LARS BARON / Pool via REUTERS
LARS BARON / Pool via REUTERS

Jedanaesterac na Isaku odlučio uspavanku u St. Petersburgu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.06.21. | 16:02

Više smo očekivali od Šveđana i Slovaka...

Iskreno, nismo puno očekivali od prve utakmice današnjeg dana između Švedske i Slovačke. Nakon što su Skandinavci izvukli remi protiv Španjolaca zabivši se u svoj šesnaesterac, postalo nam je jasno kako ćemo u skupini E gledati obrambeni nogomet u gotovo svim utakmicama, pogotovo u onima gdje preko puta stoji Furija. No, ipak malo više smo očekivali od Slovačke koja je iznenadila favoriziranu Poljsku i slavila s 2-1. Oni se danas nisu iskazali.

Unatoč tim nekim “znakovima” da bi danas poslijepodne mogli pratiti atraktivan nogomet, utakmica između Švedske i Slovačke je pružila uspavanku. Barem u prvom poluvremenu. Drugi dio susreta je donio dominaciju Skandinavaca i zasluženi pogodak "domaćih" koji su danas utakmicu igrali u dalekom St. Petersburgu.

Krenulo je obećavajuće. U prvih pet minuta susreta po jednu polušansu su upisali reprezentativci s obje strane terena. Prvo je zaprijetila Švedska preko Larssona, no njegov slabašan udarac, unatoč nezgodnom odbijancu od obrambenog bloka, bez većih problema hvata Dubravka. Dvije minute kasnije veteran Hamšik iz kornera gađa glavu Kucke, no njegov šut odlazi pokraj vrata.

I to je manje više to od zbivanja na terenu do 42 minute. Jedino što možemo izdvojiti je žuti karton iz 24.minute koji je zaradio Olsson prekršajem na Kucki. Sve prije i kasnije ostalo je magli zaborava. Čvrsta utakmica bez izrađenih prilika, puno pogrešaka i 11 prekršaja. Slovačka je većinu vremena držala posjed, a jedina situacija koju možemo zabilježiti do odlaska na odmor je ponovni pokušaj Hamšika iz 43.minute. Lopta je otišla daleko iznad vrata i tako manje-više zaključila možda i najmanje zanimljivo poluvrijeme dosadašnjeg Europskog prvenstva.

Drugo poluvrijeme je konkretnije otvorila Švedska. Boljim pozicioniranjem napravili su pritisak na Slovačku obranu, što je odmah donijelo i neke rezultate. Izdvajamo dobar pokušaj Isaka koji nije stigao do zanimljive lopte plasirane duboko u šesnaesterac, dok je za Slovačku “zube” pokazao Duda, koji je dvije minute prije Isaka dobro pucao, no njegov pokušaj odlazi za koji centimetar iznad prečke. Koliko smo malo nogometa vidjeli u prvih 58.minuta utakmice, najbolje govori statistički podatak o samo jednom udarcu prema golu na cijelom susretu.

Uglavnom se igralo na postavljenu obranu uz pokušaj stvaranja viška, no koncentrirani braniči i manjak inspiracije napadača jednostavno su recept za nezanimljiv nogomet. A onda - naglo buđenje. Prvo je Olsen sjajno obranio udarac glavom najraspoloženijeg Slovaka Kucke, a samo minutu kasnije, u identičnoj situaciji se našao Augustinsson. Do pogotka nije došlo jer je danas Dubravka pokazao zašto je jedan od najboljih vratara engleske Premier Lige. Probao je opet Isak u 61.minuti dalekometnim udarcem koji se odbio u korner, a mi smo ostali zatečeni količinom sadržaja na terenu u svega pet minuta utakmice pred nama. Od 58. do 62.minute smo vidjeli više prilika nego u cijelom dosadašnjem tijeku susreta, što dovoljno govori koliko su se navijači stvarno "zabavili" na stadionu u St. Petersburgu.

No, kao da su i igrači shvatili da tako ne ide. Barem Sveđanin Isak, koji je prvo ispratio centaršut u peterac, no njegov udarac glavom ide malo pored prečke. Dvije minute kasnije, opet Isak, ovog puta uz obranu Dubravke na dobar prizemni udarac s ruba šesnaesterca. A onda, jedanaesterac. Quaison je sjajno uletio u peterac, Dubravka je morao izaći ususret netom u igru ubačenom napadaču, Quison pada na pod, a sudac Seibert pokazuje na bijelu točku. S 11 metara siguran je Forsberg. Posve služen pogodak puno boljih Šveđana u nastavku. Pogodak možete pogledati ovdje.

Što se zamjena tiče, probao je Tarković osvježiti ekipu izlaskom Hamšika i ulaskom Benesa, no Švedska je nastavila "po svom". Najbolji igrač utakmice Alexander Isak opet je probao uposliti Claessona, no njegov udarac završava u bloku. Ne smijemo zaboraviti ni Forsberga koji je gospodario sredinom terena, osvojio veliki broj duela na tlu, ali i stvarao višak po lijevoj strani, gdje se Isak sjajno oslobađao i ulazio u prilike. Slovačka je pak pokušala zaprijetiti iz kontre, no manje više svi pokušaji bi završili u obrambenom bloku. Nije išlo ni preko udaraca iz kuta, premda, nisu navijači Švedske baš opušteno gledali kako centaršutevi plešu oko peterca uz nesigurno izbacivanje lopte van opasne zone.

U sudačkoj nadoknadi Tarkovićevi izabranici su krenuli na sve ili ništa, no do pogotka nije došlo. Kad bi Švedski defenzivni red loše reagirao, lopta bi odbila od gola, a ne prema njemu, a Slovačka nije pokazala potrebnu mirnoću za "šut koji se ne brani". Bilo je tu i možebitnog jedanaesterca nakon malo "rukometa" nakon opasnog ubačaja u posljednjoj minuti sudačke nadoknade, no Seibert se nije oglasio. Uz tu situaciju je utakmica i završila.

Posve zaslužena pobjeda Švedske, premda je ovo moglo vrlo lako završiti remijem. Imali su Slovaci par zanimljivih situacija pred golom Olsena, no lopta je danas htjela drugačije. Utakmica za zaborav, no da ponovimo lekciju od jučer - piše se pobjeda.


Tagovi

švedska nogometna reprezentacijaSlovačka nogometna reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometuMarek HamšikMarcus Berg

Ostale Vijesti