Hrvatska kolonija pokorila zemlju košarke

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 28.11.19. | 11:03

HNL-ovci pišu povijest na sjeveru Europe.

Prva stvar koja vam padne na pamet kad spomenete Litvu zasigurno je košarka. Zemlja koja je u svijetu najpoznatija po Arvydasu Sabonisu, Kurtinaitisu, Karnišovasu, Jasekevičiusu, Marčiulionisu, Valenčiunas i da dalje ne nabrajamo.

No, naša tema je nogomet, a tu su Litavci liliputanci, međutim nama su zanimljivi jer u toj Baltičkoj zemlji postoje dva kluba koja se već godinama bore za vrh, Suduva i Žalgiris.

Nama je posebno zanimljiva ta Suduva, momčad koju predvodi prava hrvatska kolonija. Već par sezona Suduva je preuzela primat u litvanskom prvenstvu od Žalgirisa, a ove godine su totalno pokorili domaća natjecanja uzevši trostruku krunu.

Redom hrvatsku koloniju čine Ivan Kardum nekadašnji čuvar mreže Osijeka i Belupa, Karlo Bručić nekadašnji lijevi bek Lokomotive, Domagoj Pušić bivši veznjak Osijeka, Zadra i Rijeke, Andro Švrljuga bivši desni bek Istre i Rijeke i Josip Tadić.

Najveći konkurent Suduve u Litvi je Žalgiris čije boje brani Tomislav Kiš. Nekadašnji ljubimac Torcide je zasjao ove sezone i utrpavši 27 gola okitio se titulom najboljeg strijelca lige. No, Tomislavas Kišas kako su ga od milja prozvali tamošnji mediji, očito ne može sam protiv kolonije, što se pokazalo točnim u zadnja tri međusobna susreta, u kojima je Suduva ostvarila sve tri pobjede te tako osigurala novi naslov prvaka. Jučer je odigrana posljednja utakmica sezone, a baš je ždrijeb spojio ova dva protivnika i tako da derbijem zaključe godinu. Slavila je Suduva rezultatom 2:1, a pobjednički gol djelo je Tadića.

Jedan od najboljih igrača aktualnog prvaka je Riječanin Andro Švrljuga, a njegova priča je posebno zanimljiva.  Nekadašnji desni bek Rijeke i Istre u Litvi je već starosjedilac. U zemlju košarke stigao je 2012. godine i to u redove najvećeg rivala svog današnjeg kluba te je s njima uzeo tri naslova prvaka Litve u nizu. Nakon avanture u Vilinusu prelazi u Suduvu, gdje poslije sezone posta uzima također tri naslova u nizu. Tako je Švrljuga u sedam litavskih godina skupio nevjerojatnih 14 trofeja, a ove sezone je sa 10 asistencija najbolji u toj kategoriji u ligi.

Ivan Kardum Koprivnicu je zamijenio Marijampoleom, a u klub je došao samo mjesec dana nakon Švrljuge te je kao prvi vratar sudjelovao u osvajanju svih trofeja u tom razdoblju. Osječanin je imao zanimljiv put, ali izgleda da je svoju sreću na kraju pronašao u nogometno egzotičnoj europskoj zemlji.

Josip Tadić, nekadašnja velika nada hrvatskog nogometa, u dosadašnjoj karijeri okušao se u  čak 13 liga diljem svijeta, no nakon solidne epizode u Dinamu jednostavno nije se pronašao te je konstantno lutao, sve do dolaska u Suduvu, gdje iako je sa 10 golova drugi strijelac kluba, on je realno prva napadačka opcija. Dokaz tome su i dva njegova gola u tri utakmice protiv glavnog konkurenta Žalgirisa.

Domagoj Pušić i Karlo Bručić su posljednji pristigli u klub, prvi u listopadu ove godine, dok je potonji stigao samo mjesec ranije. No, to je bilo dovoljno vremena da izbore svoje mjesto u momčadi te da se okite naslovom prvaka.

U Litvi je košarka broj jedan i teško da će se to promijeniti, no hrvatska kolonija te najbolji strijelac lige su možda minimalno jamstvo da će nogomet barem na trenutak zauzeti udarnu vijest na sportskoj mapi Baltičke države.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)

 

 


Tagovi

Domagoj PušićIvan KardumTomislav KišJosip TadićAndro Švrljuga

Ostale Vijesti