Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Izblijedjelo rivalstvo

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 08:00

Da ste onomad igračima Man. Uniteda i Arsenala maknuli loptu s terena, bili biste uvjereni da gledate kakav šakački obračun razjarenih navijača, a ne nogometnu utakmicu. Bilo je nešto i do toga da su bila takva vremena, malo drugačiji, tvrdokorniji igrači koji nisu uzmicali pred suparnikom i kojima je simuliranje ili valjanje po terenu bilo ispod časti

Gostovanje Manchester Uniteda kod Arsenala predstavlja izblijedjelu slavu. Današnji okršaj na Emiratesu (17.30) je cijelo proteklo desetljeće bio sudar onih koji se nadaju, a ne onih koji osvajaju. A ne tako davno, ogled Crvenih vragova i Topnika bio je ponajbolji derbi na planetu nogomet.

Nogometni derbiji i rivalstva se u pravilu rađaju iz neumoljivog osjećaja plemenske pripadnosti i prava na hvalisanje, a što često vodi do netrpeljivosti između klubova koji pokušavaju dijeliti jedan grad ili regiju.

Doduše, taj detalj je razdvajao United i Arsenal od ostalih derbija. Stvar se toliko ukorijenila da je nadišla teritorij i naslađivanje, tada je bila riječ o tome da su i jedni i drugi željeli dokazati upravo oni vrhunac engleskog nogometa. A nerijetko je to bio i pravi rat.

Da ste im onomad maknuli loptu s terena, bili biste uvjereni da gledate kakav šakački obračun razjarenih navijača, a ne nogometnu utakmicu. Bilo je nešto i do toga da su bila takva vremena, malo drugačiji, tvrdokorniji igrači koji nisu uzmicali pred suparnikom i kojima je simuliranje ili valjanje po terenu bilo ispod časti. Poput ragbija, u kojemu teško ozlijeđeni igrač niti ne pomišlja da ga kakva nosila ili nedajbože vozilo, odnese s terena.

A stvar se zakuhala na prelasku milenija. United Alexa Fergusona je uspostavio dominaciju u 90-im godinama, samo da bi ih dočekala neželjena opozicija koja je s Arseneom Wengerom naumila poremetiti vladavinu terora Crvenih vragova.

REUTERS/Simon BellisREUTERS/Simon Bellis

Wenger se „najavio“ u sezoni 1997./1998. kada je Unitedu uskratio osvajanje lige i kojom bi, da su ju Vragovi osvojili, vezali do kraja 90-ih ukupno šest titula u nizu.

No jedna naslov nije bio dovoljan Topnicima. U 2000.-im godinama londonski je sastav vršio veliki pritisak na društvo iz Manchestera. U engleskoj prijestolnici zidala se momčad koja bi trajno uznemirila Fergusonov sastav.

Nakon osvajanja treće titule zaredom u sezoni 2000./2001., dominacija je naredne sezone stigla svome kraju. Vragovi su izašli iz mode, a nova hit momčad engleskog nogometa postao je Arsenal. Premda, samo na jednu sezonu jer je već iduće United uzvratio. Onda je uslijedila povijesna sezona, jedna od onih koja je i dan danas referenca za dominaciju u engleskom, ali i europskom nogometu. Invinciblesi su pokorili Otok i ovjenčali se titulom bez poraza, a baš je te sezone odigrana jedna od najbrutalnijih utakmica između ova dva nemesisa. Te 2003. u utakmici Community Shielda viđeno je pravo krvoproliće, kakvo je primjerenije oktagonu, a ne nogometnom travnjaku.

Patrick Vieria je završio na travnjaku već nakon 30 sekundi, nakon što ga je Phil Neville pokosio pred klupama i odmah zaradio karton. Ashley Cole je minutu kasnije osvetio Vieriu iskalivši se na Nickyju Buttu. Karton. Nakon toga se utakmica malo primirila pa se i odigralo nešto nogometa. Ali samo do trenutka kada je vrući Cole krenuo na Olea Gunnara Solskjaera, promašio loptu pa onda s leđa potegnuo jednim low kickom Norvežanina koji je ostao ležati na travnjaku. U današnjem vremenu bi nakon tog udarca otišao na rano tuširanje, ali ne i tada. Ostao je u igri.

Tučnjavi se zatim pridružio i Paul Scholes, koji je sada osvetio Solskjaera klizećim na centru igrališta.

Nastavilo se čistim, neobuzdanim kaosom, u utakmici u kojoj su se igrači željeli poubijati.

Situacija je eskalirala u 74. minuti kada je Francis Jeffers dobio crveni karton zbog udaranja u glavu Philea Nevillea, ali čak niti to nije bio kraj fajtu. Deset minuta kasnije, Eric Djemba-Djemba je nasrnuo kung-fu udarcem na Sola Cambpella, a ovaj mu je odmah uzvratio svojom interpretacijom kružnog udarca.

REUTERS/Stephen HirdREUTERS/Stephen Hird

Na koncu je United slavio nakon izvođenja jedanaesteraca, no malotko se zamarao rezultatom. Jer, utakmica koja obično slovi kao prijateljska, odigrana je kao da i jednima i drugim život ovisi o tome. 

Teško da ćemo išta slično gledati danas na Emiratesu.

I dok se Arsenalu pod Artetom u nosnice vraća šampionski miris, United s Ten Hagom nije još na toj razini. Topnici su prošle sezone kiksevima u završnici praktički poklonili titulu u ruke Man. Cityju, dok je mančesterski sastav sa sigurne udaljenosti gledao tu utrku.

Sada se i jedni i drugi nadaju kako bi mogli napraviti dodatni iskorak u tekućoj sezoni. Za Arsenal to znači dignuti naslov prvaka, a za United, ozbiljno uključivanje u tu utrku. A zbog toga su i jedni i drugi odradili svojevrsni facelifting – u Arsenal su sletjeli Declan Rice, Kai Havertz, Jurrien Timber i David Raya, dok je u svlačionici Old Trafforda bilo prometnije. U klub su stigli Rasmus Hojlund, Mason Mount, Andre Onana, Sofyan Marabat, Sergio Reguilon i Johnny Evans.

Arteta je, dakle, bio poprilično zadovoljan postojećim kadrom koji je pojačao na kritičnim pozicijama, dok je Ten Hag ozbiljno zaoštrio konkurenciju u momčadi i u narednim kolima bi mogli gledati puno drugačiji United.

Kako god, eksperti i dalje najviše vjeruju Cityju, dok će ove sezone Arsenal i United teško oživjeti nekadašnje rivalstvo, ono u kojemu se igralo bez popusta i – za važne trofeje.



Tagovi

Premier ligaManchester UnitedArsenalMikel ArtetaErik ten HagArsene Wenger

Ostale Vijesti