REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

Europska ili Konferencijska liga, pitanje je sad: U prvoj je Dinamo jedan od autsajdera, u drugoj jedan od favorita

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 12:02

Dinamo će na proljeće igrati u jednom od dva europska natjecanja.

Dinamo je s osvojenim bodom protiv Genka premašio zaradu od 14 milijuna eura za ovosezonski nastup u europskim natjecanjima. Dinamo je samim plasmanom u Europsku ligu zaradio nešto više od 12 milijuna eura, a do sada je igrajući drugo najjače europsko natjecanje zaradio dodatnih 1.47 milijuna eura. Ukupno je na račun hrvatskog prvaka ove sezone 'kapnulo' oko 14 milijuna eura.

Ako izbori bod u Londonu Dinamo će zaraditi još 210 tisuća eura za taj bod (630 ako upiše pobjedu), 550 tisuća eura za drugo mjesto u skupini te 500 tisuća eura za plasman u nokaut fazu natjecanja. Preneseno, Dinamov bod u Londonu protiv sigurnog prvog West Hama u plavu blagajnu donosi 1.26 milijuna eura, a pobjeda protiv West Hama 1.68 milijuna.

Svaki idući prolazak europske prepreke nosi dodatnih 1.2 milijuna za osminu finala, 1.8 milijuna za plasman u četvrtfinale, 2.8 milijuna eura za plasman u polufinale te 8.6 milijuna eura za osvajanje natjecanja, odnosno 4.6 za poraz u finalu.

Dinamu europsko proljeće u Europskoj ligi donosi i značajnu financijsku zaradu, gotovo duplo veću nego što će dobiti klubovi koji prođu u drugi krug Konferencijske lige. U trećem europskom natjecanju po snazi klubovi šesnaestine finala zaradit će 300 tisuća eura, prolazak prve prepreke donosi 600 tisuća, prolazak u četvrtfinale milijun eura, prolazak u polufinale dva milijuna eura, naslov pet milijuna, a drugo mjesto tri milijuna.

No, kada bismo financijski motiv igranja europskih natjecanja stavili sa strane, i sagledali isključivo natjecateljski, možemo se zapitati - Je li za Dinamo bolje nastaviti svoj europski put u Europskoj ili Konferencijskoj ligi?

Sintagmu 'europsko proljeće' skovao je pokojni Tomislav Židak i ista je u simboličkom značenju Dinamovim navijačima gotovo pet desetljeća, sve do uspjeha Nenada Bjelice, predstavljala 'Sveti Gral' i nedosanjani san. No, igranje dvije do četiri utakmice na to famozno 'europsko proljeće' dok kalendarski još traje zima, nije nešto čime se europski klubovi posebno 'diče'. Za neke bogatije klubove, te utakmice znače samo dodatnu smetnju u ionako gustom i zahtjevnom ligaškom rasporedu.

Ove sezone Europska liga igra se po drukčijem formatu od dosadašnjih. Osvajači skupina izborili su direktni plasman u osminu finala, a osam drugoplasiranih momčadi skupina igrat će šesnaestinu finala (službeno nazvanom Preliminarnom nokaut fazom) protiv trećeplasiranih momčadi iz Lige prvaka.

U ovom trenutku to su RB Leipzig (može biti i Club Brugge), AC Milan (mogu biti i Atletico Madrid te Porto), Borussia Dortmund, Šerif Tiraspol, Benfica (može biti i Barcelona), Atalanta (mogu biti Villarreal ili Young Boysi), Sevilla (mogu biti Lille, Red Bull Salzburg ili Wolfsburg) i Zenit.

Dinamo je objektivno slabiji od većine ovih suparnika i u slučaju uspješno apsolviranog Olimpijskog stadiona u Londonu postoje velike šanse da će Dinamo 24. veljače 2022. odigrati svoju posljednju europsku utakmicu ove sezone...

No, protiv koga bi Dinamo igrao kada bi izgubio u Londonu, a Genk pobijedio Rapid u Genku?

Dinamo bi tada išao u šesnaestinu finala Konferencijske lige u kojoj bi se nalazilo još osam drugoplasiranih momčadi tog natjecanja (prvoplasirane momčadi skupine idu u osminu finala).

U ovom trenutku to su: Maccabi Tel Aviv, Partizan (mogu biti Anorthosis i Flora), Roma (može biti i Bodo Glimt), Randers (može biti i Jablonec), Slavia Prag (može biti i Union Berlin), Slovan Bratislava (može biti i PAOK), Tottenham (može biti i Vitesse) te Qarabag (može biti i Basel).

Za razliku od šesnaestine finala Europske lige, Dinamo je u Konferencijskoj ligi jači od većine potencijalnih suparnika.

Zapravo, kada bi se gledao europski koeficijent svih klubova koji se trenutno nalaze u Konferencijskoj ligi, samo su Tottenham, Roma i Basel bolje rangirani od Dinama, a Tottenham, Roma, Rennes i Feyenoord vrjedniji od Dinama prema Transfermarktu. S druge strane, Dinamo je 'rangiran' na sredini obje ljestvice Europske lige, u nokaut fazi bit će pri dnu...

Ukratko, Dinamo bi Europskoj ligi bio jedna od slabijih momčadi, i teško bi prošao više od jednog kruga, eventualno ponovi prošlosezonski uspjeh i dohvati četvrtfinale.

S druge strane, Dinamo bi u Konferencijskoj ligi bio konkurentan gotovo svim klubovima natjecanja. Tottenham i Roma ne briljiraju, Rennes i Feyenoord su možda 'na papiru' jači, no ne toliko da ih Dinamo ne bi mogao u dvije utakmice pobijediti.

Iako bi Dinamo neplasmanom u drugi krug Europske lige ostao bez značajnog financijskog kolača, u Konferencijskoj ligi postao bi jedan od (pritajenih) kandidata za europsku titulu. Jer, Dinamo se na zimu svakako mora pojačati, kako zbog Europe tako i zbog HNL-a koji je nikada izjednačeniji.

A kada već u ovaj kontekst stavljamo HNL, iz te perspektive Dinamu bi možda najbolje bilo da se plasira u drugi krug Europske lige, 'pobere pare' i odmah ispadne. Jer, domaća liga je nikad izjednačenija. Kada bi Dinamo do travnja, možda čak i svibnja igrao europska natjecanja, to bi mogao iskoristiti netko od trojica Rijeka, Osijek i Hajduk, a onda Dinamo iduće sezone ne bi imao slične 'brige', već bi se trebao pomiriti s činjenicom da će igrati isključivo Konferencijsku ligu.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoEuropska ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti