Drakonska kazna! Rusi izbačeni sa Olimpijskih igara i SP-a u nogometu u Kataru

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 09.12.19. | 11:32

Ogromna kazna za ruski sport.

Kako prenosi Sky News i BBC, Svjetska anti-dopinška agencija WADA kaznila je Rusiju sa četverogodišnjom zabranom natjecanja u svim sportovima, uključujući Olimpijske igre koje će se održati u Tokiju nadolazećeg ljeta (2020.), kao i na Svjetskom prvenstvu 2022. koje će se održati u Kataru. Na skorašnjem Europskom prvenstvu 2020. godine ipak će moći nastupiti jer Uefa ne podliježe WADA-inim pravilima.

 

 

Izvršni odbor Svjetske anti-dopinške agencije jednoglasno je donio ovu odluku na zasjedanju u Lausannei u Švicarskoj. Razlog izbacivanja je manipuliranje laboratorijskim podacima koje je Ruska anti-dopinška agencija predala istražiteljima u siječnju ove godine. Prije četiri godine, WADA je izašla u javnost s objavom da su pronađena 643 uzorka potizivna na doping, a da su bila skrivena od ruskih vlasti. Zbog toga je Ruska atletska federacija dobila suspenziju za Olimpijske igre u Riju, kao i 111 individualnih sportaša iz Rusije.

Oni su WADA-i trebali predati podatke kao uvjet da im se ukine trogodišnja suspenzija zbog prethodnog dopinškog skandala koji je 'sponzoriran' od same države Rusije. Iz tog razloga, na Zimskim olimpijskim igrama u Pyongchangu 2018. godine, 168 ruskih sportaša natjecalo se pod neutralnom zastavom zbog skandala na Igrama u Sočiju.

Dodajmo da je WADA odlučila da će se ruski sportaši koji mogu dokazati svoju nevinost u navedenim dopinškim skandalima, moći nastupati pod neutralnom zastavom, kao što su to napravili (individualni) ruski sportaši u Pyongchangu.

Ovo je najveća kazna za jednu državu koju je WADA ikada 'odriješila'. Predsjednik Svjetske anti-dopinške agencije, Sir Craig Reedie izjavio je da je "predugo ruski doping umanjivao  značaj čistog sporta".

"Rusija je dobila svaku moguću priliku da se dovede u red i da se pridruži globalnoj anti-dopinškoj zajednici za dobro svojih sportaša i integritet sporta, ali je izabrala nastaviti svoj put obmanjivanja i negiranja", dodao je Reedie.

Rusi imaju 21 dan da upute žalbu na ovu odluku.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

Ruska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Olimpijske igre

Ostale Vijesti