Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Guardiolinoj dominaciji prijeti 'čudovište' koje je sam stvorio

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 27.01.23. | 12:00

Večerašnji ogled u FA kupu bit će prije svega pokazivanje mišića, a pobjednik će poslati važnu poruku za nastavak sezone

Što to izjeda Pepa Guardiolu? Možda trener Manchester Cityja osjeća kako njegovoj eri dominacije prijeti čudovište koje je, zapravo, sam stvorio.

Mikel Arteta i Arsenal igraju ponajbolji nogomet na Otoku i do sada su nakupili pet bodova viška ispred aktualnog prvaka Cityja u borbi za premierligašku titulu. Arteta je tri godine u svojem projektu revitalizacije Arsenala i može se reći da mu ove sezone ide poprilično dobro. Recimo, The Invinciblesi su mu u retrovizoru, budući da je ove sezone nakupio više bodova nego slavna Arsenalova generacija koja se 2003./2004. prošetala do naslova.

I do sada su Topnici pokazali da su sila koje se treba pribojavati. Pa čak i Građani koji su posljednjih pet godina terorizirali cijelu Premier ligu svojom dominacijom.

A tko je dao Arteti prvi trenerski posao? Upravo Guardiola, kada ga je zaposlio kao svog pomoćnika 2016. godine. I očito je zbog čega mu je Pep dao priliku.

Španjolski novinar Marti Perarnau izdao je knjigu „Pep Guardiola: La Metamorfosis“, koja je nedavno ugledala svjetlo dana u Španjolskoj, a u kojoj, između ostalog, piše o tome kako je Arteta utjecao na razvoj Cityja.

„Arteta je uvijek bio prvi za inovativni pristup i nove metode treninga i treniranja. Tako je osnovao WhatsApp grupu s trenerom engleske ragbi reprezentacije Eddiejem Jonesom i trenerima iz drugih sportova, poput američkog nogometa“, piše Perarnau.

Aktualni trener Arsenala je nekoliko puta posjećivao Jonesa u kampu u Pennyhill Parku pa razmjenjivao ideje o treningu. Osim toga, razgovarao je i s glavnim trenerom LA Ramsa Seanom McVayem kojeg mnogi smatraju ponajboljim mladim trenerom i jednim od najinovativnijih. S njim je također razmjenjivao ideje, a jedno vrijeme je pratio i hokejaške treninge Colorado Avalanchea.

Znana je stvar da je i Guardiola fasciniran ostalim sportovima i da traži inspiraciju iz njih. Recimo, zanimljiv mu je kako Magnus Carlsen pristupa otvaranju svojih šahovskih partija, a zanimljiv mu je i taktičko kretanje ragbi reprezentacije Novog Zelanda, no očito je kako je Arteta to dignuo na višu razinu.

Tako član Arsenala Reiss Nelson otkriva kako je i košarka utjecala na filozofiju igre Topnika.

„Zovemo to košarkaško pravilo. U košarci ima jako puno skokova, pa je trener to uklopio u našu igru. A cilj je da odmah po oduzimanju lopte dignemo glave i tražimo rješenja prema naprijed, bez obzira gdje se nalazili na terenu“.

Arteta, dakle, koristi košarkaške principe kako bi dominirao tranzicijskim situacijama protiv najboljih otočkih momčadi. Tako su Liverpool, Tottenham, Man. United, pa čak i City bili iznenađeni takvom igrom.

A Guardiola je svjestan da je Topnicima dao razorno oružje u ruke. Nakon dvije i pol godine provedene na Etihadu kao desna ruka Pepu, Arteta je konačno u Arsenal stigao u prosincu 2019.

„Poprilično sam siguran da bi Mikel u slučaju mog ranijeg odlaska ostao ovdje kao glavni trener i da bi bio najbolji. Ali ja sam produžio ugovor, dok on nije želio čekati, ali da, definitivno bi bio sjajan trener za City“.

Otkrio je Pep i jednu zanimljivost vezanu uz Artetu. Naime, Mikel je bio član Arsenala od 2011. do 2016., a kako kaže Guardiola, uvijek je imao osjećaj da će se vratiti na Emirates.

„On obožava taj klub. Sjećam se kada bismo zabijali pogotke zajedno bi skakali i veselili se, osim protiv jedne momčadi. Svaki puta kada bi zabili protiv njih, ja bih skočio, skočila bi cijela klupa, a onda bi se okrenuo iza sebe i vidio njega kako sjedi prekriženih ruku. Bilo je to protiv Arsenala“, dodao je Pep.

A sada mu njegov najbolji učenik prijeti da ga skine s trona. U Premier ligi je odmaglio na pet bodova razdaljine, a večeras će u FA kupu u dugo iščekivanom međusobnom okršaju jedan od klubova poslati značajnu poruku uoči nastavka velike borbe.

U Arsenalu su spremni na taj mega-dvoboj, pročitajte samo što kaže Granit Xhaka o raspoloženju u sjevernom Londonu.

„Euforija je uistinu velika. U klubu sam sedam godina i nikada atmosfera nije bila ovakva. Na vrhu smo, ali idemo utakmicu po utakmicu. Nadamo se da će nam takav pristup donijeti naslov. A za sve to je zaslužan naš trener. Dano mu je vrijeme da izgradi nešto i on radi fantastičan posao. Poseban je trener. Uvijek ima plan A, B, C, a vrlo vjerojatno ako je potrebno i plan Z, baš za sve. Jednom kada ga shvatite, počnete gledati na nogomet drugačijim očima. Jako puno priča s nama, imamo puno sastanaka, čak i u manjim grupama. I to sve daje rezultata“.

Očekivane postave

Arsenal (4-2-3-1):

Manchester City (4-3-3):



Tagovi

Manchester CityArsenalPep GuardiolaMikel ArtetaFA Cup

Ostale Vijesti