Doktor za Azere spasio Hrvatsku na startu kvalifikacija za Euro

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.03.19. | 00:01

Andrej Kramarić zakucao je pobjednički gol za Hrvatsku u preokretu protiv Azerbajdžana i donio Daliću i društvu prva tri boda u kvalifikacijama za Euro.

Hrvatska je nervozno kreunula u utakmicu protiv Azerbajdžana, gubila veći dio prvog poluvremena, ali potom je Borna Barišić svojim prvijencem za reprezentaciju vratio egal uoči poluvremena, a potom je Andrej Kramarić, svojim drugim golom protiv Azera osigurao pobjedu 2:1 u prvom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Krenulo je odlično za Hrvatsku, već u trećoj minuti Borna Barišić probio je lijevi bok i vratio centaršut u sredinu, Andrej Kramarić odlično je prihvatio loptu na vrhu peterca, ali udarac iz okreta završio je u bloku gostujuće reprezentacije.

Iako su mnogi nakon takvog starta očekivali furiozan pritisak Vatrenih, dogodilo se upravo suprotno, hrvatski napadi bili su jalovi, a u 13. minuti susreta Hrvatska je umalo kažnjena. Jedna naizgled bezopasna lopta iznenadila je Domagoja Vidu, stoper hrvatske reprezentacije poskliznuo se i pao te dozvolio Šejdajevu situaciju jedan na jedan s Kalinićem, ali golman Aston Ville ostao je pribran i sjajno obranio pokušaj napadača gostiju.

Ono što su propustili u prijašnjoj situaciji, nisu u 19. minuti. Mateo Kovačić dao je mlitavu alibi loptu u sredinu, suprotno svemu onom na što je Dalić upozoravao uoči utakmice, a njegov jeftino prodan poklon gosti su prihvatili objeručke.

Šejdajev se sjurio ovaj put po desnoj strani napada Azerbajdžana, ostao jedan na jedan s Ćaletom-Carom, povaljao ga i opalio u suprotan kut, lopta se nezgodno odbila putem i od prečke odsjela u mreži nemoćnog Kalinića.

Vatreni su potom jurnuli po izjednačenje, ali nisu uspjeli stvoriti izgledniju priliku. Najbolju je imao Andrej Kramarić nakon kornera u 36. minuti, glavom je samo skrenuo loptu, ali Agajev je fantastično obranio na crti.

U 41. minuti Modrić je odigrao dvostruko dodavanje s Perišićem koji mu je vratio loptu u srcu šesnaesterca, no njegov udarac glavom fijuknuo je tik uz stativu.

No, tri minute kasnije situacija se vratila u normalu, ponovo sjajna akcija nakon kornera, Perišić je na prvoj stativi prebacio do Ćalete-Cara, čiji udarac glavom Agajev brani, ali Borna Barišić bio je na mjestu i svojim prvim golom za reprezentaciju pogađa iz blizne za 1:1.

Ovaj gol trebao je opustiti Vatrene i omogućiti nešto mirniji nastavak te skorašnje iznenađenje, ali od svega toga nismo vidjeli puno.

Prvu veću priliku u nastavku čekali smo desetak minuta, ali i ona je bila plod genijalnosti hrvatskog kapetana, više nego neka uigrana akcija. Modrić je u 56. minuti namjestio loptu na 20-ak metara od gola iskosa i odlično pucao, ali Agajev je bio spreman na njegov pokušaj i izvadio je udarac ispod prečke.

Uvidjevši kako Hrvatska ne dominira onako kako su mnogi očekivali, Dalić je odigrao dvije karte iz svog špila uvevši rekovalescenta Antu Rebića umjesto debitanta Brune Petkovića, a nekoliko minuta kasnije i Bornu Barišića umjesto danas indisponiranog Kovačića.

Ipak, u 78. mintuti Zlatku Daliću se ukazao reprezentativac koji je trenutačno u najboljoj formi – Andrej Kramarić, napadač Hoffenheima dočepao se jedne zalutale lopte na rubu šesnaesterca, ušao u sredinu s lijeve strane prebacio loptu na desnu nogu i fantastičnom parabolom smjestio loptu u suprotan kut za 2:1. Kramiju je ovo bio prvi gol u tekućim kalifikacijama i ukupno drugi protiv Azerbajdžana. Naime, zabio im je uvodni gol u kvalifikacijama za Euro 2016. godine u visokoj pobjedi 6:0.

U 86. minuti Vatreni su mogli uvjerljivije slaviti, Luka Modrić odlično je podvalio Ivanu Perišiću iz slobodnog udarca, napadač Intera desnom je pucao iz okreta, njegov pokušaj ispao je loš udarac na gol, ali odlično dodavanje za strijelca Kramarića, koji je trčao na drugu stativu, ali vatrena devetka nije stigla do lopte.

Vatreni nisu otvorili kvalifikacije kako su željeli, na koncu nećemo dugo pratiti igru hrvatske reprezentacije, ali ono najvažnije je tu – tri boda.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Kvalifikacije za EuroHrvatska nogometna reprezentacijaBorna BarišićAndrej Kramarić

Ostale Vijesti