Jim Rassol-USA TODAY Sports
Jim Rassol-USA TODAY Sports

Igranje nogometa s prijateljima ili kako je Inter Miami doživio pravi debakl

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 12.04.24. | 16:30

Nije ovo zezanje na Marbelli s koktelčićem u ruci i reminisciranje o dobrim, starim vremenima. Ovo je veliki izazov za sve u Inter Miamiju. Prvenstveno za Beckhama i Messija – oni su plakatna lica kluba.

Jednom kada se inficiraš nogometom, a to obično bude u ranoj dobi, nemoguće je zaustaviti maštanje o idealnom scenariju: zeleni travnjaci Old Trafforda, Nou Campa ili Santiago Bernabeua, glasni decibeli huka s tribina, postižeš pogodak, podižeš slavljenički ruke u zrak, a u zagrljaj ti trče – tvoji suigrači, a ujedno i najbolji prijatelji.

Messi&co su u Inter Miamiju oformili upravo to – igranje nogometa sa svojim prijateljima. Leo je zajedno sa Jordijem Albom, Sergijom Busquetsom i Luisom Suarezom odlučio kreirati još pokoju zabavnu uspomenu po uzoru na dane u Barceloni, pa je, prije nego će staviti svoj autogram na ugovor s Miamijem, gurnuo u džep svom poslodavcu Davidu Beckhamu ceduljicu s imenima frendova koje mu mora dovesti u klub.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Beckham je Argentincu ispunio želju, pruživši svojem najvrjednijem eksponatu još jedan razlog za uživanje na terenu u smiraju karijere.

REUTERS/Daniel BecerrilREUTERS/Daniel Becerril

Tako se Barçinu četvorku često može vidjeti u zajedničkim druženjima van terena, odlasku na zabave i evente, restorane.

Da, igrati nogomet s prijateljima je zabavno, ali skupocjeni eksperiment Inter Miamija za sada se pokazao neuspješnim. Večernji 'hakl' s prijateljima u srijedu prisjeo je Messiju i njegovim kompanjonima kojima je Monterrey servirao poraz 1-3 čime se družba iz Miamija oprostila od mogućnosti da osvoji tamošnju inačicu Lige prvaka – CONCACAF Kup prvaka.

Istini za volju, ne može u ovom debaklu Messi podnijeti sav teret krivnje, iako niti on nije bio na svojoj razini. Leo je zabilježio asistenciju, uz tri udarca prema vratima, 79 posto uspješnih dodavanja i jednu jedinu kreiranu priliku, spomenutu asistenciju za jedini pogodak Miamija.

Bilo je tu nešto vintage Messija, iako premalo. Ovog puta su ga i suigrači iznevjerili. S obzirom na svoju reputaciju (te unatoč činjenici da se friško vratio iz ozljede) Argentinac je nerijetko privlačio pažnju dvojice braniča Monterreya, a što njegovi klupski kolege nisu znali iskoristiti. Čak i u danima kada nije na top razini, Messi je u stanju rastaviti obrambene sekcije na proste faktore, stvoriti višak i otvoriti prostre za suigrače. Ovog puta nije imao potreban supporting cast.

„Ovo je momčadski sport, nije ovo samo Leo, svi smo u ovome. Došli smo igrati protiv jako dobre momčadi i na koncu nismo obavili posao“, rekao je član Inter Miamija Julian Gressel nakon ogleda.

A posao nije obavio niti Suarez koji je opet izgubio kontrolu i odradio jedan zahvat u grčko-rimskom stilu na Victoru Guzmanu i tek pukom srećom nije zaradio isključenje. Urugvajac se više istaknuo s nervoznim reakcijama nego nogometom, što nije pomoglo slučaju Inter Miamija. Ništa puno bolji nije bio niti Jordi Alba koji je u razmaku od tri minute zaradio dva žuta kartona i raniji dolazak na tuširanje.

REUTERS/Daniel BecerrilREUTERS/Daniel Becerril

Svoj dio krivice snosi i trener Tata Martino. Unatoč lošem danu svojeg sastava, strateg Miamija nije previše pomogao odlukom da ne napravi ni jednu zamjenu na utakmici. Odlučio je da neće napraviti ni stilsku ni taktičku prilagodbu i prekriženih je ruku gledao kako mu brod tone prema porazu. To je za obožavatelje Inter Miamija frustrirajuće samo po sebi, a još je gore kada se zna da su najbolji igrači kluba debelo zagazili na 'krivu' stranu 30-ih godina.

„Svi igrači koje smo imali na klupi su bili mladi igrači, nismo bili u situaciji da ih koristimo i nisam ih želio ubaciti u ovako zahtjevne uvjete, pa sam odlučio da je najbolje da utakmicu završimo s igračima s kojima smo i započeli“, pravdao se Martino nakon poraza.

Doduše, do određene mjere je trener Intera i u pravu – ozljede su osakatile njegov roster zbog kojeg je ostao na mladim igračima kao zamjenama. Martinov prioritet je zaštititi zlatnu gusku kluba – Lea Messija, a tu nije povukao mudar potez, jer Messi je rekonvalescent i odmah je odradio punu minutažu. Da se kojim slučajem ozlijedio, to bi vjerojatno značilo i da bi ga Beckham ispratio prema izlaznim vratima kluba.

REUTERS/Daniel BecerrilREUTERS/Daniel Becerril

Sve je to, dakle, dovelo do toga da se momčad iz Miamija u nastavku sezone bori tek za domaće prvenstvo. Iako to neće zadovoljiti sve apetite. Sportski rezultat je jedino mjerilo.

Mogu se Beckham i vrhuška kluba tješiti fenomenalnim marketinškim rezultatima, doprinosima od prodaje dresova i ulaznica, vrtoglavim sponzorskim ugovorima, ali na koncu će se i njega i Messija pamtiti po rezultatima. A obojica su natjecatelji, rođeni pobjednici koji se sigurno ne zadovoljavaju trivijalnostima poput rekordnog broja prodanih dresova. I jedan i drugi su ih se naprodavali u životu…

Ovo je bila dobra pljuska za projekt Miamija. Da, zabavno je igrati nogomet s prijateljima, međutim ovo nije prijateljski hakl na nekom terminu u kojemu se vrijednost igrača ocjenjuje po broju prodanih tunela ili ispijenih piva.

Nije ovo zezanje na Marbelli s koktelčićem u ruci i reminisciranje o dobrim, starim vremenima. Ovo je veliki izazov za sve u Inter Miamiju. Prvenstveno za Beckhama i Messija – oni su plakatna lica kluba.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

MLSInter MiamiCONCACAFLionel MessiLuis SuarezSergio BusquetsJordi AlbaGerardo Martino

Ostale Vijesti