Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk očekuje teška utakmica, a glavna tema razgovora je Dinamo – Bijeli prvo moraju skočiti, a tek ona reći hop (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 07.04.23. | 08:05

Utakmica počinje u 18.10 sati uz izravni tv-prijenos na Max Sportu 1.

Poznati gif u kojem se Michael Jackson smije i jede kokice vjerojatno najbolje dočarava kako se navijači Hajduka osjećaju proteklih par dana. I dok je situacija na Poljudu dobra, mirna, u Dinamu je stanje dijametralno suprotno. Ante Čačić je bivši, Plavi su ispali od Šibenika iz Kupa, a prednost zagrebačke momčadi, za koju se prije samo mjesec dana nazivalo sigurnim novim/starim prvakom, svakim se novim kolom sve više i više topi.

Usporedbe radi, u posljednjih pet utakmica Hajduk je upisao četiri pobjede i jedan poraz (Lokomotiva), dok je Dinamo upisao čak tri poraza (Šibenik dvaput, Istra 1961), jedan remi (Gorica) i tek jednu pobjedu (Rijeka) koja je lako mogla biti i remi da udarac Hodže u samoj završnici utakmice nije zaustavila vratnica.

Malo po malo i Hajduk se, barem na papiru, približio Dinamu. U slučaju da danas Bijeli svladaju Istru 1961, doći će Plavima na -4, što bi u prijevodu značilo da je Zagrepčanima došla voda do grla. Podsjetilo nas je to na utakmice u kojima neka momčad hvata zaostatak od dva pogotka. Najbitnije je da u jeku pritiska zabiju prvi pogodak, dok će onaj drugi doći sam po sebi…

Bijelima odgovara da dok su oni u statusu lovca svi i dalje pričaju u o 'ranjenoj' lovini. Dinamo je novog trenera pronašao u Igoru Bišćanu o kome su mišljenja podjeljena, dok je s druge strane Ivan Leko, nakon istrpljenih kritika radi svoje tvrdoglavosti, sada dobio kakvu-takvu podršku hajdučkog puka da radi svoj posao kako najbolje zna i umije. Ono na čemu je inzistirao, a to je sustav 3-5-2, Hajduk više ne prakticira. Leko je progledao, shvatio da se on mora prilagoditi momčadi, a ne momčad njemu te su radi toga rezultati posljednje vrijeme sve bolji i bolji. Daleko od toga da Hajduk igra sjajno, puno se toga još mora popraviti i korigirati, ali ova momčad i ona iz prvih par kola drugog dijela sezone gotovo da nemaju dodirnih točaka.

Lekina druga utakmica na klupi Hajduka bila je baš protiv Istre 1961. I uz onaj (pomalo sramotni) poraz od Dinama, bilo je to nešto najgore što smo vidjeli od Hajduka ove sezone. Garcia ne samo da je nadigrao Leku, već su nogometaši Istre 1961 – predvođeni danas suspendiranim Antom Ercegom – održali pravu malu nogometnu lekciju Bijelima. Na kraju je završilo s 3:0 za Zeleno-žute, a sama činjenica da su mogli biti sretni konačnim ishodom najbolje oslikava kakvu su utakmicu odigrali Lekini izabranici.

Zanimljivo, od 11 igrača koji su startali tu utakmicu, danas se od prve minute na terenu očekuje njih manje od pola. Sentića je zamijenio Lučić, cijela posljednja linija će se promijeniti, Sahiti vjerojatno neće započeti utakmicu budući da se tek oporavio od ozljede, dok Kalik i dalje nije spreman za utakmicu.

„Napravio je dva treninga s ekipom. Bit će u kadru. Daleko je to od nečega, ali je dobra vijest da se vraća. Bitan je, jedino pravo krilo, brz je. Nadam se da će se što prije vratiti na zadovoljavajući nivo. Prpić? Peh je. Odigrao je dobre dvije-tri utakmice. Bio je iznenađenje. Jedini stoper lijeve noge. Bio je bolestan, viroza, ozljeda, zglob. Nažalost, nije s nama. Naša želja je da bude što prije nazad. Kada će to biti, nisam siguran.“

Naravno, jedna od tema razgovora bio je i Dinamo koji je ispao iz Kupa, ali i dalje ima zavidnu prednost u prvenstvu.

„Dinamo nije dvije, nego jednu planetu ispred nas. Imamo toliko svojih problema. Mogli su biti na plus 15 lagano, po šansama i nogometu. Zaslužili su puno više. Mi imamo toliko naših briga. Imamo natjecanje sami sa sobom da što prije dignemo naš nivo. Želimo biti bolji, imati što više automatizma, čvršću obranu, imati što više balansa u ekipi“, rekao je Leko.

Gonzalo Garcia je svjestan izazova kojeg predstavlja Hajduk.

„Mislim da igramo protiv jednog od najboljih protivnika i to na odličnom terenu. Hajduk je u pozitivnom pomaku trenutno, no mi idemo tamo pokazati sebe, nametnuti svoju igru i doći do željene pobjede. U prošlom susretu Majstorović se nažalost ozlijedio, ali zadovoljan sam onime što je pokazao – znam da mu nije lako vratiti se nakon toliko vremena izbivanja. Nadalje, Lisica je bio ozlijeđen i morao se dobiti nakon oporavka te sada vidim da se vratio jači i s još više želje da uživa u nogometu. Prošle nam je sezone on bio jedan od najbitnijih igrača i nadam se da će se što prije uigrati da može ponovo sudjelovati na terenu“

Utakmicu Hajduk – Istra 1961 sudit će Ante Čulina (Zagreb), pomagat će mu Dario Kolarević (Zagreb) i Dejan Vuković (Zagreb), dok je četvrti sudac Dario Kulušić (Šibenik). Glavnu riječ u VAR sobi imat će Dario Bel (Osijek), AVAR je Marjan Tomas (Osijek), dok je kontrolor suđenja Danijel Trampus (Osijek). (I.A.S.)

OČEKIVANI SASTAVI

Hajduk (4-2-3-1):

 Istra 1961 (4-3-3):




Tagovi

HajdukIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti