REUTERS/Diego Vara
REUTERS/Diego Vara

Finale Cope Libertadores igra se u sjeni nereda na Copacabani, zvučna imena europskih velikana u lovu na naslov prvaka Južne Amerike (VIDEO/GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 04.11.23. | 08:11

Finale 64. izdanja južnoameričke Lige prvaka igra se večeras u 21 sat po hrvatskom vremenu

Fluminense prvi put ili Boca Juniors sedmi put, čime bi se izjednačila s argentinskim Independienteom po broju naslova prvaka Južne Amerike. Večeras oko 23 sata po hrvatskom vremenu, a možda i iza ponoći (u slučaju produžetaka i jedanaesteraca), saznat ćemo 64. osvajača Cope Libertadores. Utakmica se igra na legendarnoj Maracani, na kojoj domaće utakmice, osim brazilske reprezentacije, igraju Flamengo, Botafogo, Vasco da Gama i - Fluminense!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Klub iz Rio de Janeira je do sada samo jednom igrao finale natjecanja, 2008. kada je izgubio nakon raspucavanja jedanaesteraca od LDU-a iz ekvadorskog Quita. Zanimljivo, te 2018. Fluminense je na putu do finala izbacio upravo Bocu Juniors.

Tricolor Flu Fluzao, kako glasi nadimak momčadi iz Rija, danas može postati 11. brazilski klub koji je osvojio naslov prvaka Južne Amerike. Boci Juniors je ovo rekordno 12. finale te ima priliku izjednačiti se s lokalnim rivalom Independienteom iz Avellaneda, grada koji spada u metropolitansko područje Buenos Airesa.

Iza obje momčadi je razočaravajuća sezona u domaćim prvenstvima. Boca Juniors je prvenstvo Argentine završila na sedmom mjestu, a Fluminense se nalazi na osmom mjestu brazilske Serie A. Uz to, obje se momčadi nalaze u vrlo lošoj formi. Fluminense je izgubio dva posljednja susreta u Serie A bez postignutog pogotka, a u posljednjih šest susreta imaju jednu pobjedu i čak četiri poraza, primivši pritom 12 pogodaka. Niti Boca Juniors nema bolji učinak. U posljednjih devet utakmica upisala je samo jednu pobjedu, ne računajući pobjede nakon raspucavanja jedanaesteraca nad Talleres Cordobom u polufinalu Kupa i uzvratu polufinala Cope Libertadores protiv Palmeirasa.

Iako je Fluminense 'domaćin', odnosno sudbina je htjela da će drugo finale natjecanja igrati na svojem stadionu, 'pola Argentine' (procjenjuje se da za Bocu navija nešto manje od 40 posto stanovništva Argentine, kao i za River Plate) napravilo je invaziju na Rio de Janeiro. Iako su navijači argentinskog velikana ostvarili pravo na 20.000 ulaznica, u drugom najvećem brazilskom gradu očekuje se više od 100 tisuća Los Xeneizesa, kako glasi nadimak Bocinih navijača. Navijači Boce u Rio de Jaineiru su se uputili s brojnim avionima, čarterima, s gotovo tisuću automobila i kombija, s više od 120 autobusa, a navijači argentinskog velikana stižu i iz ostalih država Južne Amerike.

Osim što se u Riu igra finale južnoameričke Lige prvaka, isti dan održat će se koncert Red Hot Chilli Peppersa na stadionu Nilton Santos Engenhao, koncert brazilske pjevačice Roberto Carlos u Areni Jockey, kao i prijemni ispiti za nacionalno sveučilište. Ured gradonačelnika Rio de Janeira procjenjuje da će ova događanja do nedjelje privući oko 400.000 posjetitelja, od kojih su neki već rezervirali 82 posto gradskih hotelskih kapaciteta.

Duž Avenide Atlantica uz legendarnu plažu Copacabana postavljena je "Fan zona". Gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paes odobrio je i da se dio argentinskih navijača bez ulaznica smjesti na Sambodromo, prostor na kojem se iz godine u godinu održavaju karnevali, a koji se nalazi četiri kilometra od stadiona.

"Marques de Sapucai Sambodromo" je dužine oko 550 metara između dvije tribine i može ugosti više od 60 tisuća ljudi odjednom. Već je korišten za smještaj argentinskih navijača za finale Svjetskog prvenstva 2014. kada je Argentina izgubila od Njemačke. Spreman je i Terreirao do Samba, prostor pored Sambodroma, kako bi navijači Boce imali mjesta za kampiranje, kao i za parkiranje svojih kamp kućica i autobusa.

No, tako veliki broj rivalskih navijača u istom gradu prouzročio je brojne nerede zbog kojih se čak špekuliralo da bi se utakmica između Fluminensea i Boce Juniors mogla igrati pred - praznom Maracanom! Naime, navijači Fluminensea napali su navijače Boce u Fan Zoni na Copacabani. Tenzije je pokušao smiriti organizator natjecanja Conmebol, objavivši priopćenje u kojem poziva na smirivanje tenzija među navijačima obje momčadi.

"Vrijednosti sporta koji najviše volimo trebale bi potaknuti miroljubivo i harmonično ponašanje. Stoga odbacujemo bilo kakve nasilne i rasističke postupke koji se mogu dogoditi u kontekstu finala," objavio je CONMEBOL.

Ove scene su ipak dosta blaže u odnosnu na finale 2018. koje se igralo između Boce Juniorsa i River Platea kada su danima trajali neredi u glavnom argentinskom gradu u kojem je odigrana prva utakmica finala (2-2), a uzvrat se, zbog velikih tenzija, odigrao na Santiago Bernabeuu (River je slavio nakon produžetaka s 3-1).

Osim što će pobjednik ove utakmice osvojiti naslov prvaka Južne Amerike izborit će plasman na FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo koje se u prosincu održava u Saudijskoj Arabiji, pretposljednje prema postojećem formatu.

Zvučna imena u taborima oba kluba

Glavne zvijezde oba kluba bit će velikani koji su svoje ime izgradili igrajući za najveće europske klubove. Najveća zvijezda u redovima Fluminensea bez premca je Marcelo, peterostruki prvak Europe s Real Madridom koji bi mogao postati 15. igrač koji je u karijeri osvojio Ligu prvaka i Copu Libertadores.

"Ne mislim na sebe kao na renomiranog igrača koji je u karijeri osvojio puno titula. Trenutno uživam u jednom od najboljih trenutaka svoje karijere. Ono što sam ostvario s Real Madridom u prošlosti je povijest. Ono što mi daje motivaciju svakog dana je moment", rekao je legendarni brazilski lijevi bek.

Osim Marcela, član Fluminensea je 40-godišnji bivši prvotimac Fiorentine, Juventusa, Intera, Galatasaraya i Flamenga Felipe Melo (očekuje se da krene s klupe za pričuve), zatim, bivši prvotimac Seville Ganso (34), a posebna priča je argentinski veteran German Cano (35), koji je još 2011. napustio domovinu i preko Kolumbije, Paragvaja i Meksika 2020. stigao u Brazil, a od početka 2022. član je Fluminensea. Cano je ove sezone zabio nevjerojatnih 36 pogodaka u svim natjecanjima od čega 12 u 11 nastupa u Copi Libertadores. Osim što je najbolji strijelac natjecanja, Argentinac je ostvario najbolji golgeterski učinak u Copi Libertadores od Luizaa 2000. koji je za Corinthians zabio 15 pogodaka.

U redovima Boce, pak, igraju tri bivša igrača Manchester Uniteda. Doduše, kapetana Boce Marcosa Roja (33) neće biti na terenu zbog suspenzije kartona, no velika očekivanja Argentinci polažu u vratara Sergija Romera, junaka raspucavanja u polufinalu protiv Palmeirasa, i urugvajskog centarfora Edinsona Cavanija koji je u karijeri igrao za Palermo, Napoli, PSG, Manchester United i Valenciju, prije nego što je na ljeto 2023. stigao u Buenos Aires. U 13 utakmica za Bocu, Cavani je zabio 'samo' tri pogotka, no jedan od njih bio je ključan - prvi pogodak u uzvratnoj utakmici polufinala protiv Palmeirasa koji je završio pobjedom Boce nakon raspucavanja jedanaesteraca (unatoč promašenom udarcu Cavanija).

Osim izostanka Roja, veliki udarac za momčad koji vode Jorge Almiron i Bocin velikan Juan Roman Riquelme, predstavljat će izostanak 21-godišnjeg krilnog napadača Ezequiela Zeballosa za kojeg su se navodno zainteresirali i neki europski klubovi.

Fluminense favorit

Prema tečajevima Germanije prednost se daje Fluminenseu čija se pobjeda vrednuje s 2.15, dok se pobjeda gostujuće Boce Juniors vrednuje s 3.35.

Mogući sastavi

Boca Juniors (4-4-2)

Fluminese (4-4-2)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Copa LibertadoresFluminenseBoca JuniorsMaracanaRio de Janeiro

Ostale Vijesti