Sandro Perković/privatna arhiva
Sandro Perković/privatna arhiva

Sandro Perković za Germanijak: "Babec me oduševio, a Slovake smo izbacili dobrom analizom i pripremom"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.07.22. | 13:08

"Hrvatska" Riga kreirala je senzaciju izbacivši doprvaka Slovačke iz Konferencijske lige na prilično autoritativan način.

Kada već ne možemo pričati o uspjesima hrvatskih klubova u Europi, čast izuzecima poput Dinama, onda barem možemo biti ponosni na ono što Hrvati rade u drugim zemljama. Petar Mamić je sa svojim Žalgirisom iz Litve izbacio Malmö, a iz susjedne mu Latvije stiže nova lijepa priča s hrvatskim štihom. Latvijska Riga, sa Sandrom Perkovićem u ulozi trenera i Hrvojem Babecom na terenu, na prilično su autoritativan način izborili sljedeće pretkolo Konferencijske lige. Nakon što su u prvom pretkolu izbacili Derry City (dva puta po 2:0), pod Rigom je pao i slovački doprvak Ružomberok. Posebno je impresivna bila pobjeda u Slovačkoj od 3:0…


“Jako smo ih dobro izanalizirali, našli im jake točke koje smo blokirali, kao i one slabije gdje smo ih gađali jer smo slutili da bi mogli imati problema. Na koncu smo sve dogovoreno u pripremi utakmice sproveli u djelo. Točno smo igrali kako smo se dogovorili. Kada sve pripremiš a izvedba bude dobra, onda rezultat mora doći”, priča nam Sandro Perković kojeg rezultat prve utakmice nije spriječio da i u onoj drugoj ponovi identičan pristup.

“Nije bilo rutinski, jer smo htjeli dokazati da rezultat u Slovačkoj nije bio slučajnost. Htjeli smo pobjedu i u uzvratu, a ne čekanje i čuvanje rezultata. Bila je sjajna atmosfera na stadionu, došlo je puno navijača što ovdje nije uobičajeno i na koncu smo novom pobjedom potvrdili prolazak”.

Strijelac u uzvratu bio je Hrvoje Babec, donedavni kapetan Gorice koji je u rekordnom transferu otišao u Rigu prošli mjesec.

“Taj dan mu je bio rođendan. Čestitao sam mu pred svim igračima i rekao da se nadam da će on počastiti ekipu dobrom igrom i da se nadam prvijencu. Na koncu je tako i bilo. Oduševljen sam njegovom skromnošću i karakterom. Odličan igrač koji se sjajno uklopio u momčad. Općenito volim raditi s hrvatskim igračima i gdje god sam bio sam ih pokušavao dovesti. Babec ima još prostora za napredak, ali i ovakav je veliko pojačanje za nas”, priča nam Perković pred kojim je priprema za sljedeću utakmicu i prilično atraktivnog protivnika. Portugalski Gil Vicente završio je lani kao pet u prvenstvu, odmah iza velike četvorke tamošnjeg nogometa a ispred Guimaraesa koji igra s Hajdukom.


“Što reći o njima nakon što smo saznali da su ovih dana potpisali dvojicu igrača, jednog iz Benfice a drugog iz Porta. I obojica imaju pravo nastupa protiv nas. Međutim, kako smo se spremili za Slovake, tako ćemo i za Gil Vicente”.

Olakotna okolnost za Rigu jest činjenica da je njihovo prvenstvo u punom zamahu, dok Gil Vincente još nije počeo s nacionalnim prvenstvom.

“Da, mi smo u priličnom zgusnutom kalendaru. Igrali smo 11 službenih utakmica u 41 dan. Vikendom nam je liga, tijekom tjedna europske utakmice a imali smo i Kup dvoboj. Inače nisam pobornik odgoda, ali sada nam je Savez odgodio jer je Uefa promijenila termin pa s Portugalcima igramo u srijedu”, otkriva nam Perković koji se dobro prilagodio na ludi ritam. Naime, Riga je trenutno u seriji od pet pobjeda u nizu…

“Kad je atmosfera dobra, onda je sve lakše. A mi smo našim rezultatima zaista pokrenuli neke dobre vibracije u Rigi. Sve je više navijača na stadionu, prepoznaju nas po ulici. Izazivamo pozornost gdje god se pojavimo. Ljudi nam prilaze, čestitaju. Predsjednik je oduševljen i zaista sam sretan i ponosan na svoje suradnike i igrače i nadam se da ovdje nećemo stati”.

Što se tiče prvenstva, tu su još uvijek u zaostatku od devet bodova za vodećom Valimerom.

“Nema još puno kola, a oni su zaista jaki. Iznenadilo me što su ispali od Škendije i sada imaju fokus isključivo na prvenstvo. Razlika je velika, ali mi smo u dobrom ritmu. Vrebat ćemo priliku i pokušati je iskoristiti”, rekao je Perković koji se osvrnuo na rezultate hrvatskih klubova u Europi.

“Rastužilo me ispadanje Osijeka i Rijeke. Nadao sam se da će proći jer bi to bila sjajna stvar za naš nogomet. Nadam se da će Hajduk proći Portugalce, dok sam za Dinamo siguran da ide u Ligu prvaka. Bio sam u Maksimiru, znam koliko tamo vrijedi i onaj, uvjetno rečeno, dvadeseti igrač u rosteru. Koncentracija kvalitete je ogromna i zaista vidim Dinamo u skupini”, reći će Perković koji je u ovim europskim kvalifikacijama dobio odgovor na pitanje o kojem se često razgovaralo u Maksimiru.

“Uvijek smo se pitali je’l lanjska sezona u HNL-u plod činjenice da su se ostali klubovi pored Dinama digli ili su samo iskoristili krizu kroz koju je Dinamo imao tijekom sezone. Izgleda da smo dobili odgovor na to. Žao mi je. I zbog renomea HR nogometa, zbog koeficijenta i zbog HNL-a. Kada se igra Europa, sve je puno bolje i ljepše”, završio je Perković.


Tagovi

Sandro PerkovićRigaKonferencijska liga

Ostale Vijesti