Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Je li ovo Mamićev kraj? Njegovi ljudi srušili kvorum, klubom vladaju Barišić i Uprava! Uz Peras i Šimića ulaze još dvojica, idu promjene!?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 09.03.23. | 21:00

Dva sata trajala je ta sudbonosna Dinamova Skupština, zapelo je već na prvoj točki dnevnog reda. No, u jednom glasanju Barišić je dobio većinu samo s jednim glasom. Što dovoljno govori o odnosu snaga. Ali, ipak je ta struja dobila vjetar u leđa

Dinamova Skupština, koja je trebala biti sudbonosna, završila je prekidom. Nakon dva sata natezanja, prepucavanja, vrijeđanja, a nekoliko su puta reagirali i zaštitari, opozicija ili, tzv. Mamićeva strana, napustila je sjednicu i Skupština je ostala na 37 članova. Što nije dovoljno za kvorum (41 potreban član). To znači da će klubom do daljnjega vladati predsjednik Mirko Barišić i Uprava kluba, u kojoj su trenutno predsjednica Vlatka Peras i novi član Dario Šimić. No, to bi se ipak moglo promijeniti.

"Izvršni odbor ima mandat do subote 11.ožujka, dakle, još dva dana i pozivam članove IO-a da pojačaju sastav Uprave s još kojim imenom", rekao je predsjednik Mirko Barišić i time najavio da će se do subote Uprava još pojačati. S jednim, a možda i dva člana! Tako bismo u Dinamu, iako Skupštine nema, a uskoro niti IO-a i NO-a, mogli vidjeti još novih lica. Zasad je teško reći tko će to biti. No, vratimo se Skupštini.

Počelo je odmah vatreno, čim je predsjednik Mirko Barišić uzeo riječ i otvorio Skupštinu, Damir Zorić uskočio mu je u govor i počeo pričati o povredi poslovnika. Naime, tražila je Zorićeva struja da se glasa o članovima radnog predsjedništva, a da ono ne bude unaprijed određeno. No, još je veći problem nastao kad je Barišić pročitao imena novih zastupnika, iz redova osmorice povjerenika. E, tu je nastao kaos. Jer, Zorić i njegovi suradnici htjeli su da se povjerenici verificiraju kako je predviđeno dnevnim redom, pod točkom 2., dok su Barišić i njegovi partneri tvrdili da povjerenici ulaze u Skupštinu automatizmom i da se o njima ne treba glasati te ih posebno verificirati. I do kraja se nije stiglo dalje od te točke. zašto je to bilo toliko važno? Naime, na sjednici je bilo 62 zastupnika, uz osam novih povjerenika, od kojih je sedam za Barišića, to je 70. Kad je Barišić stavio na glasanje sastav radnog predsjedništva, dobio je, s tim sedam povjerenika, 36 glasova. Dakle, samo glas više od polovice prisutnih, za dlaku je dobio većinu. Što znači, ako povjerenici nisu verificirani, ne bi imao tu potrebnu većinu. I to bi onda dalo zamaha drugoj strani da pokuša i oko ostalih točaka raditi probleme.

Uzimali su riječ jedni pa drugi, Stojko Mamić u jednoj od pauza vrijeđao je Hrvoja Šojata i Marka Vukelića, dvojicu skupštinara koji su, kao i Stjepan Deverić, 'preletjeli' na Barišićevu stranu i time, na neki način, donijeli predsjedniku kluba tu odlučujuću većinu. Za mnoge je bilo iznenađujuć takav odnos snaga, da Mamić još uvijek ima toliko poklonika u Skupštini. Dakle, ako brojim tih osam povjerenika, onda ima 34 glasa. Iako, požalit će se iz redova te 'opozicije' da ne vjeruju tim prebrojanim glasovima, da ne vjeruju da ih je bilo i 36, iako, kad su napustili dvoranu ostalo je u njoj 37 zastupnika, što znači da je to 'tu negdje'. U svakom slučaju mala prednost, ali Skupština svejedno nije završila. Kad su vidjeli da Mirko Barišić ne odustaje od toga da su povjerenici već verificirani, napustili su Skupštinu.

Što to sad znači? Klub će do iduće Skupštine, koja može biti bilo kad, ili kako je rekao sam Barišić 'za mjesec, dva, tri ili 10 mjeseci, kad se steknu uvjeti', voditi on kao predsjednik kluba te Uprava. U koju će, dakle, još netko ući. Znači li to da je, bez obzira na ovakav kraj Skupštine, ovo završetak ere Zdravka Mamića u Dinamu? Mnogi to tako tumače, Barišić možda nije definitivno pobijedio, ali je Mamić ipak izgubio. Jer Barišić sad može odugovlačiti sa sazivanjem Skupštine dok ne učvrsti svoju i vlast nove Uprave u Dinamu, neki skupštinari možda će i odustati od cijele priče, neki do iduće sjednice možda i izgubiti pravo biti u toj ulozi. Neki će možda, iz redova klupskih zaposlenika i napustiti Dinamo pa više neće biti u Skupštini. Promjena na svim razinama sigurno će biti i te promjene mogu aktualnoj vlasti donijeti i konkretnu pobjedu na idućoj Skupštini.

Naravno, ako Barišić idućih mjeseci ojača svoju poziciju, ako povuče poteze koji će oduševiti navijače, a možda i neke iz suprotnog tabora, mogao bi do iduće Skupštine povećati prednost i uvjerljivije osvojiti vlast. Sigurno, u tim će mjesecima utjecaj Zdravka Mamića još više kopniti, jer, sad više nema iza sebe niti Skupštinu, niti druga tijela preko kojih je mogao još nešto kreirati u Maksimiru. No, sigurno je da odnos glasova 36:34 nešto govori, prije svega da očito Krešimir Antolić nije bio glavni razlog tolike podrške Zdravku Mamiću i da njegovi ljudi, još uvijek imaju određenu snagu.

Krešimir Antolić, pak, ispao je, na neki način, pobjednik ovog kaosa, u kojemu je Mirko Barišić preživio, kao i Uprava, ali sve ono što se događalo na sjednici Skupštine daleko je od raspleta kakav su svi željeli. No, ako Barišić i Uprava krenu u nove promjene, ako Dinamo nakon ovoga bude uspješniji, bolji, otvoreniji, onda bi ova 'privremena garnitura' mogla uskoro dobiti nove kredite. Borba oko Dinama i dalje traje, samo s ponešto drugačijim špilovima karata. Zorićeva struja najavljuje neke nove pravne borbe, ne sumnjamo da će tu još biti repova i da će se idućih mjeseci još uvijek povlačiti priče o raznim strujama. Ali, klub ipak može funkcionirati, na Upravi i predsjedniku Barišiću sad je veliki posao da do iduće Skupštine nastave putem na kojemu je Dinamo već godinama kad su sportski rezultati u pitanju. Oni, jednostavno, ne smiju doći u opasnost. Malu pobjedu, Barišić i Uprava mogu pretvoriti u pravu pobjedu. Ali, još se za nju moraju namučiti.



Tagovi

Damir ZorićMirko BarišićGNK DinamoSkupština GNK Dinamo

Ostale Vijesti