Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dvije Livajine majstorije za Hajdukovih plus osam pred Dinamom!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.08.23. | 20:53

Gol i asistencija u njegovu stilu u prvih 15 minuta bili su dovoljni za trijumf Bijelih protiv Rudeša (2-0)

Gol i asistencija, dva majstorska poteza Marka Livaje u prvih 15 minuta prelomili su utakmicu protiv Rudeša! Bijeli su slavili 2-0, imaju 12 od mogućih 12 bodova na startu prvenstva.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nije bila rijetkost prijašnjih godina da je Hajduk, nakon onakvih europskih razočaranja, kakvo je neki dan doživio u Solunu (poraz 3-0 od PAOK-a), krenuo posrtati i na HNL travnjacima. Kao što nije bila rijetkost ni ti da momčadi poput Rudeša naplate te europske frustracije Bijelih i bace ih u negativan niz. Međutim, ovaj je Hajduk, očito, zreliji, ozbiljniji. Trebalo mu je samo 15-ak minuta da u Kranjčevićevoj dohvati dva gola prednosti i potom do kraja rutinski tu prednost do kraja i održi i upiše nova tri boda. Maksimalan je Hajduk na početku sezone, a Dinamu, koji ima utakmicu manje od Bijelih, bježi već osam bodova.

Kao i obično, u Kranjčevićevoj je Hajduk bio poput domaćina, na tribinama velika većina njegovih navijača, nije im smetalo niti poskupljenje ulaznica, na koju se Rudeš odlučio za ovu priliku. Prilazne ulice bile su zatvorene već satima prije utakmice, na ulazima gužva, redovi, Kranjčevićeva je, definitivno, Hajdukovo dvorište na svakoj utakmici Bijelih. A bit će ih do kraja sezone još tri, nadaju se Hajdukovi navijači da će baš ovdje proslaviti naslov, jer u zadnjem kolu Splićani igraju u Kranjčevićevoj s Lokomotivom. Prisluškivali smo razgovor jedne grupe 'hajdukovaca' koji su si već glasno zamišljali kako će tek izgledati tribine u tom zadnjem kolu. Dakako, nakon ovakvog početka sezone, apetiti rastu, navijačka očekivanja bujaju. Bila je na zapadnoj tribini i jedna malobrojna skupina navijača Rudeša, koje nije dala, kvalitetno se navijanjem odupirala brojnim navijačima Bijelih.

Robert Prosinečki i njegov Rudeš ni u petom kolu nisu upisali prvi bod. Nadao se Prosinečki da bi solidne igre momčad u protekle dvije-tri utakmice mogle napokon donijeti i nagradu, da bi se baš protiv Hajduka moglo otvoriti. No, već u četvrtoj minuti bilo je jasno da će na prve bodove Rudeš još pričekati. Ivan Leko, koji je utakmicu zbog kazne gledao s tribine, nije puno rotirao momčad, bio je to, uglavnom, najjači Hajduk u ovom trenutku. Dolček na desnom krilu, Sahiti je preselio na lijevo, Mlakar na klupu. I, baš je Dolček odlično asistirao Marku Livaji, on primio loptu okrenut leđima golu, 'otresao' Camposa i zatresao mrežu.

Rani je gol dao Hajduku dodatna krila, a Livaja je bio posebno nadahnut. Prvo je proigrao Sahitija, gurnuo ga u matnu poziciju, no Kralj je njegov udarac obranio. Onda još jedna Livajina majstorija, u svom stilu kroz obranu po zemlji dodao je Melnjaku, opet je on bio u ulozi golgetera i odigrao ju je besprijekorno. Zanimljivo je čitavu utakmicu bilo i u novinarskoj loži, tamo je, naime, sjedio Ivan Leko u društvu jednoga od članova stožera, Tomislava Rogića. Imao je Leko slušalice u uhu, mobitel u ruci, nismo vijdeli, naravno, je li i s kim komunicirao na klupi, je li davao kakve smjernice v.d.-u Adnanu Čustoviću. Ali, imali, zapravo, live prijenos, Leko, a pogotovo Rogić bili su vrlo aktivni, s tribine davali upute igračima.

"Emire, Emireee, naprijed!... Niko, Niko, čuvaj loptu!...Ivaneee, zabij to, Ivane!", čulo se gotovo svake minute. Skakali su na sudačke odluke, na neke loše odluke svojih igrača, nije Leko, ako je suditi po reakcijama bio baš posve zadovoljan s nekim dijelovima izvedbe svojih igrača. A Rogić je bio i temperamentniji, znao je i udariti po stolu, opsovati... Odigrali su Leko i on uistinu zahtjevnih 90 minuta na tribini.


Nakon tog drugog gola, Hajduk je malo usporio. Livaja se zabavljao, bilo je tu dobrih poteza, vidjeli smo i jednu 'rabonu', ali ne previše opasnosti za Kralja. Rudeš je, pak, malo došao k sebi, počeo prijetiti, Ljubanović je pucao u blok, Latković u vanjski dio mreže, Šare je pokušao s desne strane iznenaditi Lučića, nije uspio.

Gledali smo u nastavku ipak malo drukčiju utakmicu. Rudeš je imao inicijativu, imao je i prilike, poput Latkovićeva udarca s desne strane preko gola, Lazarova glavom u Hajdukova vratara ili pokušaj Ljubanovića. Hajduk je, zato, mogao riješiti utakmicu 12 minuta prije kraja, Dolček je bio dobroj poziciji, ali loše završio, udarac je bio neprecizan. Ne moramo ni opisivati reakciju Tomislava Rogića na tribini! Pa, iako je Rudeš popravio dojam u nastavku, iako će možda statistika pokazati da su domaćini mogli uhvatiti više od poraza, zapravo, pravi je dojam da Hajdukova pobjeda ni u jednom trenu nije bila ugrožena, Bijeli su rutinski odradili svoju prvu Kranjčevićevu ove sezone.

Rudeš - Hajduk 0-2

Zagreb. Stadion: Kranjčevićeva. Gledatelja 4050. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćnici: Dino Knez (Osijek) i Dominik Benković (Zaprešić). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Ivan Mihalj (Velika Gorica).

RUDEŠ: Kralj - Campos, Matić. Bašić - Šare (od 68.Plazonja), Pasariček (od 81.Stipić), Vukmanović (od 64. Srbljinović), Tomečak - Lazarov (od 64. Mašala), Latković - Ljubanović (od 81.Rešetar). Trener: Robert Prosinečki.

HAJDUK: Lučić - Moufi, Šarlija, Diallo, Melnjak - Sigur, Krovinović (od 79.Lauš) - Dolček (od 79.Dajaku), Ofoe (od 61.Benrahou), Sahiti (od 61. Mlakar) - Livaja (od 90.Kalik). Trener: Adnan Čustović.

Strijelci: 0-1 - Livaja (4., Dolček), 0-2 - Melnjak (15., Livaja).

Žuti kartoni: Matić, Lazarov (Rudeš)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

NK RudešHajdukHNL

Ostale Vijesti