REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Paul Childs

Francuzi od šoka do šampionskog plesa, Giroud dostigao legendarnog Henryja

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 22.11.22. | 22:00

Australci su poveli, teško se ozlijedio Lucas Hernandez, Deschamps je bio očajan. A onda su Tricolori pokazali zašto su svjetski prvaci

Nije se ponovio Senegal, svjetski prvaci Francuzi nisu kao 2002. startali na SP-u senazcionalnim porazom. Istina, semafor je neko vrijeme pokazivao rezultat 0:1, Australci su poručili da se ne šale, ali brzo su stvari sjele na 'svoje mjesto'. U pet minuta Francuzi su okrenuli utakmicu, a na kraju i uvjerljivo slavili (4:1).

Zadnja utakmica šokantnog dana na Mundijala počela je upravo tako - šokantno! Deveta je bila minuta, duga lopta Australaca na krilo prema Leckieju, kraj kojega je proklizao Lucas Hernandez. I ostao ležati na tlu, ali nije Leckie kriv. On je centrirao na drugu vratnicu, tamo je bio Goodwin, koji je pogodio pod gredu, Lloris nije mogao zaustaviti taj udarac. Australci su slavili, Francuzi se hvatali za glavu, zbog pogotka, ali još više zbog Lucasa Hernandeza. Ležao je, previjao se od boli, držao za koljeno. Bilo je odmah jasno da je teže stradao, da neće moći nataviti, nije se ozlijedio u duelu već sam od sebe. Morao je iz igre, a umjesto njega ušao je njegov brat Theo Hernandez. Teško je zamisliti kako se u tim trenucima osjećao Theo. Debitira na Svjetskom prvenstvu tako što ulazi umjesto teže ozlijeđenog brata!? Sigurni smo da je maštao o drugačijem debiju.

Nakon Benzeme, Nkunkua, Kimpembea, Kantea... otpao je tako Deschampsu još jedan važan igrač. Trebalo je Francuzima neko vrijeme da dođu k sebi, da se priberu, Australci su sigurno držali vodstvo, štoviše, zamalo su ga i povećali. Ošamućena obrana Tricolora izgubila je loptu, Duke je s 25 metara pokušao uhvatiti Llorisa na krivoj nozi, pucao je, nije bilo daleko, malo pokraj vratnice. E, tu je, čini se, vrag odnio šalu, barem su takvu poruku poslali Francuzi. Krenuli su po pogodak i ubrzo i izjednačili. Theo Hernandez, a pogodak je glavom zabio Rabiot. Vratili su se svjetski prvaci u utakmicu, a samo pet minuta kasnije bili su već u prednosti. Pogriješio je Atkinson, poigravao se loptom, koju mu je oduzeo Rabiot i uz pomoć Mbappea došao u poziciju da nakon gola upiše i asistenciju. I, nije bio sebičan, vidio je samog Girouda, on je pogodio praznu mrežu. Bio je to Giroudov 50. gol za Francusku, stigao je na samo pogodak do rekordera Thierryja Henryja.


Razigrali su se tada Francuzi, prijetili trećim pogotkom, najbliže je bio Mbappe. Dobio je loptu na peterac, natrčao je na nju i pucao preko gola. Mogi su Australci izjednačiti u samoj završnici prvog dijela, Irvine je pucao glavom, pogodio vratnicu. I, bilo je to sve od Australaca, u nastavku je igrala samo Francuska. Kao da su Francuzi potpuno otpustili kočnice, razigrao se i Mbappe, obrana Socceroosa sve je teže živjela, Griezmannov je udarac izbačen s gol-crte. Opet su samo četiri minute bile dovoljne za novi francuski 'blitzkrieg' iz kojega Australcima nije bilo povratka. Prvo je Mbappe pogodio glavom na ubačaj Dembelea, a onda je Mbappe sjano prošao po lijevoj strani, vrhunski centrirao točno na glavu Girouda, koji tako zabio i svoj 51.gol za reprezentaciju i izjednačio se s Henryjem već u prvoj utakmici. Ima Giroud 36 godina, a još uvijek zabija s osmijehom. S obzirom da nema Benzeme, imat će dosta prilika na ovom SP-u zabijati i dalje. Prije tog pogotka imao je i jedan odličan pokušaj škaricama, nije ni to bilo daleko od rašlja.

Odahnuo je Deschamps, utakmica koja je počela loše za njegovu momčad pretvorila se na kraju u šampionski ples, Francuzi su nakon izjednačenja izgledali baš kao svjetski prvaci, mogli su zabiti još koji gol. I pokazali su da su moćni i bez nekoliko važnih igrača. Spomenimo da je bivši igrač Lokomotive Fran Karačić utakmicu odgledao s klupe Australije.

Golove pogledajte OVDJE



Francuska - Australija 4:1

Al Wakrah. Stadion: Al Janoub.

Sudac: Victor Gomes (Južna Afrika).

FRANCUSKA: Lloris - Pavard (od 89. Kounde), Konate, Upamecano, L.Hernandez (od 13. T. Hernandez) - Tchouameni (od 77. Fofana), Rabiot - Dembele (od 77. Coman), Griezmann, Mbappe - Giroud (od 89. Thuram). Izbornik: Didier Deschamps.

AUSTRALIJA: Ryan - Atkinson (od 85. Degenek), Souttar, Rowles, Behich - McGree (od 73. Mabil), Mooy, Irvine (od 85. Baccus) - Leckie, Duke (od 56. Cummings), Goodwin (od 74. Kuol). Izbornik: Graham Arnold.

Strijelci: 0:1 - Goodwin (9., Leckie), 1:1 - Rabiot (27., T.Hernandez), 2.1 - Giroud (32., Rabiot), 3:1 - Mbappe (68., Dembele), 4:1 - Giroud (72., Mbappe)

Žuti kartoni: Duke, Irvine (Australija).

Crveni kartoni:

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.





Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Olivier GiroudTheo HernandezFrancuska nogometna reprezentacijaAustralska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti