VALENTYN OGIRENKO/Action Images
VALENTYN OGIRENKO/Action Images

Duh '92. i dalje živi: Danska je u polufinalu Europskog prvenstva (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.07.21. | 19:48

U dobroj utakmici u Bakuu Danska je pobijedila Češku.

Reprezentacija Danske treći je polufinalist Eura 2020 u kojem će igrati protiv boljega iz dvoboja Ukrajina - Engleska. Danska je na stadionu u Bakuu svladala Češku 2:1 i tako se plasirala u prvo polufinale Eura nakon 1992. u Švedskoj kada su stignuli do trona.

Danska je oba pogotka zabila u prvom poluvremenu (Delaney 5', Dolberg 42') da bi najbolji strijelac Eura i Češke Patrik Schick zabio u 49. za konačni rezultat. Unatoč pritisku u nastavku, Češka nije uspjela izjednačiti i dohvatiti produžetke...

Početak utakmice bio je sjajan. Prvi su zaprijetili Česi preko Coufala  da bi Danska povela već u 5. minuti utakmice. Stryger Larsen je uputio ubačaj iz kornera, a obrana Češke zaboravila je na Thomasa Delaneyja koji, treba reći, fantastičnim udarcem glavom matira nemoćnog Tomasa Vaclika.

Pogodak Delaneyja pogledajte OVDJE.

To je bio 24. pogodak glavom na ovom Euru, čime je oboren rekord natjecanja.

Danska je u početnim minutama utakmice bila goropadna, nakon pokušaja Patrika Schicka na češkoj strani, dvije sjajne prigode propustili su Mikkel Damsgaard i Delaney i propustili odvesti svoju momčad na dva razlike. Ipak, nakon 20 minuta, Češka je uspjela zagospodariti terenom, a prvu pravu prigodu imali su nakon lošeg ispucavanja Kaspera Schmecihlea, lopta je došla do Tomaša Holeša no danski golman iskupio se obranivši udarac češkog veznjaka iskosa.

Danska je prepustila Česima posjed lopte i prijetila iz svojeg najjačeg oružja, kontranapada. Iznimno opasni bili su Braithwaite, Dolberg i Larsen. U 38. Damsgaard nagovijestio je novi pogodak Danske sjajnim udarcem kojeg je Vaclik obranio, da bi u 42. Skandinavci ipak udvostručili svoju prednost.

Maehle je sjajnom vanjskom felšom uputio centaršut s lijeve strane, a Dolberg je prihvatio loptu na drugoj stativi i sigurno zabio za 2:0.

Pogodak Dolberga pogledajte OVDJE.

U prvom dijelu Danska je prema statističkom segmentu bila za nijansu bolja, no prema rezultatskom, prednost od 2:0 činila se dovoljnom za polufinale.

Međutim, Češka je u nastavak utakmice ušla kao puštena slanca. Schmeichel je odmah na otvaranju nastavka imao dvije sjajne intervencije, obranio je udarce Krmenčika, koji je ušao na poluvremenu, i Baraka, da bi u 48. Češka zabila preko goda drugoga nego Patrika Schicka.

Coufal je centrirao a Schick je majstorskim udarcem zabio za svoj peti pogodak na turniru čime se izjednačio s Cristianom Ronaldom na vrhu ljestvice strijelaca, ali i s Milanom Barošem koji je do danas zabio najviše pogodaka za Češku na velikom natjecanju (također pet, 2004.).

Novi pogodak Schicka pogledajte OVDJE.

Danska se potom povukla, prepustila posjed Češkoj i ponovno svoje prilike tražila iz kontranapada. To je urodilo plodom, jer su Skandinavci uspjeli umrtviti napade Češke koja je prvu veliku šansu dočekala tek u 72. minuti. Lopta je nakon pogreške danske obrane stigla do Jankta kojem udarac blokira Kjaer. Veliki udarac Češka je doživjela u 75. kada je zbog ozljede igru morao napustiti najbolji igrač Patrik Schick.

U 78. Poulsen imao dobar pokušaj s distance, ali je Vaclik bio siguran. Potom su Česi imali dva opasna ubačaja u danski kazneni prostor, ali lopta nije stigla do mete, da bi u 82. Maehle imao matnu šansu, sjurio se na Vaclika iskosa, no golman Češke bio je ponovno siguran.

Pomoćni sudac pokazao je šest minuta nadoknade, Češka je preskakanjem igre pokušavala ekspresno stići do kaznenog prostora Danske, no bezuspješno. Danska je u polufinalu Eura prvi put nakon Europskog prvenstva 1992. kojeg su i osvojili.



Tagovi

DanskaDanska nogometna reprezentacijaČeškačeška nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti