakom igraču.

"U glavi je fantastičan. On je zacrtao svoj put, on želi biti najbolji na svijetu i sve je tome podredio. Cijela ta buka oko njega nije ga poremetila, najbolji je na treninzima, radi više od svih, želi stalno biti bolji. I zato sam uvjeren da ovaj transfer neće biti njegov zadnji korak, neće biti od onih igrača koji su napravili veliki iskorak pa onda nestali, zadovoljili se velikim ugovorom i počeli stagnirati. On je najbolji ukrajinski igrač nakon Ševčenka, predviđam mu veliku karijeru, a u nekim je stvarima i bolji od Ševčenka. Recimo, brži je od njega i malo je igrača koji su trenutno u Europi bolji od Mudrika."

Usporedio ga je, primjerice, s Realovom zvijezdom.

"Odgovorno tvrdim da je Mudrik već sad bolji igrač od Viniciusa! Ma, odličan je Vinicius, ali Mudrik ima nešto što on nema. Recimo, kad je Vinicius zabio gol s 25, 30 metara? Ne sjećate se baš, jel da? Mudrik zabija s obje noge, lijevom je isto ubojit i ima toliko dobrih stvari u igri da za mene već sad spada u sam vrh. Ok, Mbappe je priča za sebe, ali nakon njega, ne mogu reći da je itko na toj poziciji puno bolji od Mudrika. A s obzirom da sam uvjeren da će on još napredovati, onda vas ne treba čuditi što ga uistinu vidim među kandidatima za Zlatnu loptu u godinama koje dolaze."

Ne zaboravimo taj poslovni aspekt, 100 milijuna eura bit će spas za Šahtarovu blagajnu u ovim ratnim mjesecima, na neki način, možemo zaključiti da je klub preživio.

"Velika je to stvar za nas, ne samo da smo preživjeli, nego sad možemo i dovoditi neke igrače, morat ćemo pronaći nova rješenja, jer Mudrik će nam jako nedostajati. Vidite kako se stvari odigraju, Šahtar je uvijek bio prepoznatljiv po Brazilcima, oni su dolazili i podizali vrijednost klubu i momčadi, činili su domaće igrače boljima. A onda, u najtežoj situacija i kad Brazilaca više nema pojavi se Mudrik i napravi rekordan transfer.", zaključio je Jovićević u razgovoru za Germanijak.



Tagovi

Igor JovićevićMihajlo MudrikŠahtarDarijo SrnaArsenalChelseaPremier ligaZimski prijelazni rok 2023.

Ostale Vijesti