Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Germanijak predstavlja - Zlatko Dalić: "Ja samo želim odvesti Hrvatsku na SP"

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 19.11.22. | 08:08

Pet je godina Zlatko Dalić na klupi hrvatske reprezentacije i čini se da je tek uoči Katara uplovio u mirnije vode. Imao je na tom putu nekoliko izazova, nekoliko zamki i prepreka koje je uspješno preskočio

"Uništena generacija". To je bila naslovnica jednog dnevnog lista dva dana nakon 'onog' remija s Finskom na Rujevici. Odigrala je Hrvatska 1:1, Ante Čačić je smijenjen, a jedna generacija, koja je trebala, kako je sam Čačić govorio 'izići iz sjene Vatrenih', bačena je u koš. Gotovo, the end, idemo ispočetka. U tu se priču baš dobro uklapao i Zlatko Dalić. 'No name' trener, koji će odraditi utakmicu u Kijevu, no, ako ne pobijedimo Ukrajinu sve ionako pada u vodu, s Dalićem ili bez njega. Poput topovskog mesa, stavljen u prvi red, u slučaju 'pogibije', nitko ga se neće ni sjećati.

"Za Hrvatsku bih svuda išao i pješice.", odgovorio je Zlatko Dalić kad je stigao poziv iz HNS-a i upit bi li se prihvatio tog nezahvalnog zadatka. Sjeo je u Splitu u auto, pojavio se na zagrebačkom aerodromu, upoznao igrače i... Kako volimo reći, ostalo je povijest. Pet godina i mjesec dana kasnije Dalić će voditi reprezentaciju na svojem trećem velikom natjecanju, kao rekorder među hrvatskim izbornicima. Koji su, kad su sjeli na klupu voljene Hrvatske, bili sve samo ne - no name.

"Ja samo želim odvesti Hrvatsku na SP! Uopće ne razmišljam o tome što će biti poslije.", izjavio je toga dana, prije leta za Kijev, uoči kojega su svi već otpisali tu 'uništenu generaciju', a njemu već pripremali fusnotu u trenerskom CV-ju u kojoj piše da je Hrvatsku vodio u samo jednoj utakmici. No, pet godina i mjesec dana kasnije, još uvijek je tu. I čini se, barem prije nego što Mundijal počne, da je tek sad uplovio u mirnije vode.

Igor Kralj/PixsellIgor Kralj/Pixsell

"Ne, nikad se nisam pitao hoću li moći… Iskreno, nisam imao ni vremena o tome razmišljati. S druge strane, bio sam maksimalno pozitivan, vjerovao sam u sebe i svoj rad, ali najviše sam vjerovao našim igračima, jer sam znao da oni to mogu. Nikad nisam razmišljao što će biti sa mnom i mogu li ja to, prihvatio sam izborničku funkciju jer je to bio moj trenerski san. Hrvatska reprezentacija se ne odbija. Koliko god nije bilo jednostavno stati pred Modrića i Rakitića i reći im što moraju raditi na terenu.", rekao je Dalić više puta u tih pet godina, evocirajući uspomene na taj prvi dan.

"Svjestan sam situacije u kojoj se nalazimo, ali ničega se ne bojim, spreman sam na sve. Vjerujem u snagu ove reprezentacije", poručio je prije polaska za Kijev.

I, uvijek kad nešto pišemo o Zlatku Daliću, s čijim se odlukama, priznajemo, ponekad nismo slagali i čija nam je izbornička putanja ponekad izgledala poput slobodnog pada, sjetimo se tog prvog dana. Kad je uz podsmijehe otišao u misiju spašavanja hrvatskog nogometa od blamaže, a, pet godina kasnije, u Katar odvodi momčad u obranu svjetskog srebra. I na tome mu se nema previše toga dodati ni oduzeti, štogod se kasnije događalo ili će se dogoditi, Dalić je, nedvojbeno, uspio. Hrvatski nogomet prije i poslije Rusije, defitnitvno, nisu isti pojam.

U ovom smo serijalu predstavljanja 'Vatrenih' prošli neke zanimljive životne priče naših igrača, prisjetili se raznih anegdota s početaka njihovih karijera, ljudi koji su im te karijere usmjerili. No, s Dalićem ćemo drugačije. Njegova je životna priča, više-manje. ispričana, njegov je nogometni put opjevan, a rusko srebro dobilo je čak i knjigu. No, zanimljivo je još jednom vidjeti što je sve Zlatko Dalić prošao od prvog dana do danas, koliko je tu bilo zamki i izazova. I, većinu je zasad uspješno preskočio. Bio je Kijev, dakle, tek prva prepreka, Hravtska je pobijedila, ušla u play-off, tamo se obračunala s Grčkom i plasirala se na Svjetsko prvenstvo. Ali, Dalićev posao je tek počinjao.

Igor Kralj/PixsellIgor Kralj/Pixsell

Drugi je izazov bio u - SAD-u. Američka turneja, utakmice protiv Perua i Meksika, tri mjeseca prije SP-a u Rusiji. Obične pripremne utakmice pretvorile su se u pravi test za Dalića. U HNS-u je imao protivnika, koji su čekali krivi korak ne bi li pokrenuli pitanje njegove smjene, a ni situacija u reprezentaciji nije bila bajna. Nervoza, neki ranije neriješeni računi i pritisak uoči Mundijala. Jer, svi su bili svjesni da je to mnogima od njih zadnja velika prilika za neki veliki rezultat. Tada je tako izgledalo. Dalić je u Americi, pričao je kasnije, stekao neka važna iskustva i dobio bitne informacije o igračima i momčadi. Na njima je gradio momčadski duh i pripremao temelj za ono što je uslijedilo koji mjesec kasnije.

"Znao sam da moram stvoriti grupu koja je spremna napraviti rezultat, trebalo nam je zajedništvo. Kad su igrači prepoznali da u njih vjerujem, da sam taj koji guram, koji sam pozitivan, oni su to prihvatili i poslije bili čak i jači od mene u tom segmentu. Silno su željeli da ih pamte kao pobjednike, drago mi je da su u tome uspjeli.", opisao je Dalić te trenutke, kad je razgovarao sa svim igračima, iskreno im rekao kakvu im je ulogu namijenio i što od njih očekuje. I tu je zamku uspješno preskočio. A sljedeća je prepreka već vreabla iza ugla. Bila je to ona priča s Nikolom Kalinićem, njegovo je nezadovoljstvo bilo permanentno, eksplodirao je u Rusiji, nakon pobjede nad Nigerijom.

"Bila je to teška odluka, ali nisam imao izbora.", objasnio je kad je Kalinića poslao kući. Pokazalo se, položio je i taj ispit, izbjegao je 'kuglu u glavu', Hrvatska je stigla do srebra.

Iduća je prekretnica bio Euro 2021. Dugo je Hrvatska živjela opijena ruskim srebrom, Zlatko Dalić nije bio samo izbornik, već i promotor, čak i društveni radnik. Promovirao je knjigu, odazivao se na različite manifestacije, imao glavnu ulogu u 'pomirenju sjevera i juga', povratku reprezentacije u Split. Pritom je, takav je bio dojam, sam nogomet na terenu bio u drugom planu, porazi u Ligi nacija doživljavani su nebitnima, nismo blistali ni u kvalifikacijama, ali Hrvatska se plasirala na Euro, Dalić je ostvario glavni cilj. A na Euru se susreto s idućim izazovom.

"Da nismo dobili Škotsku i prošli skupinu, dao bih ostavku", rekao je Dalić kasnije.

No, pobijedili smo Škote, zamalo izbacili i Španjolce u osmini finala, Hrvatska je opet ostvarila cilj, nije ga prebacila, ali Dalić je ponovno odgovorio na izazov, shvatio je da mora riješiti neke stvari u reprezentaciji. Riješio se prvo javno nezadovoljnog Rebića, razgovarao s nekim igračima i objasnio im da više nema popusta, krenuo je u pomlađivanje kadra. I stigao na još jednu 'biti ili ne biti' utakmicu, u Bratislavi protiv Slovačke, pobjeda je bila nužna. Ukazao se Brozović, zabio za 0:1, Hrvatska je odlučivala sama o sebi i - odlučila! U Splitu protiv Rusije, nova prekretnica njegove izborničke karijere. Pljusak, blato, puni Poljud i autogol u 85. minuti, za plasman na treće veliko natjecanje! Još je jednom Dalić povukao prave poteze i izmigoljio neuspjehu. Ali, nije ni tu bio kraj.

Goran Stanzl/PixsellGoran Stanzl/Pixsell

Zadnja je klopka prijetila ljetos u Ligi nacija. Neugodan poraz od Austrije u Osijeku (0:3) uoči putovanja u Dansku i Francusku. Tko zna kako bi se sve rasplelo da je bilo drugačije, da su zaredali porazi i da smo u Katar stigli s negativnim nizom. No, opet je Dalić našao način, kad je bilo najteže, baš kao i 2017., uspio je izvući brod na pravi kurs i dovesti do Final-foura Lige nacija. Uz to i promovirati neke nove, mlade igrače, koji su već sad postali važni članovi posade.

"Samo želim odvesti Hrvatsku na SP.", izjavio je prije pet godina i mjesec dana. I odveo ju je, već drugi put, u kriznim je situacijama vukao nepogrešive poteze. Kad je bilo 'stani-pani', donosio je prave odluke. I, doista izgleda da nikad u tih pet godina nije Dalić plovio ovako mirno i sigurno. Ali, s velikim očekivanjima, puno većima od onih kakva su bila kad je na zagrebačkom aerodromu tek upoznao Modrića i društvo. Velika su, jer, i hrvatski nogomet okrenuo se i promijenio u zadnje četiri godine, doživio svašta, ali se dočekao na noge i ima ideju da se iz Katara vrata s uzdignutim rukama.

Dosad smo najbolje prolazili kad nismo ništa očekivali, ili kad smo slutili crne dane. Sad sve izgleda pozitivno, svijetlo. Veliki rezultat u takvim okolnostima bio bi poseban pothvat!

Sva Germanijakova predstavljanja u odbrojavanju do početka Svjetskog prvenstva u Kataru pronađite OVDJE.




Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zlatko DalićVatreniOdbrojavanje do SP-a - Katar 2022izdvajamo

Ostale Vijesti