FOTO: Pogledajte zbog čega je ukrajinski reprezentativac potjeran iz Rayo Vallecana nakon samo tri dana!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 03.02.17. | 08:30

Roman Zozulja sada nema pravo nastupa do kraja tekuće sezone!

Rayo Vallecano trenutačno boravi u drugoligaškom društvu, s nadom da će se u što skorije vrijeme vratiti u društvo Barcelone, Seville i gradskih suparnika, madridskih Atletica i Reala.

Rayo je inače klub iz Vallecasa, madridske četvrti poznate po svojoj radničkoj pozadini. Navijači Raya su dominantno tako i profilirani, kao pripadnici radničke klase otvoreni svima koji žele podržavati njihov lokalni klub, sa nultom stopom tolerancije spram bilo kakvog oblika diskriminacije. Rayo je u više od nekoliko navrata pokazao kako je privrženost uzajamna, bilo kada su plaćali stanarinu za 85-godišnju žiteljicu kvarta koja je radi sinovljevih dugova ostala bez krova nad glavom, ili kada su prošle sezone na gostujućem dresu nosili uzorak duginih boja u znak solidarnosti sa pripadnicima „sedam društvenih skupina pogođenih nejednakošću i diskriminacijom“.

Ove sezone klub traži put nazad u prvu ligu, ali im ne ide baš najbolje, dapače. Trenutno su tek na 17. mjestu ljestvice, sa samo tri boda više od posljednjeplasiranog Gimnastica. Odlučili su se pojačati tijekom zimskog prijelaznog roka, pa su iz prvoligaša Betisa na posudbu doveli renomiranog ukrajinskog 27-godišnjeg reprezentativca Romana Zozulju, koji je trebao kroz proljeće pogocima pomoći stabilizaciji Raya. Pišemo trebao, jer je napadač u klubu proveo svega tri dana prije nego je klub s njim raskinuo suradnju i poslao ga nazad u matični klub. Razlog?

Navijači Rayo Vallecana, popularni Bukanerosi, otkrili su na Zozuljinim profilima po društvenim mrežama usku vezu između njega i neonacističkih skupina u Ukrajini, koje je veličao putem provokativnih objava. Tako su neki od njegovih tweetova veličali lik i djelo Stepana Bandere, čuvenog ukrajinskog kvislinga i nacističkog kolaboracionista iz razdoblja Drugog svjetskog rata.Zozulja se u jednom od tweetova čak i uspoređivao s njim fizički, dok u onim „blažima“ podržava ukrajinsku vojsku u recentnim sukobima koji traju u toj državi. Također, navijači su iskopali njegove slike u kojima pozira sa visoko uzdignutom „desnicom“, te su čak došli do informacija u kojima je donirao određenu svotu novca nekolicini krajnje nacionalističkih paramilitarnih skupina u Ukrajini.

Sve to je bilo itekako previše za Bukanerose, koji su unatoč svojim otvorenim stavovima zapravo poprilično militantna grupa. Otišli su na trening momčadi i porukom, ali i licem u lice dali do znanja Zozulji da Rayo nije klub u kojem su „nacisti dobrodošli“, te time poslali jasnu poruku vodstvu kluba. Klub je promptno reagirao i potvrdio kako neće koristiti igračeve usluge unatoč registraciji, a iz Betisa su priopćili da je za njega sezona praktički završena jer je registriran za Rayo do kraja sezone, pa više ne može nastupiti za Betis do ljeta.

Oglasio se i sam Zozulja, koji se pokušao opravdati izjavom da „nije povezan sa  simpatizerima bilo kakvih paramilitarnih ili neonacističkih grupa“, ali da „podržava ukrajinsku vojsku koja brani njegovu državu i njene građane“. Bilo kako bilo, izgleda da će svoje političke stavove proklamirati daleko od Vallecasa i to tek na ljeto.

(Foto: Action Images/Twitter)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Roman Zozulja

Ostale Vijesti