Borussia s četiri kapitalca i Super Marijom skida Kovača s trona (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.07.19. | 13:25

Bayern će imati sve samo ne lagan posao u obrani naslova.

Na golu će i dalje biti pouzdani Švicarac Burki, u čije izvedbe Favre vjeruje, iako je ovaj 28-godišnjak sklon oscilacijama.

U posljednjoj liniji igrati će igrač Real Madrida na posudbi Achraf Hakimi, desni branič koji, iako je rođen u Madridu, brani boje Maroka.

Stoperski par činiti će tamnoputi Švicarac Manuel Akanji, koji je 2018. godine Basel zamijenio Dortmundom. Ovaj branič je dugoročno ulaganje BVB-a budući da je riječ o 23-godišnjaku. Odličnim predstavama osigurao si je mjesto i dogodine u početnih 11, a mnogi vjeruju kako će igre ovog 186 centimetara visokog braniča u budućnosti samo rasti.

Drugi dio ovog stoperskog para jedan je od najboljih braniča svijeta i povratnik u žuto-crni dres Mats Hummels. Ovaj genijalni stoper produkt je Bayernove škole nogometa, ali je široj nogometnoj javnosti postao poznat nakon fantastičnih igara u dresu BVB-a u periodu od 2008. do 2016. godine, nakon čega odlazi u Bayern, gdje je odradio trogodišnji ugovor pa se odlučio vratiti u klub koji ga je lansirao u orbitu i radi kojeg je postao planetarno poznat. Upravo je sadašnji trener Liverpoola nekoliko puta naglašavao kako je Mats jedan od najboljih stopera na svijetu, te je način na koji igra nogomet ovaj branič potpuno drugačiji od ostalih igrača na njegovoj poziciji.

Mjesto lijevog braniča zauzeo je novi igrač dortmundske Borussije, a riječ je o bivšem igraču Herte, Borussie Monchengladbach i Hoffenheima Nici Schulzu. Ovaj odlični lijevi bek poznat je po svojoj motorici i odličnom centaršutu, a treba napomenuti kako je u dresu Elfa upisao 8 nastupa, a dva puta se upisivao i u listu strijelaca. BVB je za njega izdvojila 25 milijuna eura, što je pravi pokazatelj kako od ovog mladića očekuju velike stvari.

Dirigentsku palicu u veznoj liniji i dalje će u svojim rukama, odnosno nogama, držati belgijski reprezentativac Axel Witsel. Ovaj 30-godišnjak je ranije u svojoj karijeri nastupao za Standard, Benficu i Zenit nakon čega je otišao u Kinu, točnije Quanjian, gdje se zadržao jednu godinu, nakon čega je postalo potpuno jasno kako on ipak odskače talentom i igrom na azijskom kontinentu pa se u ljeto 2018. vratio u BVB u transferu vrijednom 20 milijuna eura. Witsel se već sada može pohvaliti da je za reprezentaciju svoje zemlje skupio troznamenkasti broj nastupa, točnije njih 103, a usput je skupio i devet pogodaka.

Njegov par biti će Julian Brandt, iako ovdje nije riječ o klasičnom srednjem veznom, ali smo ga za potrebe ovog teksta postavili na to mjesto. Brandt je veliki talent njemačkog nogometa od kojeg se očekuje da narednih godina, u paru sa Leroy Saneom i još nekim drugim mladićima, bude okosnica Elfa. U Dortmund je stigao ovog ljeta, a za njegove usluge BVB je morala uplatit 25 milijuna eura njegovom bivšem klubu Bayer Leverkusenu. Zanimljivo, od dolaska u BVB tržišna vrijednost ovog 23-godišnjaka se poduplala pa sada vrijedi velikih 50 milijuna eura.

Na mjestu ofenzivnih veznjaka imamo jedno novo ime, a to je ono Thorgana Hazarda, do sada poznatijeg kao mlađeg brata puno poznatijeg Edena. Thorgen je stigao u BVB iz Monchengladbacha u transferu vrijednom 25,5 milijuna eura. Thorgen ima 26 godina, a najbolje se snalazi na mjestu lijeve polušpice, ali tamo se nalazi jedan od najvećih talenata svjetskog nogometa Jadon Sancho, pa će Lucien Favre ovom paklenom igraču namijeniti neku novu poziciju,

Na mjestu polušpice je po mnogima i najveća legenda kluba iz Dortmunda, a riječ je o pravom majstoru Marcu Reusu. Ovaj 30-godišnjak ostao je vjeran klubu kojeg su napuštali sve velike zvijezde, a navijači BVB-a, koji su poznati po svojim spektakularnom fanatizmu i vjerojatno najglasnijoj podršci s tribina kojeg neki klub iz lige petice ima, mu to nikada neće zaboraviti. Do sada je već skupio 240 nastupa za žuto-crne, a ukupno se u listu strijelac upisao 117 puta. Kapetan za poželjeti.

Lijevo krilo rezervirano je za Jadona Sancha, jednog od najvećih talenata u svijetu nogometa. Ovaj 19-godišnjak stigao je iz Manchester Cityja 2017. godine za smiješnih 7,8 milijuna eura, a ako vas zanima je li opravdao ulaganja u sebe dovoljno je reći da sada, sa 19 godina, ovaj mladić već ima 55 nastupa i 14 pogodaka, a njegova tržišna vrijednost iznosi okruglih 100 milijuna eura.

Iako je Paco Alcacer odradio veoma dobar drugi dio prošle sezone, Favre želi pojačanja u napadu, a na vrhu liste želja nalazi se naš Mario Mandžukić. Super Mario igrač je koji bi se uklopio u svaku momčad na svijetu, a s njegovim prisustvom na terenu profitirali bi svi igrači, a ne treba ni govoriti kako bi zasigurno pospremio i dobra broj otpadaka u mrežu. Mandžo bi bio, uz Reusa i Hummelsa, pravi lider ove mlade momčadi koja bi njegovom akvizicijom u svakoj liniji imala barem jednog i iskusnog igrača s kojim je borba za sam vrh zagarantirana.

I Bayern i BVB se bore za usluge našeg bivšeg reprezentativnog napadača, ali je on u ovim trenucima ipak najbliži prelasku u redove dortmundske momčadi, pa smo ga sukladno tome odlučili uvrstiti u ovu momčad. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti kako bi na to reagirali okorjeli navijači bavarskog kluba, čije je boje Super Mario branio od 2012. do 2014. godine.

BVB je u ovom prijelaznom roku izgubila fantastičnog Amerikanca hrvatskog podrijetla Christiana Pulisica koji će od sljedeće godine braniti boje engleskog Chelsea. Weigl i Guerrreiro su blizu odlaska, a za početnih 11 konkurirat će još i Gotze, Alcacer, Dahoud i Larsen.

U svakom slučaju BVB će dogodine biti ozbiljan konkurent Bayernu, a da jedan Kovač neće imat lagan posao na klupi Bavaraca mogao bi se pobrinuti upravo naš Super Mario, budući da bi s njim na mjestu špice i Hazardom Reusom i Sanchom na mjestu ofenzivnih veznjaka žuto-crni imali ofenzivni dio momčadi koja je svakome u stanju zabiti i po nekoliko pogodaka.

U Bundesligi je spektakl dogodine zagarantiran, stoga ne idite nigdje, i uživajte u onome što se sprema dogodine u njemačkom nogometu.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto:Germanijak, Reuters)


Tagovi

BundesligaNiko KovačBayernPaco AlcacerJadon SanchoJulian BrandtNico SchulzMats HummelsMarco ReusAxel WitselBorussia DortmundLucien FavreMario Mandžukić

Ostale Vijesti