PABLO PORCIUNCULA/Action Images
PABLO PORCIUNCULA/Action Images

FIFA priznala Urugvaju dva dodatna naslova svjetskog prvaka?

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.09.21. | 17:54

Smiju nositi dres s četiri zvjezdice.

Urugvaj i FIFA već se godinama spore oko toga koliko Urugvaj ima naslova prvaka svijeta. La Celesti su osvojili inauguralno Svjetsko prvenstvo koje se 1930. održalo upravo u Urugvaju, a onda su 20 godina kasnije u jednoj od najslavnijih utakmica u povijesti nogometa, u popularnom Maracanazu, svladali Brazil na Maracani s 2:1.

Urugvaju se tako službeno bilježe dva naslova prvaka svijeta, 1930. i 1950. No, Urugvajci se s time ne slažu. FIFA je organizacija osnovana 1904., a 1924. i 1928. organizirala je olimpijske nogometne turnire na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu i Amsterdamu i ti turniri su, prema službenim dokumentima, bili naslovljeni kao Svjetska prvenstva. Oba turnira osvojio je Urugvaj.

Upravo je uspjeh nogometnih turnira na tim dvjema Olimpijskim igrama nagnao FIFA-u da organizira vlastito Svjetsko prvenstvo koje je imalo premijeru dvije godine nakon Igara u Amsterdamu.

Urugvaj je dobio domaćinstvo jer je te 1930 slavio 100. obljetnicu od osamostaljenja, ali i zato jer je osvajanjem dva posljednja olimpijska turnira dokazao da je bio najjača nogometna reprezentacija toga doba.

Grb urugvajskog nogometnog saveza tako krase četiri, a ne dvije zvjezdice koje simboliziraju broj svjetskih titula. Ove sezone FIFA je naredila PUMI, proizvođaču sportske opreme koji je dizajnirao i dres Urugvaja, da sa moraju ukloniti grbove na kojima se nalaze četiri zvjezdice.

No, AUF, nogometni savez Urugvaja nikako se nije složio s tom "zamolbom". Urugvajski novinar Sergio Gorzy objavio je kako je PUMA dobila mail od FIFA-e koji je autorizirao dres La Celestea, a na kojem se nalaze četiri zvjezdice.

Prema Gorzyju, to je dokaz da je FIFA i službeno priznala Urugvaju dva naslova prvaka Svijeta prije ere FIFA-inog Svjetskog prvenstva, međutim, prema službenim podacima FIFA je tek autorizirala dres s četiri zvjezdice ne i priznala Urugvaju dvije olimpijske titule iz 20-ih godina prošlog stoljeća. No, i ovo je velika 'pobjeda' za Urugvajce i njihov nogometni savez.


Tagovi

UrugvajUrugvajska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometuFIFA

Ostale Vijesti