Reuters
Reuters

Joško Gvardiol je igrač utakmice, sutra očekuje još dvije (veće) nagrade

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 17.12.22. | 19:16

Hrvatski stoper odigrao je još jednu 'doktorsku' utakmicu.

Luka Modrić najbolji je hrvatski nogometaš svih vremena, Ivan Perišić uz bok je njemu i ostalim velikanima hrvatskog nogometa, a najbolji hrvatski igrač u brončanom Kataru 2022. bio je Joško Gvardiol. Nakon fenomenalnih utakmica u grupnoj fazi natjecanja, posebno u izlučnom dvoboju protiv Belgije, nakon 'doktorskih' utakmica protiv Japana i Brazila, Gvardiol je u dvoboju za broncu odigrao najbolju utakmicu na turniru.

Sve o brončanoj medalji Hrvatske pronađite OVDJE.

Osim što je u 7. minuti zabio za vodstvo Vatrenih u maniri Zlatka 'Cice' Kranjčara, osim što je izborio čisti, ali nedosuđeni jedanaesterac, Gvardiol je danas odigrao fenomenalnu defenzivnu partiju te je na kraju zasluženo dobio FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača utakmice.

Gvardiol je na Sofascoreu dobio ocjenu 7.4 čime je nakon Mislava Oršića (7.6) bio najbolje ocijenjeni hrvatski reprezentativac. U 90 minuta na terenu, osim gola, četiri je puta očistio loptu i tri puta presjekao marokanski napad. Iako nije osvojio niti jedan duel, sve opasnosti otklonio je majstorskim postavljanjem i otklanjanjem opasnosti prije nego što je uopće mogao ući u kontakt s hrvatskim junakom. Gvardiol je na utakmici imao 60 od 66 točnih dodavanja, odnosno 5 od 8 dugih dodavanja.

„Puno nas nije ni svjesno što smo napravili. Pokazali smo da je sve moguće kad je najteže. Teško je za opisati ovaj osjećaj. Pratio sam prije četiri godine na moru ove utakmice i vidio kako je našim igračima bilo teško tamo. Mojim roditeljima posvećujem ovu pobjedu. Bez njih ne bih bio tu. Veselimo se povratku u Zagreb i slavlju s našim obiteljima. Briga me sad je li bio penal, treći smo na svijetu. Nisam siguran je li bio jedanaesterac, zakačio me po nogama, ali to sad nije ni bitno“, rekao je Joško Gvardiol nakon utakmice.

Prema izboru našeg novinara Alena Lesičkog, Gvardiol je za sjajnu predstavu protiv Maroka dobio ocjenu - 8.

"Sjajnom reakcijom probio je obranu Maroka. Primarne zadatke odradio praktički bez greške. Ponovno. Opasan prema naprijed, stigao i odigravati pete, izborio kazneni udarac koji katarski Ray Charles nije htio vidjeti… Čudo od igrača".

Gvardiolova jedina 'mrlja', ako je tako uopće možemo nazvati, je treći pogodak Argentine u polufinalu, kada je Leo Messi, prošavši najboljeg stopera Prvenstva, dokazao da je vjerojatno najveći svih vremena. Tada smo napisali da nitko ne može prijeći Gvardiola osim Messija. To mislimo i danas.

Još veću nagradu Joško Gvardiol trebao bi ostvariti sutra.

Iako službenih podataka nema, bili bismo iznimno iznenađeni kada Gvardiol ne bi bio izabran u najbolju postavu turnira i kada ne bi osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača Mudnijala, nagradu koju su kroz povijest osvajali: Pele, Florian Albert, Franz Beckenbauer, Teofilo Cuillas, Wladyslaw Zmuda, Antonio Cabrini, Manuel Amoros, Enzo Scifo, Robert Prosinečki, Marc Overmars, Michael Owen, Landon Donovan, Lukas Podolski, Thomas Muller, Paul Pogba i Kylian Mbappe...



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti