REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Dvostruki prvak Europe želio je Livakovića, ali se odlučio za precijenjenog Engleza

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.12.22. | 10:34

U igri za Dinamovog vratara bili su još Manchester United i Leicester

Hrvatski junak Dominik Livaković postao je hit u nogometnom svijetu nakon što je svojim bravuroznim obranama na utakmicama, a ponajviše kod raspucavanja jedanaesteraca, odveo Hrvatsku u polufinale Svjetskog prvenstva! O njemu pišu svjetski mediji, jedan je od najtraženijih igrača na popularnoj tražilici Transfermarkta, a ponovno se za njegove usluge počinju interesirati europski nogometni velikani...

Mnogi se pitaju, od kud se Livaković stvorio i kako to da još uvijek igra u zagrebačkom Dinamu (kao da je Dinamo neki 'lijevi' klub, koji ne igra svake godine europska natjecanja...)?

Nakon izbacivanja Brazila pojavile su se informacije da je Oliver Khan bio oduševljen njegovom izvedbom protiv Neymara i kompanije te da je momentalno javio upravi kluba da angažiraju Livija budući da je Manuel Neuer (36) zbog ozljede otpao do kraja tekuće sezone.

Međutim, Dinamova jedinica nije novo lice na tržištu nogometnih skauta diljem svijeta. Još 2018. se spominjalo da bi mogao prijeći u Werder Bremen, najbliži njegovom dovođenju bio je Montpellier godinu kasnije, a prošle godine uvelike se pričalo o njegovom prelasku u Romu ili Wolverhamton.

No, svaki puta potencijalne kupce odbila je Dinamova cijena za svojeg vratara. Modri su tražili za njega između 10-12 milijuna eura što je prilično visoki iznos za jednog vratara, a ta cifra je, navodno, prošlog ljeta odbila četiri člana Liga petice, Manchester United, Leicester, Lazio i Nottingham Forest, dvostrukog prvaka Europe (1979. i 1980.) koji se ove sezone nakon 23 godine vratio u najviši rang engleskog nogometa. Šumari su, tvrdi The Athletic, bili najbliži dovođenju hrvatskog vratara.

Vlasnik Šumara, Evangelos Marinakis, želio je pošto-poto zadržati premierligaški status u tekućoj sezoni te je na ljeto potrošio 162 milijuna eura na 24 igrača od kojih su mnogi stigli i kao slobodni igrači. A jedna od ključnih pozicija koju je struka Foresta željela pojačati je bila ona vratarska.

The Athletic tvrdi kako je Dominik Livaković bio jedan od prvih 'pickova' Forestove struke, klub se približio dogovoru s Dinamom, cijena je trebala iznositi oko šest-sedam milijuna eura uz bonuse, dosta manje nego što je Dinamo prethodnih godina tražio za svoju jedinicu, no struka Foresta željela je golmana 'više klase' te se odlučila na dovođenje rezervnog golmana Manchester Uniteda Deana Hendersona koji je stigao na posudbu, a na mjesto drugog vratara doveden je Wayne Hennessey iz Burnleyja kao slobodni igrač.

Nottingham Forest se trenutno nalazi na 18. mjestu Premier lige s tri boda više od posljednjeg Wolverhamptona (još jednog nesuđenog Livakovićevog kluba) i bod manje od zone spasa (West Ham i Everton). Uz to Nottingham Forest je momčad s drugom najlošijom obranom u Premier ligi s 30 primljenih pogodaka. Koliko im je dovođenje dovođenje Hendersona, koji prema Transfermarktu vrijedi gotovo tri puta više od Livakovića, ispred našeg golmana bio pametan potez, prosudite sami, no, sigurni smo, da će klubovi ove zime ili ljeta morati izdvojiti više novaca od spomenutih šest milijuna eura kako bi u svoje redove doveli hrvatsku hobotnicu.

No, tko zna, možda se Livaković povede doktrinom klupskog mu i reprezentativnog kolege Mislava Oršića i zaključi kako 'nema većeg kluba od Dinama'.... (nr)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDominik LivakovićNottingham ForestDean Henderson

Ostale Vijesti