Francuska na Griezmannov pogon izborila finale protiv Portugala

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 07.07.16. | 23:15

Ostala je samo jedna utakmica na Europskom prvenstvu u Francuskoj, ona finalna, a u njoj će igrati Portugal i domaćin prvenstva.

Portugalci su jučer izborili svoj nastup u nedjeljnom finalu te su čekali boljeg iz ogleda Francuske i Njemačke, a večerašnja utakmica je opravdala očekivanja te smo imali priliku gledati jako dobru utakmicu. Mnogi će reći kako smo 'napokon imali priliku gledati jako dobru utakmicu', ali analizu kvalitete nogometa na ovom natjecanju ostavit ćemo za drugu priliku.

Joachim Löw je i večeras priredio malo iznenađenje u sastavu. Probleme s ozljedama Hummelsa, Khedire i Gomeza njemački je izbornik odlučio riješiti stavljanjem Emrea Cana u vezni red te Thomasa Mullera u napad. Vratio se Löw i sustavu s četiri igrača u obrani iako je Kimmich često igrao dosta ofenzivno. No, ipak nije to bila taktika kao ona protiv Italije. S druge strane Didier Deschamps nije imao razloga mijenjati postavu koja je s 5:2 uništila Island pa to nije učinio.

Utakmicu je obilježio Antoine Griezmann. Zabio je napadač Atletica oba pogotka za svoju momčad te tako došao do brojke šest na svojem kontu te tako ispisao povijest jer je samo Michel Platini dao više (9) golova na jednom europskom prvenstvu (1984.). No, iako je Griezmann dao dva gola, možda je ipak bolje reći kako je utakmicu prelomio potez Bastiana Schweinsteigera koji je nesmotreno u samoj završnici prvog poluvremena igrao rukom u svojem šesneastercu te tako skrivio kazneni udarac kojeg je Griezmann pretvorio u gol.

Pogreška Schweinsteigera utoliko je veća jer je Njemačka bila bolja u prvom poluvremenu. Francuzi su imali početni pritisak i nekoliko šansi, no nakon 10-ak minuta 'Elf' je uspio primiriti domaćine i preokrenuti igru u svoju korist. Nisu, doduše, Nijemci uspjeli zabiti gol, opet Müller nije ispunio golgeterska očekivanja, no imali su igru u svojim rukama i otišli bi zadovoljni na poluvrijeme da nije bilo tog jedanaesterca.

Ovako su Francuzi mogli sretniji otići na odmor. Taj im je gol dao na sigurnosti i u nastavak utakmice su opet krenuli žustro. No, kao i u prvom poluvremenu, tako je i u drugom Njemačka uspostavila kontrolu i tražila izjednačenje, ali nikako nisu mogli zabiti gol. Još jednu je odličnu utakmicu odigrao Umtiti, siguran je bio i Lloris, a sve se prelomilo nakon jedne greške obrambenih igrača Njemačke u 72. minuti. Izgubio je 'Elf' loptu u svojem šesnaestercu, do nje došao Pogba koji je dugo lomio svojeg čuvara i na kraju ubacio loptu u peterac. Neuer ju je odbio, ali samo do Griezmanna koji postiže svoj drugi gol na utakmici koji je praktično riješio utakmicu.

Sa zaostatkom od dva pogotka Njemačka je u posljednjih 20 minuta krenula na 'sve ili ništa', a tada je na scenu stupio Lloris. On je zaustavio nekoliko opasnih udaraca Njemačke, a neprecizni su bili Mustafi i Howedes u nekim dobrim pozicijama. Kimmich je pogodio prečku, pokušao je i Draxler iz slobodnog udarca, ali sve je bilo jalovo. Ostalo je 2:0 za Francusku koja u nedjelju igra finale protiv Portugala.

Europsko prvenstvo, polufinale:

Francuska – Njemačka 2:0 (Griezmann 45'-11m, 72')

(foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometu 2016Antoine Griezmann

Ostale Vijesti