REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

FOTO Mijenja se pravilo o zaleđu: Logika će biti obrnuta od sadašnje, ide se na ruku napadačima

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 20.03.24. | 10:12

IFAB je pristao na testnu fazu novog pravila, potvrdila je i FIFA

U cijelom svijetu traju polemike oko VAR-a, kad je ruka, kad nije, ali i što je “pošteno zaleđe”, a među inovatorima “koje se pita” je i Arsene Wenger,

bivši trener Arsenala i što je važnije, sadašnji šef Fifina globalnog razvoja nogometa. Francuzov prijedlog o promjena pravila o zaleđu o kojem se pisalo prije nekoliko mjeseci dobio je zeleno svjetlo i krenut će s testiranjima. Prijedlog je, naime, prihvatilo tijelo zaduženo za donošenja i priznavanje pravila nogometa IFAB.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prema Wengerovom prijedlogu, igrač će biti u dozvoljenoj situaciji bude li makar i jednim malim dijelom svoga tijela iza posljednjeg braniča u fazi napada. Dakle, obrnuto od sadašnje logike, po kojoj je malidio tijela kojim se može postići pogodak (osim dakako ruku) – zaleđe. Implementacija novog pravila imat će pokusno razdoblje. Prvo će se primjenjivati na utakmicama Švedskoj, a potom u Nizozemskoj i Italiji.

Wenger se nadao da će ideja koju je predložio još 2021. zaživjeti ranije i biti primjenjivana već na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, no nikad nije kasno i kucnuo je čas da svoju ideju uskoro vidi i na djelu.

“Ljudi VAR-u najviše zamjeraju pravilo zaleđa. Imali smo dosuđena zaleđa zbog djelića centimetra ili doslovno zbog nosa. Moramo brzo promijeniti situaciju. Ima prostora za promjenu pravila. Ne možemo uzimati u obzir da je dio igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji pa da je on u zaleđu jer smije zabiti nosom”, rekao je francuski stručnjak jednom prilikom zorno oslikavajući apsurdnost pravila.

Screenshot @433Screenshot @433

“Novo pravilo je u fazi proučavanja jer želimo da nogomet svakim danom bude sve ofenzivniji. U 135 godina povijesti mijenjano je samo dva puta. Arsene Wenger nam je iznio jednu mogućnost, a to je da nema zaleđa ako je napadač u zaleđu, a dio tijela kojim možete postići gol u liniji obrane. Na ovaj način bismo imali puno ofenzivniji nogomet”, poručio je predsjednik Fife Gianni Infantino. (G)



Tagovi

Arsene WengerZaleđeVARVAR sobaVAR suciFIFAIFAB

Ostale Vijesti