PA Images/PIXSELL
PA Images/PIXSELL

Haliloviću se osmjehnula Fortuna, Pandur još jednom oduševio protiv 'velikih' i na sebe skrenuo pozornost izbornika!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 04.09.23. | 09:20

Šutalo je debitirao za Kopljanike s kapetanskom vrpcom, ali najbolji igrač utakmice bio je jedan drugi Hrvat…

Nakon četiri odigrana kola u Eredivisie nogometaši Fortune i dalje ne znaju za poraz. A nije baš da su imali lagan raspored na otvaranju nove sezone. U prvom kolu odigrali su 'nulu' protiv Feyenoorda, potom je uslijedila pobjeda protiv Almere Cityja (2-1), da bi onda na gostovanju kod Excelsiora odigrali 2-2. Ove nedjelje su na domaćem terenu dočekali Ajax kojeg je kao kapetan na teren izveo Josip Šutalo. Odigrao je dobru utakmicu hrvatski reprezentativac, komandirao je posljednjom linijom Kopljanika kao da mu je ovo stota, a ne prva utakmica za kultni nizozemski klub, a iako ga je poslije utakmice pohvalio trener Maurice Steijn, na spomenutom ogledu između Fortune i Ajaxa, u kojem pogodaka nije bilo, jedan drugi Hrvat je pokupio nagradu za igrača utakmice…

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ivor Pandur još je jednom potvrdio ono što se zna – ovom sjajnom Riječaninu je samo nebo granica! Kad je otišao u Fortunu prošle sezone, nisu svi bili uvjereni da je to pravi potez za njega. Ipak je Eredevisie liga u kojoj više do izražaja dolaze ofenzivci nego defenzivci. No, Pandur ne samo da se prometnuo u redovnog startera u Fortuni, već se sada na njega gleda kao ponajboljeg vratara u Nizozemskoj. Prije pet godina Ivan Mance je govorio kako će Ivor jednoga dana vrijediti milijune eura i kako se takav golman pojavi jednom svakih 15 godina. Mnogi su se tada samo nasmijali na riječi bivšeg sportskog direktora Rijeke, ali znate onu staru – tko se zadnji smije, najslađe se smije.

Ivor je dvaput oduševio protiv Feyenoorda (jednom prošle sezone, drugi put u prvom kolu ove sezone), da bi sada bio briljantan i protiv Ajaxa. Skupio je šest obrana na utakmici, bio je najbolje ocjenjen igrač svoje momčadi, a trenutno je, s prosječnom ocjenom 7.70, najbolje ocjenjeni vratar Eredivise u ovoj ranoj fazi prvenstva.

Nakon što je prošlu sezonu bio na posudbi, Pandurov ugovor je Fortuna otkupila ovog ljeta od Verone, talijanskog prvoligaša u kojeg je otišao iz svoje matične Rijeke. Neovisno o tome koliko su ga platili, oko toga se u klubu nisu premišljali. Zašto? Znaju da će im se vratiti! Pandur je sigurno ulaganje u budućnost, vratar koji ima sjajan refleks i koji je iz utakmice u utakmicu sve bolji i bolji. I sigurniji, što je za nekoga tko se bavi vratarskim poslom možda i najvažnije. Iz kuloara se može čuti da njegove partije prati i Zlatko Dalić, a to nas ni najmanje ne iznenađuje. Istina je da konkurencija ogromna (Livaković, Ivušić, Labrović, Grbić, Kotarski…), ali Pandur se s tim dečkima – može potući!

No, nije se samo njemu osmjehnula Fortuna kad je stigao u omaleni gradić Sittard koji se nalazi na samoj granici Nizozemske i Njemačke. Ivoru otprije nekoliko mjeseci društvo u klubu i gradu pravi Alen Halilović koji je, sudimo li ga prema prvim utakmicama u dresu novog kluba, napokon pogodio s klubom u kojem će pokušati oživiti svoju karijeru.

Iako je i dalje bez konkretnog učinka u prve četiri utakmice, Alen je dosad svaki put bio starter za Fortunu. Budući da je uglavnom iz igre izlazio kao taktička zamjena u završnici utakmice kako bi njegov trener dobio pokoji centimetar više u situaciji kad se krene s preskakanjem igre, očito je da je napokon i po pitanju fizičke sprema napravio iskorak. U to da Alen zna nogomet nitko nikada nije sumnjao, ali u Rijeci, klubu koji mu je pružio priliku prije Fortune, nije pronašao svoj put ka sreći. Za to je, očito, morao otići do Sittarda. Tamo mu se, ponavljamo, Fortuna osmjehnula…

Dosad je u novoj sezoni na račun svojih igara dobivao samo pohvale. Kako od trenera i suigrača, tako i od predstavnika medija. Pandur i Halilović uživaju veliko povjerenje Dannyja Buijsa, a to i ne čudi budući da je Fortuna dosad u četiri kola osvojila šest bodova što ih je smjestilo na sedmo mjesto Eredivisie. Usporedbe radi, Ajax je trenutno 11., Vitesse 14., dok primjerice Utrecht, klub koji je 'školovao' novo pojačanje Manchester Uniteda Sofyana Amrabata i u kojem je veliki iskorak u karijeri napravio Dries Mertens, je nakon četiri kola i dalje bez boda na svojem kontu.

U svakom slučaju, hrvatski dvojac u Fortuni ima razloga za zadovoljstvo. Bilo ih je tamo i više, ali Kristijan Bistrović se po isteku posudbe ovog ljeta vratio u CSKA Moskvu, dok je Stipe Radić, nezadovoljan minutažom, preselio u Zrinjski gdje će igrati Konferencijsku ligu.

Fortuna je očito klub u kojem Hrvati uživaju. I sjajno igraju! Ne tako davno, Eredevise nije bila pretjerano zanimljiva liga za praćenje u Lijepoj našoj, dok sada, kad su u njoj Šutalo, Ivanušec, Pandur, Sosa, Medić, Halilović i ostali postaje nešto na što treba imati veliki fokus. Dalić će se nagledati utakmica nizozemskog prvenstva ove sezone. U Feyenoordu i Ajaxu će sigurno vidjeti kvalitetu, ali ne sumnjamo da će na nju naletjeti i kad pogleda utakmice Fortune…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Fortuna SittardEredivisieIvor PandurAlen HalilovićNizozemska

Ostale Vijesti