Engleski otpaci i nasljednik najskupljeg braniča na svijetu – ovo su igrači koji su eksplodirali ove sezone

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 06.11.19. | 10:59

Popis igrača iz liga ‘petice’ koji su jako napredovali - za neke ste čule, za neke zaboravili, a nekima ćete tek čuti…

Život čudne knjige piše… Život nogometaša još čudnije. Neki nogometaši godinama žive i igraju pod velom sumnje u njihovu kvalitetu, a ponekad im je potreban transfer na totalno drugi dio kontinenta kako bi dokazali svojim kritičarima da su pogriješili. Takav dvojac stigao je iz Premiershipa u Serie A i Primeru, a u ovom tekstu osim njih mjesto su pronašli nogometaši koji su 'eksplodirali' ove sezone i za koje ćemo definitivno čuti još mnogo puta u budućnosti.

Krećemo od napadača. Iako je svoju karijeru iz mrtvih uskrsnuo Jamie Vardy, koji je trenutno najbolji strijelac Premiershipa, a proglašen je igračem mjeseca listopada, on je ipak već veteran s 32 godine na leđima, stoga smo odlučili drugima dati priliku u našem sastavu.

Najubojitiji napadač trenutno u španjolskoj Primeri nije ni Messi, ni Suarez, ni Benzema, ni Griezmann. Njegovo ime je Gerard Moreno i za Villarreal je ove sezone postigao osam golova uz još dvije asistencije. Ovaj 27-godišnji golgeter stigao je na El Madrigal prije nešto više od godinu dana iz Espanyola u čijem omladinskom pogonu je i započeo svoj nogometni put. U međuvremenu je igrao i za mlade momčadi Žute podmornice, ali ga je put opet vraćao u Kataloniju.

Iako je prethodnih sezona bio poprilično učinkovit u dresu Espanyola, zabijavši prvo 13, pa 16 golova u sezoni (2017./18.), ove je postao najubojitiji napadač Primere. Osam golova u 12 utakmica njegov je saldo i trenutno drži vrh ljestvice strijelaca, a Transfermarkt ga procjenjuje na 17 i pol milijuna eura.

 

 

Sljedeći na redu napadač, kojega smo u našoj postavi stavili malo povučenije, jest Domenico Berardi. Talijan je za svoj Sassuolo ove sezone postigao sedam golova uz dvije asistencije te su od njega bolji samo Romelu Lukaku, Atalantin Luis Muriel i neuništvi Ciro Immobile (13 golova).

25-godišnji krilni napadač bio je nada Juventusa, ali tamo nije uopće dobio priliku te je prije četiri godine završio u Sassuolu. Sada pokazuje svoj puni potencijal i moga bi biti jedan od glavnih napadača Italije u narednom periodu. Od debija za nacionalnu momčad prošle godine, upisao je pet nastupa za Azzurre.

Iako bi bilo pošteno staviti u ovu momčad Sergea Gnabrya, koji je potpuno eksplodirao ove sezone te je uz Roberta Lewandowskog, koji igra u formi života, najbolji pojedinac u redovima Bayerna, na krilnim pozicijama odlučili smo staviti nešto manje poznata imena. Pa je tako osim Berardija koji je na desnoj strani, svoje mjesto na lijevom krilu pronašao Marcus Thuram.

Sin legende francuskog nogometa, Liliana Thurama, stigao je u Borussiju Monchengladbach ovog ljeta iz Guingampa za devet milijuna eura. U dosadašnjih deset kola upisao je pet golova i četiri asistencije i jedan je od najzaslužnijih zašto je Gladbach trenutno vodeća momčad Bundeslige. Trenutno su mu 22 godine, a iako je stigao u Njemačku prije par mjeseci, ne bi nas čudilo da ekspresno promijeni sredinu i ode u neki veći europski klub.

Posljednju poziciju, što se prednje ofenzivne četvorke tiče, drži Amine Harit, mladi Marokanac koji je rođen i odrastao u Francuskoj, a mi smo već pobliže pisali o njemu, kao i o Thuramu, u sljedećem tekstu:

Harit trenutno prema specijaliziranom statističkom portalu Whoscored ima ocjenu 7.32 za svoje predstave u dresu Schalkea. Ove sezone je u Bundesligi upisao pet golova i dvije asistencije i glavni je kreator u veznoj liniji 'Rudara'.

Sada se prebacujemo na vezni red. Tu nam liniju drže dva mladića od kojih je jedan već jako dobro poznat od prošle godine, ali ove je nezaustavljiv. Riječ je o 26-godišnjem Thomasu Parteyu, ganskom veznjaku koji briljira u dresu Atletico Madrida. Trenutna ocjena prema Whoscredu je 7.13, a njegovi nastupi pogotovo u Ligi prvaka su još i bolji. Zabio je po pogodak u oba natjecanja, ali njegova mirnoća, snaga i sigurnost u veznom redu ono je što ga drži nezamjenjivim članom Simeoneove momčadi.

Uz njega, mjesto u veznom redu drži Scott McTominay. U jako lošoj sezoni Manchester Uniteda pod vodstvom Ole Gunnara Solskjaera, mladi veznjak je jedna od rijetkih svijetlih točki u toj momčadi. Svoje mjesto u prvoj postavi pronašao je ovaj 22-godišnjak tek kada se Paul Pogba ozlijedio, a prosječna ocjena 7.07 prema Whoscoredu otkriva da se odlično snašao. Takav je i 'eye-test' kada ga se promatra na terenu gdje stiže odraditi sve prljave poslove za Crvene vragove, ali naravno, mladi Škot ne može sam.

Za obranu smo sačuvali Engleze ili igrače koji igraju u Engleskoj. Krenut ćemo s lijeva na desno i to dvojcem dosadašnjeg najvećeg iznenađenja Premiershipa, Leicesterom.

Nakon što su u Manchester United prodali Harrya Maguirea i učinili ga najskupljim stoperom lige, činilo se kako će Lisice teško doći do gornjeg doma engleskog prvenstva. O kako li smo se gadno prevarili. Osim što je Brendan Rodgers oživio Vardya i promovirao mladog Jamesa Madisona u jednu od većih zvijezda ove sezone, on je stvorio i najbolju obranu lige koja je u 11 susreta primila tek osam golova – manje i od vodećeg Liverpoola te drugoplasiranog Manchester Citya.

Najzaslužniji za to je definitivno je mladi stoper Caglar Soyuncu čija je ocjena trenutno oprema Whoscoredu na vrlo visokih 7.25. Ubitačan je u skoku po protivničke igrače, neprelazan na tlu, a tome je uspio pridodati i po gol i asistenciju u napadu. Stigao je na mala vrata ovog ljeta iz Freiburga za 21 milijun eura, a postao je nositelj obrane i igrač kojemu kliču domaći navijači.

 

 

Pored njega s lijeve strane je novopromovirani lijevi bek Gordog Albiona, Ben Chilwell, za čije usluge se najviše interesiraju Manchester City i Chelsea. Mladić je u ofenzivnom dijelu igre jedan od najboljih bekova Premiershipa, a u obrani uz Soyuncua čini sjajan tandem po lijevoj strani. Sve je izglednije da će na ljeto napustiti klub.

Konačno smo stigli do naveliko osporavanog dvojca, koji se u potpunosti preporodio odlaskom iz Premiershipa. Počet ćemo od stopera Rome, Chrisa Smallinga.

Donedavni branič Manchester Uniteda redovno je bio pod paljbom kritika zbog svojih ispodprosječnih predstava na Old Traffordu. Vučica je vidjela u njemu nešto što mnogi nisu, a 29-godišnji stoper koji je od prošle godine postao vegan, fantastično se prilagodio nogometu u Serie A.

Postao je neprelazan, i to u pravom smislui te riječi – jedan je od samo dvojice stopera u talijanskom prvenstvu kojega nisu uspjeli predriblati. Uz to, peti je na ljestvici po dobivenim zračnim duelima sa 71.43% uspješnosti.

Iz tog razloga ne čudi što je Vučica već poslala službenu ponudu za potpuni otkup (trenutno je na posudbi) njegovog ugovora, ali United zasad odbija to učiniti.

 

 

Drugi Englez, 'uljez' u ligi u kojoj baš i nema njegovih sunarodnjaka, jest Kieran Trippier. Njegov transfer iz Tottenhama u redove madridskog Atletica uvelike se činio kao zabuna kada smo prvi put pročitali. Međutim, trener Diego Simeone znao je što radi.

Odlično ga je 'sakrio' u defanzivnom dijelu igre an desnom boku, a prema naprijed 29-godišnji bek je uvijek bio na zadovoljavajućoj razini. Uostalom, nije bezveze dobio (pomalo posprdan) nadimak „novi Beckham“. Koliko Trippier dobro igra, potvrđuju i ocjene na Whoscoredu. U La Ligi mu je prosječna ocjena 7.09, dok je u Ligi prvaka u dva nastupa ona čak 7.65, a igrali su već protiv glavnog suparnika iz skupine, Juventusa.

I za kraj, vratarska pozicija.

Nekoliko golmana iskočilo je ove sezone u ligama petice, a mi smo se dvoumili  između srpskog reprezentativca Predraga Rajkovića i mladog vratara Manchester Citya, trenutno na posudbi u Sheffield Unitedu, Deana Hendersona.

Iako je Reims nakon 12 kola primio uvjerljivo najmanje golova u Ligue 1, njih tek šest, i premda Rajković ima bolju ocjenu na Whoscoredu, mi smo se odlučili za mladog Hendersona. Sheffield je trenutno šestoplasirana momčad Premiershipa i samo bod zaostaje za petoplasiranim Arsenalom.

Mladi Henderson jedan je od najzaslužnijih za to jer je Sheffield momčad s najmanje primljenih golova. Primili su ih tek osam, koliko i Leicester, a u leđa im u toj statističkoj rubrici gledaju i Liverpool i Manchester City.

22-godišnji vratar, inače igrač Građana, ima prosječnu ocjenu 6.69, ali s obzirom da se natječe u najjačoj ligi svijeta, a njegov klub se nalazi u borbi za plasman u Europsku ligu, to moramo posebno honorirati, iako je Rajkovićeva forma na jako visokoj razini.

Ipak, s obzirom da ima tu još mnoštvo igrača koje je napredovalo strelovitom brzinom, poput Chelseajvih mladića Tammya Abrahama i Masona Mounta te Fikaya Tomorija, bili smo primorani složiti još jednu momčad, od nešto poznatijih igrača, ali koji su napravili veliki iskorak ove sezone.

Osim mladića sa Stamford Bridgea, u našu drugu momčad nogometaša koji su najviše napredovali svoje mjesto pronašli su i spomenuti Rajković te Zeki Celik iz Lillea i Eduardo Camavinga, 16-godišnji wunderkind iz Rennesa koji je ovog tjedna dobio francusko državljanstvo.

U obrani je stoper RB Leipziga, Nico Elvedi koji igra sjajno ove sezone, a odmah do njega na boku je njemački reprezentativac Marcel Halstenberg.

U napadu su uz spomenute Mounta i Abrahama, Martin Odegaard i Serge Gnabry, dok je u veznom redu omaleni i vižljasti, ali sjajni Stefano Sensi. Naravno, moglo se tu još naći mjesta i za spomenutog Vardya, kao i Lautara Martineza koji briljira u Interu, ali smatramo da su ti igrači – kao i ovi iz 'druge postave' dobili dosta redaka u medijima, stoga smo odlučili istaknuti one za koje se manje čuje ove sezone, a potupno su zaslužili svoje mjesto u ovom tekstu.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

Tammy AbrahamMason MountMartin OdegaardSerge GnabryEduardo CamavingaStefano SensiMarcel HalstenbergNico ElvediFikayo TomoriZeki CelikDean HendersonAmine HaritDomenico BerardiGerard MorenoMarcus ThuramScott McTominayThomas ParteyBen ChilwellCaglar SoyuncuChris SmallingKieran TrippierPredrag Rajkovićizdvajamo

Ostale Vijesti