Reuters
Reuters

Hrvatska: Dva puta su uzeli broncu, jednom srebro - stiglo je vrijeme za presudan korak (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 12.06.23. | 19:00

Izborenim nastupom na završnom turniru Lige nacija, Vatreni su samo potvrdili status nogometne velesile

Nakon sjajnog nastupa u Dohi, potom korektnog otvaranja kvalifikacija za EURO, reprezentacija Hrvatske ponovno je pod svjetlima reflektora. Završni turnir Lige nacija prilika je da nakon dvije bronce i srebra - Vatreni naprave i taj posljednji korak. Dvije utakmice i dva jaka protivnika djele Hrvate od trofeja. Sigurno neće biti lako, ali na muci se poznaju junaci…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon SP-a nije se puno toga promjenilo u reprezentaciji. Oprostio se Dejan Lovren, nema Ive Grbića, Kristijana Jakića, Ante Budimira, Marka Livaje, Joška Gvardiola i Luke Sučića. Neki su ozljeđeni, neki uvrijeđeni, neki se oporavljaju dok su neke istisnula nova imena…

Primjerice, dobitnik priprema koje su bile u Rijeci je Dion Drena Beljo. Od samog početka bio je priključen reprezentaciji da osjeti atmosferu. Na prvotnom popisu koje je Dalić poslao u UEFA-u nije bilo njegova imena da bi se spletom okolnosti ipak pronašao svoje ime na popisu putnika koji idu u Nizozemsku

Gubitnik? Svakako Marko Livaja koji je odustao od nastupa zbog neprimjerenih povika s tribina Rujevice tijekom treninga. Livaja ima svoje razloge zašto je pokupio stvari i otišao za Split. Treba ih poštovati ali treba se i on sam zamisliti nad nekim svojim postupcima. Ima li razlike kada Livaja prostački vrijeđa Šibenčane i kada netko isto tako prostački vrijeđa njega? A činjenica da se HNS-u zamjera što nije stao u obranu svog igrača najobičnija je floskula i pokupaj da se brani ono što se ne može obraniti…

Kako bilo, veći hendikep za Hrvatsku svakako je izostanak Joška Gvardiola čiji trbušni zid nije izdržao pripreme te je umjesto njega uskočio - Beljo.

PUT DO FINAL FOURA

Počelo je s dozom drame. Debakl u Gradskom vrtu i laganih 3-0 Austrije poprilično je odjeknulo nogometnim svijetom. Nije to bilo za očekivati, ali na koncu je ispalo sjajno jer taj poraz na početku Lige nacija samo je mobilizirao Dalićeve trupe koji su do kraja natjecanja upisali remi s Francuskom na Poljudu (1-1) i četiri pobjede.

Najzvučnija je bila ona u Francuskoj prije točno godinu dana, kada je Luka Modrić iz penala utišao blizu 80 tisuća domaćih navijača na Stade de France. Prethodno je Pašalić donio tri velika boda s gostovanja kod Danske (1-0). Istog protivnika Hrvatska je dobila na Maksimiru 2-1 golovima Sose i Majera da bi se priča zaključila gostujućim trijumfom kod Austrije 3-1 (Modrić, Livaja i Lovren).

IZBORNIK: Zlatko Dalić

O izborniku Hrvatske zna se gotovo sve. U reprezentaciju je upao slučajno. No, u svemu onome što je napravio nema niti malo slučajnosti. Pronašao je pravi modus suradnje s veteranima Vatrenih koji su stali iza njega. Na valovima finala iz Rusije stekao je reputaciju i autoritet. Polako je smijenio generaciju, u Dohi ponovno zadivio svijet. Ima broncu i srebro. Daliću nedostaje ta zlatna medalja s velikih natjecanja za koju se nada da bi mogla doći za tjedana dana nakon finala u Rotterdamu.

KAKO IGRAJU

Tijekom natjecanja kroz skupine Lige nacija, Hrvatska je tri puta mijenjala sustave. Počelo je s 4-2-3-1 protiv Austrije. S Francuskom smo igrali 4-1-4-1, da bi se protiv Danske u gostima vratio u sustav s dvojicom korektora. Zadnje dvije je Hrvatska igrala u sustavu 4-3-3, što su Vatreni prakticirali i tijekom SP-a u Katru, a nastavili u prve dvije utakmice europskih kvalifikacija u ovoj kalendarskoj godini.

Stil igre Hrvatske je uzeti posjed, umrtviti igru i onda uhvatiti protivnika na nezgodnoj nozi. Za sebe volimo reći da imamo najbolji vezni red na svijetu koji može ostvariti dominaciju nad svakom reprezentacijom svijeta. Uz sjajnu obrambenu liniju koja je unatoč neiskustvu i mladim godinama pokazala onu pozitivnu drskost, vratara koji spada u sam svjetski vrh te napadače koji mogu otključati svaku obranu na svijetu - ima se puno razloga za biti optimist uoči Lige nacije. Mentalitet je kod Hrvata ključ uspjeha. Jednostavno, ozračje reprezentacije izvlači maksimum iz njih.

KLJUČNI IGRAČ: Marcelo Brozović

Do finala Lige prvaka ne bi ovdje stavili Marcela Brozovića, ali ono što smo vidjeli u Istanbulu daje nam za pravo da u kapetanu Intera leži velika prilika Hrvatske na završnom turniru u Rotterdamu. Broz je dugo hvatao formu, a čini se kako je došao do nje u ključnom trenutku. Na njemu se ne vidi da je završnica sezone, umora nema niti u tragovima i kao takav mogao bi biti glavna uzdanica Zlatka Dalića u Ligi nacija.

TAJNO ORUŽJE: Bruno Petković

Devetka Dinama ima sve što mu je potrebno da odlučuje utakmice. Ima vic u igri, potez, realizaciju, nogometnu inteligenciju… I kao takav mogao bi lako postati čovjek odluke, ime na koje vjerojatno naši protivnici ne računaju da bi mogao donijeti prevagu u utakmicama koje slijede. S obzirom na to da nema Livaje i ako Kramarić bude na krilu - Petković u špici napada čini se logičnom opcijom.

OČEKIVANA FORMACIJA:

4-3-3


JESTE LI ZNALI?

Hrvatska i Nizozemska odigrali su dvije međusobne utakmice. Prva je bila u borbi za 3. mjesto na SP-u u Francuskoj 1998., druga je bila prijateljska na Poljudu koju su gosti dobili 3-0. A zanimljivo je da su na vratima u tim utakmicama stajali golmani koji uvelike kreiraju ove uspjehe Vatrenih. Dražen Ladić branio je na Parku Prinčeva, Stipe Pletikosa deset godina kasnije na Poljudu. Ladić je trenutno asistent Dalića, dok je Pletikosa tehnički direktor reprezentacije.

POPIS IGRAČA:

VRATARI: 1. Dominik Livaković (Dinamo), 12. Nediljko Labrović (Rijeka), 23. Ivica Ivušić (Paphos)

BRANIČI: 2. Josip Stanišić (Bayern), 3. Borna Barišić (Glasgow Rangers), 5. Martin Erlić (Sassuolo), 6. Josip Šutalo (Dinamo), 19. Borna Sosa (Stuttgart), 21. Domagoj Vida (AEK), 22. Josip Juranović (Union Berlin)

VEZNI RED: 7. Lovro Majer (Rennes), 8. Mateo Kovačić (Chelsea), 10. Luka Modrić (Real Madrid), 11. Marcelo Brozović (Inter), 13. Nikola Vlašić (Torino), 14. Ivan Perišić (Tottenham), 15. Mario Pašalić (Atalanta), 16. Luka Ivanušec (Dinamo)

NAPADAČI: 9. Andrej Kramarić (Hoffenheim), 17. Bruno Petković (Dinamo), 18. Petar Musa (Benfica), 20. Dion Drena Beljo (Augsburg)

ŠTO KAŽE GERMANIA:

Prema Germaniji, Hrvatska ima najmanje šanse osvojiti Ligu nacija. Nizozemska je najveći favorit, potom slijedi Španjolska, Italija pa Hrvatska. U utakmici polufinala tečaj na pobjedu Hrvatske je 3,60. Na nerješeni rezultat je 3,50 dok se pobjeda Nizozemske vrednuje s tečajem 2,10.

ŠTO KAŽE GERMANIJAK:

Popriličan udarac doživjele su ambicije Vatrenih tijekom priprema jer se danima pričalo o incidentu s Livajom i to je svakako odnijelo dio koncentracije za završni turnir Lige nacija. Činjenica je da Hrvatska najslabije kotira od sve četiri reprezentacije, ali isto tako to može biti prednost jer se nema što za izgubiti a možće se puno dobiti. Navijački - osvajamo turnir, racionalno - uspjeh će biti i finale!




Tagovi

Final Four Lige nacija 2023Liga nacijaHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniZlatko DalićLuka Modrić

Ostale Vijesti