REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Paul Childs

Iranci odbili pjevati himnu prije početka utakmice, neki ističu da si na ovaj način riskiraju živote! (FOTO/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.11.22. | 16:09

Neki su Iranci na tribinama čak zviždali dok je svirala himna…

Kad netko kaže himna i veliko nogometno natjecanje, vjerojatno će većini prvo na pamet pasti Talijani i njihov zanos kad krene 'Il Canto degli Italiani'. No, talijanska himna neće se pjevati u Kataru, europski prvak nije se kvalificirao, a danas smo vidjeli kako isto tako nitko neće pjevati ni himnu Irana, iako su oni upravo odigrali svoj prvi ogled u skupina B protiv Engleza (6:2).

Naime, Iranci su odbili pjevati himnu kako bi dali podršku svima koji protestiraju zbog smrti Mahse Amini koju je policija uhitila zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, da bi onda ona neposredno kasnije umrla u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Policija je objavila da je djevojka umrla od srčanog udara, da bi obitelj negirala da je Mahse imala srčanih problema. Sumnja se na brutalnost policije i premlaćivanje djevojke, protesti u Iranu dosegli su vrhunac, a svoj 'doprinos' u borbi za jednakost dali su i nogometaši.

Na nekim snimkama vidi se kako su određeni navijači Irana čak izviždali nacionalnu himnu, a mnogi vjeruju da su si iranski nogometaši na ovaj način riskirali živote!

Kako bilo, o ovom potezu Iranaca još će se dugo pisati, a reakcije vlasti tek se očekuju…



Tagovi

iranska nogometna reprezentacijaIranKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti