Paul Terry/Newscom
Paul Terry/Newscom

Ferenčina će debitirati protiv brata, ima preko 100 HNL utakmica na klupi, a poznat je i po - bejzbol palici

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 06.04.23. | 07:03

Trener koji bi trebao voditi Modre u subotu protiv Lokomotive bio je Čačiću pomoćnik i u Egiptu, a u Dinamo je stigao upravo na inzistiranje dojučerašnjeg šefa. Sad će ga zamijeniti na klupi, kao privremeno rješenje

Ne bude li do subote nekih novih promjena, a one su u Dinamu uvijek moguće, što nas je povijest već toliko puta naučila, Modre će u subotu u Kranjčevićevoj s klupe voditi Roy Ferenčina, uz Sandra Perkovića i 'vječitog pomoćnika' Alena Peternaca. Oni su bili dio stručnog stožera Ante Čačića, a sad bi trebali dobiti priliku u ovoj iznimno važnoj utakmici, a dalje - vidjet ćemo. U tom trojcu prvi među jednakima bio bi Roy Ferenčina, koji je u srijedu navečer, po dolasku u Zagreb iz Šibenika, gdje je Dinamo golom u zadnjoj sekundi izgubio (1:2) i ispao u polufinalu Kupa, iz kluba obaviješten da je on taj. Koliko će dugo Ferenčina, Perković i društvo voditi Dinamo trenutno je teško reći, moguče je da će to biti samo ova utakmica protiv Lokomotive, a moguće i do kraja sezone. Dakako, moglo bi ovisiti i o ishodu dvoboja s 'lokosima'.

Iako je mnogima iznenađenje vidjeti ga u ulozi prvog trenera Dinama, Ferenčina nije novo trenersko ime, niti je neiskusan stručnjak. Uskoro će napuniti 53 godine, rođen je u Americi 1970, otuda i ime Roy. U igračkim danima najviše ga se pamti kao legendu Slavena Belupa, u kojemu je proveo više od 10 godina, tamo je prije više od 15 godina započeo i trenersku karijeru, kao pomoćni trener. Potom je 2008. došao u Lokomotivu, tamo je bio prvi trener juniorske momčadi, zatim pomoćnik u prvoj momčad, a onda i prvi trener kluba s Kajzerice. I u više od godinu i pol dana, upisao je 40-ak utakmica u HNL-u, a kroz njegove su ruke prošli i prve seniorske korake napravili mnogi mladi igrači, poput, recimo, Šime Vrsaljka, koji su kasnije napravili zapažene karijere. Slovio je tada Ferenčina za talentiranog trenera, ali tu epizodu u Lokomotivu ipak mu je obilježila jedna neobična scena. Naime, želeći motivirati i probuditi momčad nakon nekoliko loših rezultata, uoči utakmice protiv zaprešićkog Intera, u svlačionicu je došao s bejzbol-palicom i njome udario po ploči na kojoj je davao upute igračima. Puknula je ploča, puknula je i palica, Lokomotiva je izgubila utakmicu, a Ferenčina je nedugo potom dobio otkaz. Nije ta ideja s bejzbol-palicom uspjela, niti je izazvala željeni efekt kod igrača, niti je njemu pomogla u karijeri, štoviše, još se dugo taj događaj u nogometnim krugovima prepričavao s velikim čuđenjem.

No, nakon nekoliko mjeseci pauze, Ferenčina se vratio na prvoligašku pozornicu, na klupi Slavena Belupa vodio je preko 60 utakmica, zadržao se u Koprivnici pune dvije godine. Skupio je, dakle, više od 100 HNL utakmica na klupi, a onda otišao u Vinogradar, da bi nakon toga dobio posao u Shkendiji iz Tetova. Tamo se nije predugo zadržao, tek dva mjeseca, nakon toga još je u dva navrata trenirao Hrvatski dragovoljac i još jednom Vinogradar. A onda ga je Ante Čačić uzeo za pomoćnika u Egiptu, u Pyramidsu. Kad je završio s poslom u Egiptu, preuzeo je samostalno Kustošiju, u jesen 2021., odradio je u hrvatskom drugoligašu prošlu sezonu, a kad je Ante Čačić dogovorio svoj ostanak na klupi Dinama nakon što je osvojio lanjski naslov prvaka, inzistirao je u klubu na Ferenčinu dolasku u stožer. Roy je napustio Kustošiju i na početku ljetnih priprema prošle godine priključio se Čačiću u Dinamu.

Ferenčina je, zapravo, bio Čačićev prvi suradnik, desna ruka, iako od dolaska u Maksimir nikad nije istupao u javnosti, čak ni u televijskim najavama utakmica ili u poluvremenima prijenosa uživo, tu je zadaću redovito obavljao Alen Peternac. Pa zato Ferenčina i nije bio toliko eksponiran, živio je i radio u sjeni. Stožeru je Čačić zadnjega priključio Sandra Perkovića, koji je već bio suradnik Željka Kopića, ali onda otišao u samostalnu karijeru. Vratio se u Dinamo nakon pobjede 4:0 u zadnjem maksimirskom derbiju s Hajdukom, a eto, ubrzo će i njegova uloga postati mnogo važnija od 'običnog pomoćnika'. Sad će on biti desna ruka Ferenčini, suučesnik u misiji vraćanja Dinama na pobjendičke staze u HNL-u.

Zanimljivo, Roy Ferenčina će svoj prvi nastup kao samostalan trener na klupi Dinama imati u subotu u Kranjčevićevoj, protiv kluba u kojem je započeo ozbiljnu trenersku karijeru, a na čijoj klupi sad sjedi - njegov brat. Naime, Damir Ferenčina pomoćnik je Silviju Čabraji. Još jedna neobičnost u kompletu svih tih neobičnosti, koje se oko Dinama događaju zadnjih tjedana i mjeseci. Kome će od njih dvojice biti prednost što je brat na suprotnoj strani, tko će koga pročitati, odgovor ćemo dobiti u subotu.



Tagovi

Roy FerenčinaGNK DinamoAnte ČačićNK ŠibenikHrvatski nogometni kupNK Lokomotiva

Ostale Vijesti