Dobitnici i gubitnici odgode Eura za godinu dana

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 04.04.20. | 09:08

Vatrenima ova odgoda definitivno ne ide na ruku, dok bi se nekoliko reprezentacija moglo "okoristiti" jednogodišnjom odgodom.

Europsko nogometno prvenstvo, to sada znamo već neko vrijeme, odgođeno je za 2021. godinu. Za nešto više od godinu dana, točnije od 11. lipnja do 11. srpnja, gledat ćemo smotru reprezentacija Starog kontinenta, a mi smo 'bacili pogled' na sve sudionike i njihov kadar te smo dali svoj sud - tko su dobitnici, a tko gubitnici odgode Eura za ljeto sljedeće godine.

Na prvu loptu, možemo se složiti da su dobitnici sami nogometaši, poglavito oni koji igraju na njavišem nivou i po 50-60 utakmica u sezoni, dok su gubitnici naravno - navijači, gledatelji, fanatici.

Ipak, što se tiče samih aktera na travnjaku, krećemo s dobitnicima, iako ozljede i forma iduće sezone lako mogu preokrenuti stvari.

ENGLESKA

Gledajući potencijal, mladost i nedostatak iskustva - najveći dobitnici uz Nizozemce su Englezi. Razlog zašto ih smatramo ipak većim dobitnicima leži u činjenici što su se njihova dva od tri glavna ofenzivna igrača ozlijedila ove polusezone. Harry Kane i Marcus Rashford nisu igrali nogomet od siječnja ove godine i pitanje je kakve bi forme došli na prvenstvo da ono počinje za dva i pol mjeseca. Ovako, osim što će se oporaviti od ozljede - računamo, naravno da ih neće ponovno zadesiti dogodine -  do ljeta sljedeće godine cijela momčad Garetha Southgatea će dobiti dodatno na iskustvu. Tko zna, možda će konačno i John Stones zaigrati kako zna i umije te bi mogli u obrani dobit "granit" zajedno s Maguireom, dok bi imali jedan od najubojitijih napada.

NIZOZEMSKA

Odmah ispod Gordog Albiona, iz praktičkih istih razloga, nalazi se Nizozemska. Momčad Ronalda Koemana, koji ostaje sve do završetka europske smotre na njihovoj klupi, ima dodatnu sezonu da se uigra, ali prvenstveno, vrati u formu. Njihove glavne karike ove su sezone odigrali sezone privikavanja na nove sredine, riječ je naravno o Frenkieju de Jongu, Matthijsu de Ligtu i Stevenu Bergwijnu, kao i Donnyu van de Beeku te Donyellu Malenu.

ITALIJA

Iako se o njima manje priča, mlada jezgra Talijana sve više raste, a oni su posebno oduševili u ovim kvalifiikacijama. Momčad na čijim vratima stoji 21-godišnji Gigi Donnarumma, godinu stariji Federico Chiesa, te 25-godišnji Milanov stoper Alessio Romagnoli, s vremenom samo mogu samo znanjem i psihičkom stabilnošću narasti. Uz to, za sljedećju godinu oporavit će se i Nicolo Zaniolo, 20-godišnji Romin kreativac koji je pokidao ligamente te sigurno ne bi nastupio ovog ljeta. Roberto Mancini je okupio sjajnu družinu koja bi sljedeće godine mogla napraviti velik podvig.

NORVEŠKA

Posljednja reprezentacija na listi dobitnika je ona koja uopće još nije osigurala plasman na Euro. Upravo iz tog razloga smo stavili Norvešku, koja će dobiti dodatno na iskustvu. Ako se pitate zašto Norvežani, nemojte zaboraviti da njihov boje brane Erling Braut Haaland, Martin Odegaard, kao i Sander Berge najskuplje pojačanje u povijesti Sheffield Uniteda, najugodnijeg iznenađenja ovogodišnjeg Premiershipa. Tu su još i oni nešto stariji, Elyounoussi, Elabdelloui, kao i još par mladića poput Krostoffera Ajera, Hakona Evjena i Rafika Zekhninija. Ukoliko Norvežani slave protiv Srbije u polufinalnom dijelu baraža, a potom svladaju i boljeg iz okršaja Škotske i Izraela, ići će u skupinu s Hrvatskom.

Gubitnici

HRVATSKA I LUKA MODRIĆ

To nas nažalost dovodi do gubitnika u ovoj odgodi. Iako ne želimo biti pesmistični, činjenica je kako dodatna godina na leđima Luke Modrića čija je budućnost u madridskom Realu upitna zbog manje minutaže, dodatna otegotna okolnost. Mladići poput Josipa Brekala još nisu u potpunosti stasali, iako će ova sezona njemu i Vlašiću biti od najveće koristi. Međutim, senatori i nositelji igre nam ulaze u godine. Modrić će biti nadomak 36. godini života na Euru 2021. godine, će ući u 34. godinu, Lovren će praktički napuniti 32, kao i Domagoj Vida. Koliko će izbornik Zlatko Dalić uspjeti kroz nekakve prijateljske utakmice moći uigrati mlađe momke poput Ćalete-Cara ostaje pitanje. Sve u svemu, velika žal je što Luka i ostatak 'vatrene družine' neće ovog ljeta moći napasti glavne favorite za naslov na Europskom prvenstvu.

RONALDO I PORTUGAL

Ne muče godine samo Modrića i društvo. Lukin dobar prijatelj Cristiano Ronaldo ima sličan "problem" jer će već dobrano zagaziti u 37. godinu života kada suci označe početak 11. lipnja. Vođu, ličnost i takav stroj za golove teško da će čak i zemlja talentirana poput Portugala moći tek tako zamijeniti zvijezdu Juventusa, iako će Joao Felix dobiti krucijalnih godinu dana za dizanje samopouzdanja i fizičke snage. Osim Ronalda, u godine je zašao i Joao Moutinho koji će imati 35 na prvenstvu, iako izbornik Fernando Santos na toj poziciji ima već sada fantastične Rubena Nevesa i Brunu Fernandesa. Iako su oni donekle svojevrsni gubitnici, lako se ovo može preokrenuti u "pobjednike" ako se Felix razdrma sljedeće sezone, na čelu sa ovim sjajnim dvojcem iz veznog reda.

BELGIJA

Godine nisu ni na strani Belgijaca. Iako je treće mjesto sa Svjetskog prvenstva u Rusiji odličan rezultat, činjenica je da se još više očekivalo od ove zlatne generacije. Do početka ili za vrijeme Eura 2021. godine, glavni igrači Kevin De Bruyne i Eden Hazard imat će 30 godina, Axel Witsel i Toby Alderweireld po 32, dok će Jan Vertonghenu na plećima biti 34 godine. Ukoliko se zvijezda Reala, Hazard, nastavi ozlijeđivati i ne paziti na prehranu, izabranici Roberta Martineza bi mogli ispasti puno ranije nego je očekivano. Ipak, svi se oni nadaju da bi i oni mogli imati "labuđi pjev" poput Vatrenih na Mundijalu, ali pritisak na posljednjem natjecanju ove zlatne generacije bit će naročit.

ÅGE HAREIDE

Nesretan splet okolnosti učinio je da se danski izbornik umirovi bez odlaska na posljednje veliko natjecanje. Bivši igrač Manchester Citya i Norwicha, a danas 66-godišnji strateg koji je karijeru gradio isključivo u Skandinaviji, otići će u trenersku mirovinu ovog ljeta. Norvežaninu naime ugovor istjeće krajem srpnja ovog ljeta, a već je ranije da će ga od sljedeće sezone naslijediti Kasper Hjulmand. Šteta za izbornika, ali i za Dance koji su - sjećamo se jako dobro - vrlo namučili Vatrene u osmini finala Svjetskog prvenstva, kada smo ih prošli tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

(Foto: Reuters)


Tagovi

izdvajamoTalijanska nogometna reprezentacijaAge HareideMarcus RashfordHarry KaneMatthijs de LigtFrenkie de JongEngleska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2020Hrvatska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaCristiano RonaldoLuka Modrić

Ostale Vijesti