Privatna arhiva
Privatna arhiva

Jedini Hrvat u Ukrajini: Zabio za pobjedu i vodi klub iz grada Zelenskog prema Europi i borbi za naslov

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 18.09.23. | 14:00

Prošao je Dinamovu školu, igrao u Osijeku, Italiji, Drugoj HNL, Izraelu. Sad ga cijene, jer je došao u ratnu zonu i jedan je od najboljih igrač Krivbasa

Spala je priča na jedno ime, hrvatskim igračima nekad vrlo primamljiva ukrajinska Premier liga, danas je zbog rata i neizvjesnosti u toj zemlji, liga koju stranci uglavnom izbjegavaju. Međutim, jedan je Hrvat odlučio prihvatiti ponudu, doći u Ukrajinu i, pokazuje se, dobro odlučio. Naime, Hrvoje Ilić, vezni igrač, koji se školovao u Dinamoj Akademiji, prošao Osijek i Pescaru, igrao u Dragovoljcu, Dugopolju i BSK-u, od ove sezone brani boje Krivbasa iz Krivog Roga. Inače grada iz kojega je rodom ukrajinski predsjednik Zelenskij.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ilić je prošlog proljeća igrao u Hapoelu iz Tel Aviva, može se reći da je navikao na život u ratnim okolnostima, a kad se promijenio predsjednik kluba i donio novu viziju, odlučio je napustiti Izrael i prihvatiti odlazak u neizvjesnost, u Ukrajinu. S nogometne strane, čini se da je to bila odlična odluka. Odmah je prigrabio mjesto standardnog prvotimca, a Krivbas nakon sedam kola drži drugo mjesto, s tri boda manje od vodećeg Šahtara. Doduše, drugi najbolji klub lige, kijevski Dinamo, odigrao je tek tri utakmice i očekuje se da se, kad kompletira raspored, bude tu negdje. Ali, to ne mijenja činjenicu da je Krivbas trenutni hit ukrajinske lige, između ostalog i zahvaljujući Iliću. Koji je proteklog vikenda zabio i pogodak protiv Veresa, bio je to gol u 85.minuti za pobjedu 2-1. Ukrajinski mediji slave Ilića, hvale ga kao jednog od ključnih igrača uzleta Krivbasa, a posebno ga cijene što je, unatoč ratnoj svakodnevici i nepredvidljivoj budućnosti, došao u Ukrajinu. On je svojevrsni junak tekuće sezone, a pogodak za pobjedu bio je samo šlag na pozitivne kritike, koje ga prate zadnjih mjeseci.

Inače, trener Krivbasa je Jurij Vernidub, Ukrajinac koji je od moldavskog predstavnika Šerifa napravio senzaciju, doveo ga preko Dinama do Lige prvaka, a tamo osvajao bodove u konkureniji s madridskim Realom, Interom i Šahtarom. Klub ima bogatog gazdu, koji, unatoč ratu, ulaže u Krivbas i želi ga dogurati do europske konkurencije, gdje je zadnji put, neuspješno, igrao još u sezoni 2000./01. Ilićev pogodak u samoj završnici za pobjedu dodatno je podgrijao klupske ambicije, Krivbas trenutno drži mjesto koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka, a ni naslov prvaka nije nedostižan, iako je jasno da je Šahtar prvi, a Dinamo drugi favorit. No, u nedavnom međusobnom srazu, Krivbas je nadoknadio 0-2 i 1-3 i s konačnih 3-3 izvukao remi protiv Šahtara. Nakon toga zavladala je svojevrsna euforija, koliko je može biti u ratnim okolnostima, a pobjeda protiv Veresa samo je dokaz da Krivbas misli ozbiljno.

Recimo i da Krivbas igra na svojem stadionu u Krivom Rogu, nedaleko od fronte i ratnih zbivanja. Igrači žive i treniraju u klupskom kampu, u fantastičnim uvjetima, napuštanje kampa nije preporučljivo, da ne kažemo da je zabranjeno, a nerijetko se događa da utakmice i treninge prekidaju uzbune za opasnost. Tako je i jednu utakmicu Krivbasa prekinula sirena, igrači i publika otišli su u sklonište, kad opasnost minula vratili su se na stadion i utakmica je nastavljena. Malotko bi se u takvim okolnostima odlučio na dolazak u Ukrajinu, no, Iliću se zasad to pokazuje kao pun pogodak.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvoje IlićKrivbasukrajinsko nogometno prvenstvo

Ostale Vijesti