Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamov izazov: Luda sezona s happy endom, emocijama i trofejima. Ali, takva se više ne smije ponoviti!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 23.05.24. | 09:00

O ovoj sezoni pričat će se uvijek kao jednoj od najnevjerojatnijih, najuspješnijih. No, u Maksimiru tek sad počinje posao, napraviti sve da idućih godina klub i momčad više ne proživljavaju take turbulencije

Čekajući Dinamove igrače u utrobi Rujevice, gledajući ih pritom kako se vesele, ljube medalje i prolijevaju pjenušac, pokušali smo u tih nekoliko minuta još jednom proći kroz cijelu sezonu. Od onih priprema u Brdu kod Kranja, kad Igor Bišćan nije znao tko će mu doći, tko otići i na koga će moći računati, preko Superkupa i onog promašenog kaznenog udarca Petkovića protiv Hajduka na startu HNL-a, nakon kojega je uslijedio preokret, koji je Splićanima dao neočekivani zamah. 'Ono' u Ateni, smjena trenera, filmsko ukazanje Sergeja Jakirovića, stalne klupske borbe, potonuće u Pragu, Prištini, minus 10 (i više) za Hajdukom i Rijekom, odlazak Brekala na Poljud, poraz od Lokomotive... Procesuirajući u glavi te slike, koje su se mijenjale poput slajdova, ove scene slavlja, dočeka u Maksimiru, bakljada na ulazima u Zagreb i punog Maksimira na HNL dvobojima, izgledaju nadrealno. Kao neka paralelna stvarnost! Kao da je sezona trajala šest godina.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nogomet je i u Dinamovom slučaju još jednom pokazao koliko je nepredvidljiv, koliko se toga može promijeniti u nekoliko dana, tjedana, da ne govorimo o mjesecima, Modri su, nakon što je statistika tijekom jeseni i početkom proljeća 'pričala priču' o najneuspješnijoj sezoni u bližoj povijesti, na kraju doživjeli jednu od najuspješnijih. Superkup, prvenstvo i Kup, trostruka kruna, ali i ne samo to. Taj preokret s happy endom, taj pobjednički mentalitet, 'karakter Real Madrida', te emocije i probuđena široka podrška navijača, sinergija s tribinama, to kako su u najvažnijim trenucima igrali Petković, Baturina, Nevistić, Mišić, Hoxha, Kulenović..., kako je reagirao Jakirović i mijenjao krivulju sezone, o toj sezoni pričat će se godinama, generacijama, kao o jednoj od najnevjerojatnijih. Mjerna jedinica za nemogući pothvat, za izlaske iz kriza i za poklič 'nema predaje', bit će u Dinamu uvijek sezona 2023./24.

No, onog trenutka kad je ispodprosječni Jakov Titlić odsvirao kraj finala Kupa, ili nešto kasnije kad su mjehurići pjenušca prestali dražiti nepca maksimirskih slavljenika, Dinamo je ukoračio u novi izazov. Najveći i najvažniji za novu maksimirsku vlast na čelu s Velimirom Zajecom. Dosad su se bavili unutrašnjim preslagivanjima, rješavanjem financijskih pitanja, repovima iz prošlosti, navijačima i članstvom, nekim drugim strateškim pitanjima. Sve je to važno, naravno, svaki taj segment čini 'puninu' kluba, međutim, sad je pred njima onaj najveći i često najteži posao, u svakom slučaju najvidljiviji i najodgovorniji. Sad moraju uprijeti u sastavljanje momčadi, prijelazni rok, pojačanja, mlade igrače... Već sutra, a najkasnije početkom idućeg tjedna Zajec i suradnici moraju sjesti sa Sergejem Jakirovićem, otkloniti i službeno sve dvojbe oko njegova ostanka na klupi, ako one postoje i krenuti zajedno u zidanje Dinama, koji će napasti Ligu prvaka i biti glavni favorit za još jedan naslov prvaka. Iako je Zajec više puta rekao da stoji iza Jakirovića, iako bi ga nakon dvostruke krune bilo doista suludo mijenjati, sumnje o nekakvom nepovjerenju, nezadovoljstvu, stalno su u zraku, glasine se brzo šire. I na Rujevici, nakon finala, više od polovica ljudi iz nogometnih krugova, involviranih u razne priče (ponekad i sulude teorije zavjere) s kojima smo pričali, bili su spremni ponuditi okladu da Jakirović neće ostati Dinamov trener. Prema tome, tu dvojbu treba što prije riješiti, ne samo izjavama već konkrentim djelima.

Druga je vruća tema - Bruno Petković. Iako će Zajec reći da on i nije tema, jer je Dinamov igrač pod ugovorom, jasno je da Petkovićev odlazak visi u zraku i da i tu priču treba što ranije zatvoriti. Ako odlazi, moraju mu odmah tražiti zamjenu, vidjeti kakav profil napadača treba Dinamu, ako ga žele i mogu zadržati, onda to moraju i učiniti. Ponuditi mu veći ugovor, bonuse, štogod, samo da ostane. Treba li prodati Baturinu i kako popuniti 'roster', koje igrače dovesti, koliko Dinamo uopće može potrošiti na pojačanja?

"Pojačat ćemo se i idemo po Ligu prvaka. Momčadi treba kontinuitet, jer kontinuitet je za rezultat najvažniji", kazao je Zajec za Germanijak nakon utakmice. Ide Dinamu na ruku što ovog ljeta nema Superkupa, prvenstvno počinje tek 2.ili 3.kolovoza, još ako Real osvoji naslov prvaka Europe pa Modri uistinu krenu u Europi iz play-offa Lige prvaka!? San snova i dodatni poguranac, koji pomaže da se u Maksimiru ovog ljeta počne stvarati još moćniji i jači Dinamo. Međutim, baš zato, bit će to pravi izazov. Ne smije se lutati, ne smije se previše promašivati s odlukama i procjenama, ne smije se odugovlačiti, bez obzira što okolnosti daju Dinamu više vremena nego proteklih ljeta. Navijači i javnost sad očekuju još više, još bolje. I nakon sezone, koja im je donijela na kraju toliko radosti i emocija, očekuju da se ona nikad više ne ponovi! U takvom obliku, u takvom kaosu, s toliko izgubljenih živaca.

Dinamovi igrači i trener izvukli su sezonu, dali klubu veliku šansu da nastavi vladati u Hrvatskoj i uspješno broditi Europom, dali su mu priliku da što bezbolnije prođe kroz ovo tranzicijsko razdoblje. A sad je red na one, koji odlučuju o Dinamovoj budućnosti da u miru, ali što prije i što kvalitetnije slože novi, šampionski Dinamo. Drugim riječima, neka ova sezona, ovaj happy end bude početak nove dominacije, a ne najava da nas čeka sve više ovakvih, stresnih, potresnih i kaotičnih sezona. Dinamo si je sam stvorio preduvjete da ostane 'ferrari' za sve ostale, sad treba dotočiti gorivo...




Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaVelimir ZajecHrvatski nogometni kupSergej Jakirovićmarko marić

Ostale Vijesti