Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

El mago Colombiano

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 12.02.24. | 13:45

Ponovno su u Turopolju Gorica i Rijeka odigrali utakmicu u nenogometnim uvjetima i ponovno je Jorge Obregón kući ponio ‘match ball’. Iako su ga početkom sezone mnogi otpisali, Obregón sada djeluje bolje no ikada prije, a uloga jockera s klupe očito mu sjajno odgovara. Sopić mu je jasno dao do znanja što od njega očekuje, a kolumbijski napadač mu za povjerenje uzvraća onako kako to svaki pravi napadač i treba raditi – pogocima!

Prva pjesma koja je zasvirala u svlačionici Rijeke nakon pobjede protiv Gorice bila je megapopularni hit Freed from Desire poznate talijanske kantautorice Gale Rizzatto. Počelo je s lupanjem po stolovima, vrata od svlačionice počela su se tresti, a onda su svi igrači istovremeno zagrmjeli – Rijeka’s on fire, your defence is terrified!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I zaista je tako. Riječani su u drugom dijelu sezone na četiri od četiri, Jorge Obregón igra nogomet života, a obranama suparničkih momčadi to nipošto nije drago. Krenuo je Kolumbijac s izborenim kaznenim udarcem u Gorici kad je Rijeka u 89. došla do 3-2 slavlja, potom je fenomenalno poentirao na Poljudu u 2-1 pobjedi nad Hajdukom, da bi vrlo kvalitetnu utakmicu odradio i protiv Istre 1961 u kojoj ga je jednom sjajnom intervencijom Majstorović zaustavio u postizanju sigurnog pogotka. Drugu utakmicu protiv Gorice u proljetnom dijelu prvenstva započeo je na klupi, ali kad je ušao u igru, sve se promijenilo. Teren je, kao i u prethodnom ogledu, bio u očajom stanju, samo što ovaj put za stanje travnjaka ‘glavni osumnjičeni’ nije bio organizator utakmice, već kiša. Prvih šest minuta sve je izgledalo u redu, ali onda se otvorilo nebo. Nije bilo lako biti na tribinama, još manje na terenu, a onda je jedan od gledatelja koji je stajao neposredno pored okupljenih predstavnika medija naglas prokomentirao: “Zamisli kako je ovima koji se moraju zagrijavati, a na kraju neće ući u igru.”

Jedan od tih koji je po toj jakoj kiši krenuo na zagrijavanje bio je i Rijekin Kolumbijac Jorge Obregón. Budući da je Mirko Marić i u ovoj utakmici u nekoliko navrata pokazao klasu te je jako dobro kombinirao s novim suigračima (postigao je i pogodak koji je opravdano poništen zbog malog zaleđa), neki su vjerojatno pomislili kako će baš Obregon biti jedan od tih nesretnika koji će pokisnuti do gole kože, a da u konačnici neće ući u igru. No, Sopić ga je u 58. minuti bacio u vatru (odnosno vodu) te još jednom pokazao kako u drugom dijelu sezone ima sjajan osjećaj za izmjene!

Samo osam minuta trebalo je Obregónu da zabije svoj prvi pogodak na utakmici. Kako je Pjaca ranije promašio najstrožu kaznu, stvari je u svoje ruke uzeo nepredvidivi 26-godišnjak rodom iz Ortigala. Banić je sigurno među boljim vratarima u HNL-u, ali kod udarca El maga Colombiana ni on nije mogao ništa. Drugi kazneni udarac Obregón je također zabio, a koliko je njegove odluke teško predvidjeti najbolje demonstrira odluka devetke Rijeke da po onom natopljenom i razrovanom terenu odluči pucati – po podu. Kako, zašto, gdje i zbog čega? Nikoga u redovima Rijeke to nije zanimalo. Jedino bitno bilo je da lopta završi u mreži i to se dogodilo.

Zanimljivo. nakon utakmice u Gorici Obregón je postao igrač kojem treba najmanje minuta na terenu da bi se upisao u listu strijelaca u HNL-u ove sezone (118).

Kolumbijski napadač nije tipičan Južnoamerikanac. Ne zanimaju ga izlasci, skupocjene stvari i blještavilo. Na svemu što je napravio u karijeri najviše zahvaljuje Bogu, a iako je njegov put bio trnovit te su šanse da postane profesionalni nogometaš za nekoga tko svoje početke imao u malom selu Ortigalu nedaleko zloglasnog Calija izrazito male, on je u konačnici – i to na poziv Zlatka Dalića – dogurao do HNL-a. U Varaždinu je proveo godinu i pol dana, u Rijeci je sada dvije i pol, a ako želi da se njegov boravak na Kvarneru produlji barem do lipnja sljedeće godine, ovakve predstave kao s početka drugog djela sezone mora pokazivati u kontinuitetu. Ima u njegovoj igri nešto magično, nešto drugačije, nešto što istovremeno podsjeća na nogomet iz prošlog stoljeća i što djeluje kao nogomet budućnosti.

Znao je navijače iziritirati do krajnjih granica, ali ih je isto tako znao svojim pogocima i asistencijama dovesti do ekstaze. Nikad prije kao u posljednjih nekoliko utakmica, ali ako će momčad s Kvarnera nastaviti s ovakvim rezultatima, oni kojima Rijeka teče venama sve ono loše brzo će zaboraviti. Iako djeluje kao da uvijek ima kilogram ili dva viška, iako ponekad odaje dojam jedne krajnje nezainteresirane osobe, Obregonu nitko ne može osporiti da – zna nogomet. Nije Kolumbijac baš vičan stranim jezicima, ali Sopić mu je nekako uspio objasniti što od njega očekuje i koja je njegova uloga u ovoj momčadi. I Obregoat, kako ga je poslije pobjede protiv Gorice na društvenim mrežama prozvao suigrač Lindon Selahi, je to shvatio.

Ovakav Obregón, koji grize, koji trči, koji zabija, koji želi… Možda je baš on onaj famozni ‘x faktor’ kojeg svaka momčad treba. Njegovo buđenje puno znači i za druga dva napadača s kojima Sopić raspolaže, jer Marić se sigurno neće zadovoljiti sjedenjem na klupi, baš kao što ni Ivanoviću neće najbolje sjesti što je u razmaku od nekoliko mjeseci i šireg popisa izbornika Dalića sada toliko nazadovao da je trenutno treći izbor za mjesto isturenog napadača u klubu.

Obregónova obitelj nikada nije napustila granice Kolumbije, u tome ih koči strah od letenja, ali otac je najavio kako će ipak doći na slavlje na Kvarneru ako Rijeka i u lipnju bude na istom mjestu na kojem se nalazi sada. Prije mjesec ili dva , o tome praktički nitko nije razmišljao, ali kako vrijeme odmiče, možda bi Obregón senior već sada trebao baciti oko što se sada nudi na Skyscanneru kako bi na vrijeme uhvatio dobru priliku i barem nešto jeftiniju kartu...



Tagovi

Jorge ObregonHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti