Pixsell
Pixsell

Dinamu slijedi 'stari znanac' kojeg je izbacio u sezoni koja podsjeća na tekuću (GRAFIKA/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 20.08.23. | 09:35

Dinamovu euro-povijest velikim su dijelom obilježili upravo klubovi iz Češke.

"Kroz Europsku ligu napravili smo neke od najboljih rezultata u klupskoj povijesti. Neka to bude i sada", rekao je nakon šokantnog ispadanja od AEK-a Dominik Livaković. No, na putu do grupne faze Europske lige Dinamu prijeti prvak Češke, ujedno i najtrofejniji češki klub svih vremena, Sparta iz Praga. Prva utakmica igra se u Maksimiru 24. kolovoza, a uzvrat tjedan dana kasnije (31. kolovoza) u Pragu.

Možemo reći kako su međunarodne utakmice s klubovima iz Češke obilježile Dinamovu povijesti. Prvu europsku utakmicu pod okriljem UEFA-e Dinamo je odigrao kao prvak SFRJ Jugoslavije 1958. u Maksimiru protiv praške Dukle. Dvoboj je završio 2-2, a u Pragu je Dukla slavila s 2-1 i prošla dalje. I sljedeća dva europska susreta Dinamo je odigrao protiv Čeha. Kao osvajači Kupa bivše države Plavi su 1960. izbacili Rudu Hvezdu (Crvenu zvijezdu) iz Brna u četvrtfinalu Kupa pobjednika Kupova (u natjecanju je sudjelovalo tek 10 europskih klubova). Dvoboj u Brnu završio je 0-0, a u Maksimiru su precizni bili Željko Matuš i Dražan Jerković.

Naravno, priča oko 'Zambatinog novčića' u dvoboju protiv Spartaka iz Brna u prvom kolu opjevanog Kupa velesajamskih gradova postala je jedan od najvećih mitova u Dinamovoj povijesti. Nakon 2-0 u Maksimiru, Spartak je slavio s 2-0 u Brnu. Tada nije bilo produžetaka, niti raspucavanja jedanaesteraca. Za prolaz dalje bacao se novčić. Mit, kojeg je kasnije opovrgnuo sam Slaven Zambata, govori kako su Dinamovi igrači počeli slaviti prolaz i prije nego što je novčić pao na pod. Nastala je gužva i sudac utakmice nije imao drugog izbora nego proglasiti Dinamo pobjednikom. Sve ostalo je povijest. Plavi su nakon lutrije bacanja novčića, sudbine ili prokletstva, kako vam je draže, prošli dalje i na kraju su otišli do samoga kraja i Hrvatskoj donijeli prvi i za sada jedini međunarodni nogometni trofej.

Iako je Dinamo naknadno 'prezimio' u Europi (sezona 1969./70. u KPK), desetljećima se govorilo kako zbog tog 'prokletstva Zambatinog novčića', Dinamo ne može dohvatiti Božić u europskim natjecanjima. To 'prokletstvo' prekinuto je 2018. kada je Dinamo, nakon 49 godina izborio 'proljeće u Europi', a prvu 'proljetnu' utakmicu odigrao 14. veljače 2019., na obljetnicu Dinamovog povratka imena u - Češkoj. Plavi su, unatoč dobroj igri, izgubili od Viktorije Plzen 1-2, ali su u uzvratu slavili s 3-0 i prošli dalje.

Dinamo je, dakle, protiv Čeha upisao prvi euro-susret ikada, prvi euro-prolaz (i euro-pobjedu) u svojoj povijesti, prvi prolaz u 'epskom' osvajanju KVG-a, ali i prvu euro-utakmicu u drugom dijelu sezone nakon 49 godina čekanja.

SA SPARTOM IZ PRAGA SAMO JEDNOM

Što se idućeg Dinamovog protivnika Sparte tiče, Plavi su s najjačom češkom ekipom igrali u prvom kolu posljednjeg izdanja Kupa UEFA-e (2008./09.), odnosno u svojevrsnim 'kvalifikacijama' za Ligu UEFA-e koja se od iduće sezone preoblikovala u Europsku ligu. Dinamo je u Kup UEFA ispao nakon što je u trećem pretkolu Lige prvaka s ukupnih 1-5 izgubio od Šahtara. Plavi su se tada nalazili u 'prijelaznoj' sezoni, budući da su na ljeto Maksimirsku 128 napustili Luka Modrić, Ognjen Vukojević i Hrvoje Čale, igrači koji su obilježili prethodne šampionske godine zagrebačkog kluba, a klub se okrenuo inozemnom tržištu dovevši Pedra Moralesa, Luisa Ibaneza, Adriana Calella i Guillerma Suareza. Sada bi Spartu Plavi mogli dočekati bez igrača koji su obilježili prethodne šampionske godine, a Dinamo se okrenuo inozemnom tržištu (Mihajličenko, Kaneko, Bernauer...)

Dinamu je ogorčena javnost tada davala minimalne šanse za prolaz. Ipak, Plavi su pod paskom Branka Ivankovića u Zagrebu odigrali solidnu utakmicu bez pogodaka, a onda u uzvratu odigrali 3-3. Mario Mandžukić nije zabio, ali je u novoj svojevrsnoj 'simultanki' sudjelovao kod sva tri Dinamova pogotka i bio nepremostiva prepreka za obranu Sparte. Za Dinamo su zabijali Pedro Morales, Dejan Lovren i Milan Badelj, a na kraju je Dinamo zbog gola u gostima prošao dalje. Toj utakmici prethodili su neredi Bad Blue Boysa u Pragu.

A kada smo već kod poveznica s tekućom sezonom, napomenimo kako je Dinamo u rujnu 2008. između dvomeča sa Spartom u Maksimiru izgubio od Hajduka s 0-2...

SPARTA NA DANSKI POGON

U tadašnjoj Sparti iz Praga igrao je Miroslav Slepička koji je u zimskom prijelaznom roku prešao u Dinamo, a u vrhu napada današnje Sparte igra Jan Kuchta, ujedno i drugi najskuplji igrač kluba (četiri milijuna eura). Skuplji od njega (pet milijuna) je jedino kapetan, defenzivni veznjak Ladislav Krejci koji u Sparti igra na poziciji desnog stopera u liniji s trojicom. Sparta ima dosta dobru ofenzivnu liniju, osim Kuchte, Dinamovcima će prijetiti Nigerijac Victor Olatunji, zatim srpski ofenzivac Veljko Birmančević, Slovak Lukas Haraslin te domaći igrači Lukas Sadilek i talentirani Adam Karabec. U obrambenoj liniji igraju dva Danca stoper Asger Sorensen i Casper Hojer, a tu je i mladi reprezentativac Češke Martin Vitik. Pozicije bekova drže dva češka reprezentativca, desni Tomaš Wiesner i lijevi Jaroslav Zeleny.

Momčad vodi danski stručnjak Brian Priske, stoga ne čudi da osim dva ranije spomenuta Danca, na vratima Sparte stoji danski golman Peter Vindahl Jensen koji je u Prag stigao na posudbu iz AZ Alkmaara. Priske u pravilu igra u 3-4-3 formaciji koja se u defenzivnom segmentu transformira u 5-4-1.

Ukupna vrijednost Sparte prema Transfermarktu iznosi 43.85 milijuna eura, što je podosta manje od Dinamovih 108.9 milijuna. No, Dinamo bi do spomenutog dvomeča mogli napustiti Josip Šutalo, Dominik Livaković i Luka Ivanušec što bi Dinamu 'oduzelo' 42 milijuna eura i tada razlika u vrijednosti ne bi bila toliko velika u odnosu na hrvatskog prvaka, čak i ako Dinamo dovede Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića.

Sparta je novo prvenstvo Češke otvorila sjajno, nakon pet kola imaju 13 bodova uz gol-razliku 14-4, što znači da zabijaju gotovo tri po utakmici. U Ligi prvaka također nisu izgubili u 90. minuta. Dvoboj u Kopenhagenu završio je bez pogodaka, a u Pragu 1-1, te je Copenhagen prošao dalje nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca.

Dinamo i Sparta odigrali su utakmicu i na nedavnim pripremama u Sloveniji. Dinamo je bio bolji čitavu utakmicu, no rezultat je završio 1-1. Sparta je povela u 2. preko Jakuba Peseka, a izjednačio je Petković iz kaznenog udarca u 14. Za Plave je to bila generalka pred početak za sada ne baš najuspješnije sezone koja dosta podsjeća na sezonu 2008./09., a koja je na kraju ipak završila dobro po modri navijački puk.

Moguća postava Sparte:

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.





Tagovi

Dinamo ZagrebSparta PragEuropska liga

Ostale Vijesti