HNL rekorder po broju žutih: Barem sam u nečemu najbolji

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.05.19. | 07:30

Kaže da će borbu za Europu odlučiti posljednja dva kola.

Četiri kola prije kraja sezone, izgubilo je smisao više govoriti o Gorici kao hit-momčadi prvenstva. Novopečeni prvoligaš sada je punopravni član gornjeg doma Prve hrvatske nogometne lige, koji s razlogom gleda prema plasmanu u Europu.

ODIGRAJ Gorica – Istra

Jedan od standardnih igrača koji im je uvelike pomogao u toj borbi, međutim, glavna je vijest ovih dana u hrvatskom nogometu. Riječ je o Mariju Marini, defanzivnom veznjaku koji je u 32. kolu u utakmici protiv Rudeša dobio svoj 16. žuti karton u sezoni i tako postao igrač s najviše javnih opomena u HNL-u, kada se gleda jedna sezona.

 „Drago mi je da sam u nečemu rekorder, sad moram dogurati bar do 20 žutih do kraja sezone“, započeo je u šaljivom tonu veznjak Gorice za Germanijak, spreman na zafrkanciju na svoj račun. Potom se uozbiljio, kaže, naravno, da mu nije drago zbog neslavnog rekorda, ali dok momčad igra dobro, nije mu teško podnijeti žrtvu.

„Ne opterećujem se s tim. Tako je kako, ne mogu to sad u ovom trenutku promijeniti“, kaže Marina, koji je nerijetko dobivao javne opomene zbog 'taktičkih prekršaja', prilikom spriječavanja suparničke kontre. Objasnio je zašto dobiva toliko kartona: „Oni ne dolaze toliko zbog grubosti, naravno bilo je i takvih, ali većinom je riječ o akumuliranim prekršajima. Toleriraju mi jedan, dva manja prekršaja na sredini terena, i onda dobijem žuti“.

Marina je jedan od lanjskih nositelja igre s kojim je Gorica izborila promociju u prvoligaško društvo. Među njima su, između ostalih, još i kapetan Igor Čagalj, kao i vratar Kristijan Kahlina, a sam Marina je prekaljeni igrač 2. HNL (Imotski, Šibenik), a proveo je i polusezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, u dresu prvoligaša Širokog Brijega.

Kakav mu je bio saldo s kartonima u BiH, ligi koja je poprilično grublja od hrvatske?

„Imao sam jedan crveni karton tamo, a mislim da sam propustio samo jednu utakmicu zbog žutih kartona u Bosni i Hercegovini. Ne znam točnu statistiku, ali lani sam u 2. HNL u drugom dijelu sezone, čini mi se, propustio isto samo jednu utakmicu zbog akumuliranih kartona. Nisam bio poznat po kartonima tamo. Ovdje mi je takav horoskop, valjda“, okrenuo je opet šalu na svoj račun 29-godišnjak, a kaže da su ga i bližnji počeli zafrkavati: „Jesu malo. Nekad i 'malo puno' haha… Ali sve je to u zdravom duhu i dobronamjerno. Nasmijemo se malo na moj račun i to je to, nastavljamo dalje“.

A to 'dalje' je borba za Europu. U razgovoru s Marijom uoči početka sezone, naglasio nam je kako je  glavni cilj kluba stabilizacija u prvoj ligi, dakle prvenstveno ostanak. Nitko nije bio toliko optimističan – barem ne javno – da bi najavljivao potencijalnu borbu za Europu.

Ali, ploča se okrenula. Odlične partije momčadi Sergeja Jakirovića, s tvrdom obranom i ubojitim kontrama, dovele su ih trenutno do petog mjesta, četiri kola prije kraja. Za Osijekom i Hajdukom, koji drže treće i četvrto mjesto, zaostaju samo tri boda.

„Pričamo konstantno o Europi. Tu smo, pri vrhu smo, borit ćemo se dok god postoji teoretska šansa. Hoćemo li izboriti, teško je reći, ja se nadam da hoćemo. Ako napravimo sve po planu, ključna utakmica – za nas – bit će ona u zadnjem kolu protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, a zadnja dva kola definitivno će odlučiti putnika u kvalifikacije za Europsku ligu. Dobro je to za samu ligu, bit će borba do zadnjeg kola i bit će jako napeto“, kaže igrač potekao u kninskoj Dinari.

Nadolazećeg vikenda Gorica će na svom terenu ugostiti Istru, a kolo nakon idu u goste Dinamu. Ipak, rasplet će se, kako je naglasio Marina, odviti u zadnja dva kola, a tada Goričani igraju na svom travnjaku protiv Osijeka, i za kraj, već spomenuta utakmica protiv Lokomotive.

Malo tko je očekivao ovako dobru sezonu debitanta u Prvoj HNL, poglavito nakon što im je na polusezoni otišao najbolji igrač Believe Iyayi Atiemwen. Ipak, neka druga imena su iskočila na površinu. Umjesto Nigerijca stigao je Senegalac, Cherif Ndiaye, koji je zabio šest prvenstvenih golova, ali definitivno prvo ime momčadi je Kristijan Lovrić. Riječi hvale za 23-godišnjeg krilnog igrača uputio je i Marina.

„Lovrić je pokazao drugi dio sezone da je pun pogodak. Igra odlično, zabija, asistira, skrenuo je pažnju na sebe, i iskreno se nadam da će se, kad dođe vrijeme, prodati i u neki veći klub. To je potpuno dokazao i zaslužio svojim nogometnim znanjem i umijećem“, zaključio je nogometaš Gorice.

Razgovarao: Ivan Grubišić

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Kristijan LovrićSergej JakirovićMario MarinaHNK Goricaizdvajamo

Ostale Vijesti