Eros s onoga svijeta

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 02.06.20. | 09:00

Ima brzinu, dribling i znanje za igranje u nekoj od lige petice, ali njegova arogancija i indiferentnost mogli bi ga koštati velikih stvari.

Bio je on drugi „Osječanin“ koji je tog ljeta završio u kultnom škotskom klubu, a prije njega to je pošlo za rukom Borni Barišiću, bivšem kapetanu Osijeka koji je još uvijek standardan prvotimac Rangersa.

Spomenuti dvojac je „zapeo za oko“ Stevenu Gerrardu u drugom kolu kvalifikacija za Europsku ligu gdje je njegov Rangers u dvije utakmice bio bolji s ukupnih 2:1. Doduše, Grezda nije nastupao u tim utakmicama, ali je Gerrard izjavio kako je pripremajući se za dvoboj s Osječanima vidio kako je reprezentativac Albanije netko tko je u stanju napraviti velike probleme svakoj obrani pa tako i onoj njegovog Rangersa. Kad se još „na svojoj koži“ uvjerio kako Osijek nije samo neka „youtube momčad“ u kojoj igrači djeluju dobro samo kada ih se gleda preko videa, onda je postalo potpuno jasno kako će Osijek u jednom prijelaznom roku, nakon što su izgubili mogućnost igranja u skupini Europske lige, ostati bez dva ekstremno bitna igrača koji su na terenu radili razliku, naročito kada je riječ o HNL utakmicama.

Spomenuti dvojac nije najbolje krenuo u svoju škotsku avanturu. Zahtjevi tamošnjeg i ovdašnjeg nogometa su dijemetralno suprotni, ali se s vremenom Borna ipak uspio uloviti u koštac s onime što od njega njegov novi trener traži, dok je Eros i dalje nastavio po svome.

Baš kao u svom svijetu, kao da je – s onoga svijeta.

Njegov učinak u dresu škotskog velikana bio je mizeran. Puno premalo je dao s obzirom na to koliko se od njega očekivalo.

S druge strane, treba biti realan i reći kako njegove igračke kvalitete nikada nisu bile sporne, ali način razmišljanja i odnos prema nogometnoj igri, onoj istoj koja ga je od „livada“ na kojima je igrao u dresu Aluminija i Zavrča u konačnici dogurao do kultnog Ibroxa, bio je takav da je njegov pad u igri bio neminovan.

Nitko ne osporava njegovu brzinu, okomitu kretnju, vrhunski dribling i fantastičan prvi korak, ali imati nekoliko atributa na vrhunskoj razini dok su mnogi drugi praktički nepostojeći (faza obrane, timska igra), nešto je što u današnjem nogometnu, odnosno u ozbiljnim momčadima, ne prolazi.

Povrh svega, iako se to znalo puno prije nemilog događaja na rujevičkom stadionu, Eros je „luda glava“. Nekome donese slavu, nekoga nje košta...

No, vratimo se mi epizode u Rangersu.

U redovima škotskog velikana Grezda se zadržao godinu i pol dana. U tom je razdoblju za momčad s Ibroxa odigrao 16 utakmica u svim natjecanjima, a pritom je postigao svega dva pogotka.

Ipak, njegova najupečatljivija utakmica u dresu Rangersa dogodila se kada je njegova tadašnja momčad odigrala prijateljski turnir u kojem je jedan od njihovih protivnika bio i niželigaš Ballymene United. Iako je potpuno jasno kako dvije spomenute momčadi ni u kojem pogledu ne mogu ući u istu rečenicu, isprovociran ponašanjem svojeg suparnika Grezda je pljunuo jednog od igrača Ballymanea nakon čega je, navodno, Gerrard odlučio kako je njegova epizoda u Rangersu stigla do kraja.

“Eros mora znati da ako se ponaša tako, neće predstavljati ovaj klub ni na jednoj razini nogometnog natjecanja. Ovdje ne toleriramo pljuvače, nego se trudimo poštovati suparnike. Nitko tko se tako ponaša neće nositi dres Rangersa, tako da ćemo to riješiti. Ali moram sjesti licem u lice s Erosom i ostalim igračima i čuti njihovu verziju događaja. Ako se dokaže da je kriv za ono za što ga se tereti, za njega više nema mjesta u momčadi”, rekao je tom prilikom nekadašnji kultni veznjak i jedna od najvećih legendi u povijesti Liverpoola, Steven Gerrard.

No, ni tu priči nije kraj. Na stranu to što je krajem prošle godine uhvaćen u vožnji ulicama Glasgowa bez položenog vozačkog ispita, Grezdi ovo nije prvi put da si je svojim ponašanjem van nogometnog terena nanio veliku štetu. Bivši trener Hajduka, Edoardo Reja, javno je obznanio kako, dok je on na čelu albanske reprezentacije, Eros više neće biti pozivan na reprezentativna okupljanja jer je jednom prilikom također prošle godine svojevoljno napustio kamp reprezentacije Albanije uoči kvalifikacijskih utakmica za EP 2020. godine.

Ove zime, nakon neuspješne škotske avanture, Grezda se vratio u Osijek. Odmah je postao jedan od najplaćenijih igrača kluba, uvršten je u početnu postavu usprkos činjenici da s klubom nije prošao pripremni period, ali njegov učinak je zasad izostao. U sedam odigranih prvenstvenih utakmica ove sezone rubrike pogodci i asistencije ostale su prazne, a jedinom čime se istaknuo bila je nemila scena po završetku utakmice u nedjelju navečer.

Njegovo ponašanje i činjenica da je napao napadača Rijeke Antonija Mirka Čolaka nešto je što je za svaku osudu te je jedino normalno da za takvošto „plati“ veliku kaznu.

U službenom priopćenju je bivši albanski reprezentativac izjavio kako ga je Čolak vrijeđao na nacionalnoj osnovi te je upravo to glavni razlog zašto je u konačnici „pukao“. Zanimljivo, Grezda i Čolak su ofenzivci pa je tako mogućnost da se ova dva nogometaša nađu u bliskom kontaktu tokom utakmice dosta mala. Čolak se na cijelu temu oglasio putem službenog priopćenja te putem svojeg Intagram profila, a pritom je izjavio kako Erosu oprašta, ali mu jednako tako sugerira da potraži stručnu pomoć.

Naravno, sve su to stvari koje je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi, ali subjektivni dojam je takav da je Čolak samo kolateralna žrtva isprovociranog prvotimca Osijeka koji, baš kao i velika većina ljudi u klubu, smatra kako je Osijek u Rijeci teško oštećen. Povrh svega, Grezdi ne ide u prilog ni poruka koju je poslao napadaču Rijeke putem Instagrama koju je kasnije NK Rijeka objavila na svojim službenim stranicama. Grezda se u njoj ispričao, a nakon što je ona javno osvanula da se pretpostaviti kako nikakvog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi nije bilo budući da se u tom slučaju ofenzivac Osijeka sigurno ne bi na ovaj način postavio. Iako, ponavljamo, tu je riječ o pretpostavci, jer je nemoguće znati što se sve događalo nakon što je glavni sudac utakmice Igor Pajač odsvirao njezin kraj.

Dodajemo za kraj kako je Eros Grezda još uvijek mlad igrač ekstremno velikog potencijala od koga se očekuju velike stvari, ali da bi napravio veliku karijeru neophodno je da se riješi svojih „mušica“ i da sav svoj fokus preusmjeri na nogometne terene.

Nogometaš nije „faca“ kada gubi i udara šakama, nogometaš je „faca“ kada pobjeđuje i ponaša se u skladu koji mu doliči.

Konačan rezultat nedjeljnje utakmice: Rijeka – Osijek 3:2, Čolak – Grezda 1:0.

Piše: Ižak Ante Sučić

(foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoEros GrezdaOsijek

Ostale Vijesti