Hrvoje Babec/Privatna arhiva
Hrvoje Babec/Privatna arhiva

Hrvoje Babec za Germanijak: "Uvjete kakve ima Riga nema nitko u HNL-u, pa niti Dinamo"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.08.22. | 12:56

Hrvatski veznjak proteklog vikenda zabio je svoj prvijenac u prvenstvu Latvije u kojem njegova Riga opasno prijeti lideru Valmieri

I sam priznaje da je u Latviju letio sa sto upitnika oko glave. I svojevrsnim opterećenjem. Jer, Hrvoje Babec ovoga je ljeta postao najskuplji igrač Rige. Tih nešto više od dva milijuna eura koje je dobila Gorica najveća je odšteta isplaćena u povijesti ovog kluba. Dva mjeseca kasnije, upitnici su u potpunosti iščezli… Ton glasa Hrvoja Babeca sugerirao je kako uživa u svakom trenutku svog boravka na Baltiku.



“Super sam se snašao, ekipa me odlična prihvatila, stožer je naš i osjećam se kao da sam mnogo duže stanovnik Rige nego što zapravo jesam”, priznaje Babec koji je za vikend probio golgeterski led u nacionalnom prvenstvu. Premijeru je imao u Europi protiv Ružomberoka, sada je zabio vrijedan gol u dvoboju s Audom koji vodi bivši trener Slaven Belupa Tomislav Stipić.

“Završilo je 2:0 za nas i bila je to jako vrijedna pobjeda jer nam je svaka utakmica kao finale. Kada je trener Perković došao zaostatak za vodećom Valmierom bio je velik, sada smo smanjili na pet bodova a imamo još 11 utakmica do kraja. Svi smo optimisti i vjerujemo da možemo ispuniti ciljeve koji su stavljeni pred nas”.

Kada smo kod trenera Perkovića, Babec ne krije oduševljenje hrvatskim strategom kojeg je zatekao u Rigi.

“Zaista nemam dovoljno riječi kojim bi opisao svoje veselje što radim s takvim trenerom i njegovim pomoćnicima Zlatkom Bašićem i Tonijem Modrićem. Osim što mi je lakša bila prilagodba uz njih, iz svake utakmice, treninga i razgovora ponovno se uvjerim o kakvim kvalitetnim stručnjacima, ali prije svega ljudima se radi. Prepoznali su to i domaćini koji imaju silan respekt prema treneru i njegovom stožeru”.

To nije ugrozilo niti ispadanje iz Europe. Portugalski Gil Vicente bio je bolji. U prvoj utakmici bilo je 1:1, u uzvratu su ih Portugalci pomeli…

“Niste gledali utakmicu”, pitao nas je Babec.

“Pa nismo baš, samo smo pratili rezultat”, odgovorili smo.

“Znam, jer nas nisu pomeli kako sugerira rezultat. Znam da čudno zvuči kada kažem da smo bili dobri i ravnopravni nakon 4:0, ali činjenica je da smo si sami zabili tri gola. Na stranu to što su oni Portugalci, veliki favoriti i da nitko nije niti očekivao da prođemo dalje, ali zaista smo bili ravnopravni s njima u obje utakmice”, objasnit će Babec koji smatra kako je Riga zaslužila barem play off, ali i da nema smisla žaliti za stvarima koje su iza nas.

“Okrećemo se prvenstvu, uvjeren sam da imamo dovoljno kvalitete, motivacije i prostora da nadoknadimo tih pet bodova zaostatka i osvojimo naslov”.

Vodeća Valmiera je kiksala ovaj vikend i ispustila dva vrijedna boda.

“Uopće se ne treba zamarati njima već gledati sebe, svoju igru i osvajati bodove. U tom slučaju bi nam se moglo vratiti”.

Babec uživa u Rigi, gradu koji zovu Pariz sjevera.

“Sa mnom je i zaručnica pa koristimo svaki slobodni trenutak kako bismo otkrivali ljepote ove zemlje”.

Što se nogometnih uvjeta tiče, priznaje kako je ostao iznenađen.

“Pričali su mi da su uvjeti odlični, ali tek kada vidiš shvatiš koliko su daleko od nas. Odgovorno tvrdim da ovakve uvjete nema niti jedna klub HNL-a, čak niti Dinamo”.

Roster Rige je pun stranaca.

“Da. I većina njih je odnedavno u klubu pa smo stvorili neku homogenu skupinu u kojoj je gušt igrati i trenirati. Odlično su me prihvatili, često se družimo i izvan terena. Tu je i stručni stožer. Ma sve je iznad mojih očekivanja. Vjerujte mi, puno mi je ljudi reklo gdje ću tamo, nije nogometna zemlja. A sve što sam vidio i osjetio do sada je demantiralo takve priče”.

Večeras će hrvatska kolonija biti uz tv ekrane…

“Gledali smo Dinamo i prvu utakmicu. Vjerujem da mogu proći Bodo. Dan kasnije ćemo gledati Hajduk. Pred njima je nešto teži zadatak, ali u nogometu je sve moguće. Treba vjerovati u to”, završio je Hrvoje Babec.



Tagovi

Hrvoje BabecRigaSandro PerkovićGil VicenteLatvijaKonferencijska liga

Ostale Vijesti