ANTONIO BRONIC/Action Images
ANTONIO BRONIC/Action Images

Hoće li HNS i Dalić kalkulirati s izborom prijateljskih utakmica?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.11.21. | 17:18

O rezultatima u prijateljskim utakmicama ovisit će nositeljski status Vatrenih.

Hrvatska je pobjedom nad Rusijom zaradila 10 bodova na FIFA-inoj ljestvici i trenutno je 15. reprezentacija svijeta, što znači da se nalazi na dnu druge jakosne skupine ždrijeba za Svjetsko prvenstvo, s obzirom na to da je 46. reprezentacija svijeta Katar nositelj i, dakako, pod uvjetom da se sve bolje rangirane reprezentacije kvalificiraju na Mundial.

A od tih bolje rangiranih, plasman u Katar osigurali su Belgija, Brazil, Francuska, Španjolska, Danska i Njemačka. Engleska i Argentina su jako blizu, kao i Nizozemska, SAD i Meksiko, a danas ćemo saznati tko će od dvojica Italija-Švicarska igrati Svjetsko prvenstvo 2022, a tko će u dodatne kvalifikacije.

U dodatnim kvalifikacijama je Portugal, no ako sve prođe prema planu, i ako se Portugal te Italija ili Švicarska preko tih dodatnih kvalifikacija domognu Katara, izvjesno je da će se Hrvatska s Urugvajem i Kolumbijom boriti za to posljednje nositeljsko mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska je trenutno bolje rangirana, no pred Urugvajom i Kolumbijom je još pet utakmica južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje završavaju u ožujku 2022.

Ždrijeb za Svjetsko prvenstvo 2022. održat će se 1. travnja 2022. i do tada je bitno ostati ispred južnoameričkih reprezentacija na FIFA-inom renkingu kako bi Hrvatska završila u drugoj jakosnoj skupini i izbjegla reprezentacije poput Njemačke, Nizozemske, Danske, Portugala, Meksika....

A o tome će ovisiti i ishod prijateljskih utakmica koje će organizirati Hrvatski nogometni savez na sugestiju Zlatka Dalića, a koji su u planu u ožujku iduće godine. Ako Hrvatska upiše pobjede u tim utakmicama, a Urugvaj i Kolumbija prosipaju još pokoji bod u svojim kvalifikacijama, Hrvatska će završiti druga. Stoga ne bi bilo loše malo kalkulirati i dogovoriti utakmice s protivnicima koji su slabijeg ranga, a onda za lipanj i jesen dogovoriti utakmice protiv jakih reprezentacija i onih koje mogu dobro oponašati hrvatske protivnike na Mundialu.

Urugvaj iduću utakmicu igra sutra u 21 sat po hrvatskom vremenu kod Bolivije, a Kolumbija u ponoć dočekuje Paragvaj.

(3.40) Bolivija (3.30) Urugvaj (2.20)

Međutim, ako se Portugal te jedan od dvojica Italija-Švicarska 'poskliznu' u dodatnim kvalifikacijama i ne osiguraju plasman u Katar, tada nam rezultati Urugvaja i Kolumbije neće biti bitni već će Hrvatska, zajedno s njima (ako se plasiraju) biti u drugom jakosnom potu.

No, kao što smo napisali jučer, to su sada već slatke brige...

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaUrugvajUrugvajska nogometna reprezentacijaKolumbijaKolumbijska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katarska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020

Ostale Vijesti