Ejupi je najbolji strijelac Prve HNL, ali Hrvati su vodeći strijelci u ligama od kojih za neke niste nikada ni znali da postoje!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 15.03.17. | 19:54

Hrvati ne zabijaju samo u ligama petice!

Prije nešto više od tjedan dana imali smo razgovor s Muzaferom Ejupijem, Makedoncem u redovima Osijeka koji je trenutačno najbolji strijelac MAXTV Prve HNL.

>>Prvi topnik HNL-a za Germanijak: Izborniku ću se nametnuti golovima!

Kuriozitet je da je u Hrvatskoj prvi strijelac stranac, dok su Hrvati istvoremeno na čelu liste strijelaca u čak četiri države diljem svijeta! Svi znamo za sjajnu golgetersku formu Kramarića, Santinija, Kalinića, ali što je s našim napadačkim vedetama koje za kruh zarađuju daleko od očiju šire nogometne javnosti? E pa, mi ih nismo odlučili držati daleko od srca, već je red da im damo prostora.

>>VIKEND RATNICI Hrvati vikendom odlaze u Austriju igrati nogomet za par stotina eura

Znamo da rijetki pomisle pogledati listu strijelaca moldavske Divizije Nationale, slovenske Prve Lige, bosanskohercegovačke Premierlige ili singapurske S Lige, ali upravo je kod tih liga jedna zajednička stvar – Hrvat na čelu prvenstvene liste strijelaca! Mnogi pratitelji HNL-a su vjerojatno čuli za Josipa Brezovca, koji je određeni period bio član Varaždina, Dinama i Rijeke, iz koje je ove sezone na posudbu s pravom otkupa prešao moldavski šerif iz Tiraspola, zajedno sa Zoranom Kvržićem, također bivšim igračem Rijeke i Osijeka.

Tamo apsolutno briljira; u dvadeset i jednom susretu ove sezone zabio je sjajnih 12 golova i njima pridodao 10 asistencija, što ga je lansiralo na čelo liste strijelaca sa pet golova ispred prvog pratitelja Feschchuka iz Dacije. Ni Kvržiću ne ide loše sa pet golova, ali Brezovcu je veća prijetnja još jedan Hrvat – Igor Banović iz Milsamija, koji na kontu ima pet golova i dvije asistencije.

U susjedstvu također Hrvati drže primat. U Sloveniji sjajnu sezonu ima 24-godišnji Dominik Glavina, bivši igrač Varaždina, Slavena iz Belupa i zaprešićkog Intera, koji je u karijeri imao izlet i u Beitar iz Jeruzalema. On u dresu velenjskog Rudara dijeli vrh liste strijelaca slovenske Prve lige sa velikim talentom Maribora Lukom Zahovičem; obojica imaju po 14 zgoditaka. Sjajnu sezonu u Sloveniji ima i 21-godišnji bivši junior Rijeke Filip Dangubić, koji u dresu Krškog ima 10 golova, a Leon Benko u Olimpiji ima pet.

Ostajemo u susjedstvu; prvo ime liste strijelaca u Bosni i Hercegovini drži Ivan Lendrić, bivši junior Hajduka koji je još 2010. bio najbolji strijelac bosanskohercegovačke Premijer lige sa 16 golova. Nakon godina lutanja po Europi, od Belgije, Austrije, Slovenije, Grčke i Moldavije Lendrić je konačno fromu pronašao gdje ju je i ostavio – u BiH. Lendrić trenutno ima 12 golova i dvije asistencije u dresu Željezničara ove sezone, što je samo tri pogotka manje od njegovog lanjskog učinka od 15 pogodaka.

Ali dok ste za sve ove situacije mogli i čuti, sigurno bi tek poneki od vas znali informaciju da je Hrvat najbolji strijelac i u – dalekom Singapuru!

Da, dobro ste čuli, prvo ime na ljestvici strijelaca u singapurskog S League je 27-godišnji Splićanin Stipe Plazibat, koji brani boje Home Uniteda, trenutno drugoplasirane momčadi tamnošnjeg najvišeg nogometnog ranga. On predvodi listu strijelaca sa šest pogodaka, dok treće mjesto – doduše samo s dva pogotka – drži i Ivan Jakov Džoni, bivši junior Hajduka, sada u dresu Tampines Roversa.

Dok je Džoni tek novajlija u egzotičnom okruženju Dalekog istoka, odakle je ovog ljeta stigao iz slovačke Banske Bistrice, Plazibat je već iskusno ime na tom području. Nakon što je 2013. prešao u japanski FC Gifu, Stipe je više-manje stalno boravio na tom području, seleći se preko Nagasakija i kratke epizode kod kuće u Dugopolju sve do Singapura. Tamo je prvo igrao za Houghang United, u kojem je također briljirao prošle sezona sa 15 pogodaka, da bi ove godine nastavio odličan učinak i u Home Unitedu.

Nisu oni jedini koji zarađuju kruh u egzotičnim sredinama, hrvatskih igrača ima u svakom kutku svijeta, ali ovi su u svojim sredinama u ovom trenutku najbolji. Naravno, nadamo se kako će ih forma i dalje služiti, a njihov rad ćemo svakako nastaviti pratiti i dalje.

(Foto: Facebook)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

Stipe PlazibatDominik GlavinaIvan LendrićJosip Brezovec

Ostale Vijesti