Hrvatska za povijest: Podvig Hajduka, Rijeka sa stilom, Split preživio Odesu!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 08.08.14. | 09:05

Nogometna Hrvatska slavi! Po prvi puta u povijesti imat ćemo čak četiri predstavnika u play offu Europske lige...

Istina, Dinamo je tamo završio 'neplanirano', ispavši šokantno u 3. pretkolu Lige prvaka od Aalborga. Međutim, sjajan posao zato su napravili Hajduk, Rijeka i Split.

Hajduk je imao daleko najteži zadatak, nadoknaditi na Poljudu dva gola zaostatka protiv Šahtera iz Karagandija. U sjajnoj atmosferi pred barem 25 tisuća gledatelja Bijeli su odigrali fantastičnu utakmicu i već na poluvremenu vodili s 2:0 pogocima Sušiča i Maglice. U nastavku Splićani iz nekoliko polukontri nisu uspjeli riješiti utakmicu, pa je nastala nervoza. Zamalo je Hajdukove navijače rastužio Nikola Pokrivač u 88. minuti, no njegov pokušaj izvana fantastičnim refleksom skinuo je Lovre Kalinić.  U sudačkoj nadoknadi sve dileme iz kontranapada riješio je Sandro Gotal za veliku feštu u gradu pod Marjanom.

A za potpunu euforiju u Dalmaciji pobrinuo se Split, koji je u Odesi obranio 2:0 iz prve utakmice protiv Čornomoreca. Očekivano, Ukrajinci su dominirali, ali sve njihove prijetnje uspješno je zaustavljao vratar-junak Andrija Vuković. Završilo je 0:0, što znači da su Splitovci do najvećeg uspjeha u povijesti kluba došli bez gostujućeg poraza (Mika 1:1, Hapoel 0:0).

Rijeka je pak finiširala posao protiv Vikingura. Pitanje prolaza nogometaši Matjaža Keka riješili su još na Farskim Otocima pobijedivši s 5:1, a jučer je na Kantridi uslijedila nova uvjerljiva pobjeda. Kombinirana postava Rijeke upisala je 13. uzastopnu pobjedu na krilima Adisa Jahovića koji je zabio hat trick. Konačni rezultat postavio je autogolom gostujući igrač Jacobsen.

Četiri hrvatska kluba svoje protivnike u play offu Europske lige saznat će danas. Ždrijeb u Nyonu na rasporedu je u 13 sati, status nositelja ima Dinamo, dok su Hajduk, Split i Rijeka nenositelji.

(Foto: PIXSELL)


Tagovi

Dinamo ZagrebRijekaSplitHajduk

Ostale Vijesti