Arsene Wenger pokreće promjenu pravila o zaleđu i okreće Euro naglavačke

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 19.02.20. | 15:18

Jedva čekamo glasanje.

Problematika oko zaleđa u nogometu vrlo često zbunjuje mnoge navijače, pa i igrače. Koji dio tijela se nalazi u dozvoljenoj poziciji nešto je o čemu knjige mogu napisati i komentatori suđenja u Hrvatskoj. Popularno Oko Sokolovo, odnosno Marijo Strahonja i njegov prethodnik, legendarni Mateo Beusan, bezbroj su puta objašnjavali ovo pravilo, ali i dalje se puno o tome priča.

Rješenje nudi Arsene Wenger, koji je sada šef FIFA-inog globalnog razvoja. On želi ukinuti aktualno pravilo koje kaže da je nogometaš u zaleđu ako je u trenutku upućivanja lopte dio tijela kojim nogometaš može zabiti pogodak bliži gol-liniji od predzadnjeg protivničkog igrača. Dakako, ovo je pravilo koje nikako ne ide u prilog napadačima jer se zbog manje od jednog milimetra i zahvaljujući tehnologiji poništavaju brojni golovi, za koje je golim okom nemoguće utvrdtii da su neregularni, odnosno da se radi o zaleđu.

Ideja koju predlaže legendarni bivši trener Arsenala je da se zaleđe neće dosuditi ako je samo jedan dio tijela kojim se može zabiti gol u ravnini s predzadnjim igračem, već da će igrač biti u zaleđu tek kad je cijelo njegovo tijelo ispred predzadnjeg igrača momčadi koja se brani.

Naravno, ovo je pravilo koje bi dovelo do puno veće slobode za napadače, shodno tome, dodatno otežalo posao braničima. Također, značilo bi to i više golova na utakmicama, što bi moglo pojačati atraktivnost igre i praćenja utakmica. Wenger će ovaj prijedlog predstaviti 29. veljače na Međunarodnom vijeću nogometnih saveza, kada će se i glasati o tome. S obzirom na to kako postoji puno zagovornika njegove ideje, neće nimalo iznenaditi ako se na koncu pravilo i usvoji. U tom slučaju, nova pravila trebala bi zaživjeti već na Europskom prvenstvu ovog ljeta, a to bi neupitno podiglo zanimljivost cijelog natjecanja.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Arsene WengerZaleđe

Ostale Vijesti