Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Dvoboj Dinama i Lokomotive više nije 'zicer svih zicera', danas se očekuju promjene u kadru oba zagrebačka kluba (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 20.02.22. | 08:28

Dvoboj između Dinama i Lokomotive počinje u 17:05 uz izravni prijenos na Arenisport 3. Sudac utakmice je Igor Pajač iz Svetog Ivana Zeline.

Dok je do prije nekoliko sezona ishod ove utakmice bio izvjestan, još od proljeća 2018. kada je Lokomotiva dvaput pobijedila Dinamo, jednom s 4:1, a drugi put s 3:1, igra na pobjedu Dinama više nije ‘zicer svih zicera’. U posljednjih 16 međusobnih dvoboja, Dinamo je slavio 10 puta, Lokomotiva četiri puta, a dvije utakmice završile su neriješeno.

(1.25) Dinamo (5.80) Lokomotiva (12.0)

Samo u aktualnoj sezoni Dinamo je na Maksimiru slavio s minimalnih 1:0 pogotkom Mislava Oršića u kasnoj fazi utakmice iako je Lokomotiva promašila veliki broj prigoda i zaslužila je, prema mišljenju mnogih, barem bod. Taj dvoboj odigrao se nakon teškog poraza Dinama u Tiraspolju od kojeg su Krznarove trupe bile ‘grogirane’ i na kraju su teškom mukom stigli do pobjede. A Dinamo je tada još imao Lovru Majera, Kristijana Jakića...

Drugi međusobni dvoboj ove sezone bio je dijametralno suprotan. Igrao se nakon uvjerljive Dinamove pobjede nad Rapidom (3:1), Mateo Marić zabio je u 8., Kreševan Santini obranio je penal Bruni Petkoviću pred kraj prvog dijela, zadarski golman bio je prvo ime susreta, a u sudačkoj nadoknadi poništen je i pogodak Dine Perića. Dinamo je dominirao, zaslužio je najmanje bod, a Lokomotiva je slavila s 1:0. Tim porazom pokrenuta je druga kriza Dinama, nakon koje su uslijedili domaći remiji protiv Osijeka i Genka, pobjeda nad Šibenikom i dva vezana domaća poraza, protiv Rijeke i Hajduka. Lokomotiva je pokrenula crnu seriju u tijeku koje je Krznar podnesao ostavku, a prvu momčad kluba preuzeo je Željko Kopić.

Sada Plavi dočekuju Lokose u puno boljem raspoloženju, unatoč porazu u Sevilli, ali uz imperativ pobjede i s dosta velikim brojem igrača koji neće konkurirati za ovaj dvoboj. Marko Tolić i Stefan Ristovski ne mogu nastupiti zbog kartona, Luka Ivanušec propustio je dvoboj u Sevilli, a sigurno ga neće biti niti danas. Možda čak propusti i uzvrat protiv Seville te derbi s Osijekom koji se idući vikend igra na Gradskom vrtu. Više ćemo znati idući tjedan. Kevin Theophile morao je napustiti dvoboj protiv Seville na poluvremenu i gotovo sigurno ga neće biti danas u sastavu, a u udarnih 11 ne očekuje se niti rekonvalescent Komnen Andrić.

Željko Kopić ima dovoljno široki kadar da nadomjesti igrače koji danas neće zaigrati. Za očekivati je da će odmoriti i kapetana Arijana Ademija koji je pred kraj utakmice na Sanchez Pizjuanu dobio neugodan udarac, ali je s njime na kraju sve u redu. No, Dinamov kapetan je ove sezone propustio priličan broj utakmica zbog ozljede i objektivno je za očekivati poštedu u ovom dvoboju. Bolje da odmori i uskoči po potrebi, nego da Dinamo ostane bez kapetana u dvobojima sa Sevillom i Osijekom...

"Očekujem motiviranu, rastrčanu Lokomotivu, željnu dokazivanja, a naš je cilj doigrati još jednu kvalitetnu utakmicu i uzeti nova tri boda, koja su nam jako važna. Moramo biti jako ozbiljni, imati jasnu ideju. Sastav ću odrediti neposredno prije utakmice, odabrat ću 11 koju su u ovom trenutku najbolji za ovu utakmicu", rekao je Kopić.

S obzirom na to da je Dinamo djelovao dosta dobro u igri s tri napadača, od kojih se Bruno Petković često spuštao na poziciju 'desetke', a Ivanušec je upitan za dvoboj u četvrtak, moguća je varijanta da će i protiv Lokomotive Kopić krenuti s trojicom u špici. Doduše, umjesto Denija Jurića, koji je zapucao sjajnu šansu i onemogućio Dinamo da dočeka Sevillu s golom zaostatka, mogao bi od prve minute krenuti Mahir Emreli, vrijedno pojačanje iz Varšavske Legije.

Problema s izostancima ima i Silvijo Čabraja na klupi Lokomotive. Zbog kartona neće biti Hajdina Salihua, Ibrahima Aliyua i Enisa Čokaja, no potonji ionako ne bi nastupio zbog ozljede koju je zaradio na prošloj utakmici prošlog kola protiv Istre 1961 (1:1). Još otprije nema Justina de Haasa, a pod upitnikom je i Dinamovac na posudbi Jakov-Anton Vasilj.

Za razliku od Dinama, koji mora pobijediti kako bi se dodatno odvojio Osijeku, Hajduku i Rijeci, Lokomotiva nema imperativ pobjede iako momčad s Kajzerice s bodom može skočiti na petu poziciju. Ta peta pozicija ne donosi plasman u europska natjecanja, ali sa sobom nosi 'prestiž' najbolje momčadi 'ostatka lige', odnosno družine koja se ne bori za titulu.

Uz sve to u Lokomotivi igra nekoliko igrača koji se nadaju da će jednoga dana (ponovno ili prvi put) obući dres najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Na posudbi u Lokomotivi nalaze se Ivan Nevistić, Sandro Kulenović i mladi Jakov-Anton Vasilj, sva trojica vide svoju budućnost u Dinamu, kao i još neki Lokomotivini 'klinci' predvođeni 'kapitalcem' Lukasom Kačavendom koji je već dugo na radaru Maksimira, ali i brojnih europskih klubova. Ima li bolje pozornice za nametnuti se Dinamovom stručnom stožeru nego u međusobnoj utakmici protiv gradskog suparnika?

"Zna se Dinamova snaga, bodovi su Plavima imperativ i sigurno će napraviti sve ne bi li stigli do pobjede. Ne vjerujem da će biti uzdrmani nakon poraza u Sevilli. Dinamove će misli sigurno biti usmjerene na uzvrat protiv Seville. Znam kako ćemo se postaviti, ali neka to ostane naša mala tajna. Oršić? Nećemo mu prilijepiti 'flaster'. O njemu će se brinuti Cipetić i Mersinaj, a bude li igrao na drugoj strani Miličević i Soldo. Ako krene u sredini, tu su Maleš i Marić", objasnio je trener Lokosa Silvijo Čabraja.

U današnjoj utakmici sve osim pobjede Dinama predstavljalo bi prilično rješenje. Osim što je Dinamo po igračkom kadru najbolja momčad lige, nalazi se u dobroj formi i, vrlo bitno, Plavi imaju taj imperativ pobjede. Prvenstvo je ove sezone toliko kvalitetno i zanimljivo, da si Dinamo više ne smije priuštiti kiks protiv nominalno dosta slabijeg protivnika. Pogotovo na domaćem terenu. Recimo, da Dinamo u prvom dijelu sezone nije izgubio od Lokomotive, da je dobio Slaven Belupa i Istru 1961 na Maksimiru, da je osvojio tih neočekivano-izgubljenih osam bodova, sada bi imao veliku prednost pred konkurencijom i ne bi se pričalo o nikad zanimljivijoj borbi za naslov već o još jednoj od 'uobičajenih' sezona u kojima je Dinamo stigao na korak do titule dok još kalendarski nismo niti ušli u proljeće.

No, dobro da je tako. Zbog toga će nam vikend derbija idući tjedan biti napet da ne može biti napetiji, zbog toga se veselimo svakoj utakmici 1.HNL, pa tako i dvoboju Dinama i Lokomotive u kojem smo do prije nekoliko sezona znali pobjednika, a danas, pokazale su utakmice u posljednje četiri godine, znamo da se može dogoditi iznenađenje....

(1.25) Dinamo (5.80) Lokomotiva (12.0)

OČEKIVANI SASTAVI

Dinamo (3-4-1-2)

Lokomotiva (4-2-3-1)

1. HNL, 24. kolo

Petak, 18. veljače

Gorica – Slaven Belupo 0:3

Subota, 19. veljače

Hrvatski dragovoljac – Hajduk 0:3

Istra 1961 – Osijek 2:3

Nedjelja, 20. veljače

Rijeka – Šibenik (15.00)

Dinamo – Lokomotiva (17.05)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+!


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLokomotiva ZagrebNK Lokomotiva

Ostale Vijesti