Foto: Göztepe Official
Foto: Göztepe Official

FOTO/VIDEO Veliki uspjeh Ivana Mancea, njegov Göztepe vratio se u Süper Ligu!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 29.04.24. | 08:03

Posljednje dvije utakmice u sezoni za momčad iz Izmira bit će revijalnog karaktera, a veliko slavlje koje je potrajalo do ranih jutarnjih sati nije propustio ni predsjednik kluba Rasmus Ankersen.

Nakon što je prije nekoliko kola plasman u Süper Ligu osigurao medijima atraktivni Eyüpspor kojeg s klupe vodi Arda Turan, a na terenu predvodi Prince Ampem, ove nedjelje, dva kola prije kraja prvenstva, s domaćom 2-0 pobjedom protiv Gençlerbirliği direktan plasman u elitni razred turskog nogometa izborio je i Göztepe iz Izmira čiju sportsku politiku kroji Ivan Mance, bivši sportski direktor Rijeke.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mance je u Göztepe stigao prije dvije godine na poziv Rasmus Ankersen, suosnivača kompanije Sports Republic koja ima većinsko vlasništvo klubova kao što su Southampton, Göztepe i Valenciennes. Ankarsen je u vlasničku strukturu turskog drugoligaša, odnosno od sljedeće sezone prvoligaša, ušao prije dvije godine, a jedna od njegovih prvih odluka bila je da na mjesto sportskog direktora postavi Ivana Mancea koji je iza sebe imao izvrsna ostvarenja u Pafosu i Rijeci.

U prvoj sezoni kad je Sport Republic preuzeo klub iz Izmira napravljen je pravi reset, Göztepe je prvenstvo okončao na sedmom mjestu, da bi već u drugoj sezoni uspjeli izboriti povratak u Süper Ligu iako su u to prije početka sezone vjerovati samo oni najveći optimisti.

Göztepe je u ovu sezonu ušao s mladim srpskim stručnjakom Radomirom Kokovićem (40) na klupi, ali budući da je u prvih 12 kola upisao četiri poraza, s njim se dogovoren sporazumni raskid suradnje. Jasnu ambiciju i želju da se ove sezone vrate u elitni razred turskog nogometa čelnici Göztepea i Ivan Mance pokazali su dovevši kao njegovu zamjenu iskusnog bugarskog stručnjaka Stanimira Stoilova (57) koji je prethodno radio kao izbornik Bugarske i Kazahstana, a veliki trag ostavio je u Astani koju je vodio četiri godine. Njegov potpis pokazao se kao pravi ‘jackpot’ budući da je Göztepe u narednih 20 prvenstvenih utakmica upisao 14 pobjeda, četiri remija i samo dva poraza što im je u konačnici dva kola prije kraja osiguralo drugo mjesto u prvenstvu koje nosi direktnu promociju.

Nekadašnjem vrataru, a potom i iznimno uspješnom sportskom direktoru Rijeke, sigurno je posebno drago što je njegov sadašnji klub promociju u viši rang izborio baš protiv Gençlerbirliğija budući da je prije točno 20 godina spomenuta momčad iz Ankare izbacila Rijeku iz Kupa UEFA. Mance tada još nije bio član Rijeke, ali mu je taj poraz, kao i svakom Riječaninu, sasvim sigurno ostao urezan u sjećanje.

Inače, na utakmicu protiv Gençlerbirliğija stigao je i ranije spomenuti predsjednik Rasmus Ankersen, a da u klubu vlada iznimno dobra energija vidjelo se i po fotografiji sa slavlja na kojoj su bili sadašnji, ali i bivši predsjednik kluba Mehmet Sepil čija je ‘kilaža’ 2011. prema Forbesu iznosila milijardu eura.

Budući da je u dvije godine Göztepe na ulazne transfere potrošio manje od 700 tisuća eura, a od izlaznih zaradio više od tri milijuna eura, ovaj uspjeh time je još veći te će CV-u jednog od rijetkih uspješnih hrvatskih sportskih direktora sigurno dati dodatnu težinu.

Spomenimo za kraj kako su pobjedu protiv Gençlerbirliğija potpisali Fıratcan Üzüm (77.) te Ramon Pascal Lundqvist (90+3.), dvojica igrača koji su ogled započeli na klupi, a sljedeće kolo, koje je prema nekim predikcijama trebalo biti ‘kolo odluke’, na kraju će biti revijalno budući da su Eyüpspor, a sada i Göztepe, sav onaj bitan posao za ovu sezonu već odradili.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Goztepeturska nogometna ligaTurskaSuper LigIvan Mance

Ostale Vijesti